сряда, 30 януари 2013 г.

ПУКАНИ ЧУШКИ ТУРШИЯ




ПРОДУКТИ:

3 кг.чушки
2 бутилки оцет ( 1,400 л.)
3 ч.чаши захар
1 ч.чаша сол
1/2 ч.чаша олио
1/2 кг.моркови
1-2 глави чесън
ч.пипер,копър,магданоз

Чушките се пукат леко на котлона в тиган без мазнина и се заливат със студената саламура (не се вари саламурата).Престояват 1 ден и се пълнят в буркани.Доливаме с остатъка от саламурата и запечатваме.Бурканите не се варят.

ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И МАЙОНЕЗА



ПРОДУКТИ:

свински вратни пържоли 3 броя
125 гр.майонеза
125 гр.кис.мляко
1 главичка сух лук
гъби
1-2 с.л.горчица
1 с.л.брашно
1/2 кубче KNOR (булiон)
1 ч.ч.вода
ч.пипер,малко сол,1скилидка чесън

Първо начукваме пържолите на тънко.Осоляваме слабо.В тиган с малко мазнина ги запъпжваме да добият приятен цвят.



Отгоре нареждаме нарязания на полумесец лук и гъбите.


Отделно разбиваме майонезата с кис.мляко,горчицата,брашното,натрошения knor и водата.Заливаме пържолите с тази смес.Слагаме подправките.


Печем във фурната на 180 градуса около 1 - 1 1/2 докато омекнат пържолите.Сервираме с гарнитура по желание.





ПЕЙНЕРЛИ - ГОНДОЛИ



ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

500 гр.брашно
1/2 бакпулвер в брашното
1 1/4 ч.чаша топло пр.мляко
1/4 ч.чаша кр.масло
2 с.л. корн флаур (царевично нишесте)
1 ч.л сол
1 ч.л.захар
1/2 пак.суха мая

ПЛЪНКА:

1 вариант: кашкавал,салам или бекон,гъби,малко лютеница или кетчуп
2 вариант: разбито яйце смесено със сирене,кашкавал,малко лютеница или кетчуп
3 вариант: салам,гъби,сирене с яйце,кашкавал,маслини,малко лютеница или кетчуп

От изброените продукти замесваме тесто.



Завиваме с кухненска мембрана и оставаме на топло да втаса.




Вземаме една топка от тестото около 150 гр.и разстиламе на тънко с точилката върху намазнен плот.С ножа правим два надлъжни разреза.





Намазваме с масълце цялата питка.В средата слагаме на тъничко лютеница или кетчуп.




Налагаме плънката по избор.




Завиваме първо единия край на тестото като внимаваме отвора да се падне по средата.По същия начин завиваме и от другата страна.Нареждаме в намазана с мазнина тавичка.




Оставаме оформените гондоли за около 30 мин.да си отпочине тестото.Намазваме отгоре с жълтък+малко олио и ръсим по желание със сусам.Слагаме в предварително загрята  фурна и печем като пица.







Тестото е идеално и за пица.


вторник, 29 януари 2013 г.

ТУРШИЯ ВКУСОТИЯ

по рецепта моята сестра МАРИЯ АТАНАСОВА





ПРОДУКТИ:

6 кг.зеленчуци: камби,моркови,карфиол,целина,чесън

Измиваме и нарязваме зеленчуците




МАРИНАТА:

9 бурканчета (400 грамови) вода
4 бурканчета захар
4 бурканчета оцет
1 бурканче морска сол


За всеки буркан (компотен буркан)по 2 аспирина на дъното

Слагаме двата аспирина на дъното на буркана и нареждаме измитите и нарязани зеленчуци.Слагаме маринатата на котлона и бъркаме до пълното разтваряне на захарта и солта(не я завираме).Заливаме наредения зеленчук с горещата,но не вряла марината.Затваряме и прибираме на хладно.





ЛЕК СЛАДКИШ С БИСКВИТИ И КИСЕЛО МЛЯКО






ПРОДУКТИ:

1 пакет обикновени бисквити

500 гр.изцедено кисело мляко
100 гр.захар
250 мл.пр.мляко
5 с.л.царевично нишесте ( 50 гр.)
настъргана кора от 1 лимон
1 ванилия
конфитюр или топинг за отгоре

Слагаме киселото мляко,захарта и 1/2 от пр.мляко на котлона.В останалото мляко разтваряме нишестето.Щом започне да завира кис.мляко прибавяме нишестето,ванилията и настърганата лим.кора.Бъркаме непрекъснато.Като поври малко и се сгъсти сваляме от огъня.



В тавичка нареждаме един ред бисквити.На снимката по-долу е 1/2 доза.



Заливаме с горещия крем и оставаме да изстине.



Вече охладено поставяме в хладилника.Когато сервираме слагаме отгоре от любимия ни конфитюр или заливаме с топинг.Най-отгоре по желание може да наръсим с натрошени бисквити.







ДРУГ ВАРИАНТ:

Във формички за мъфини изсипваме от горещия крем.Върху него слагаме натрошените бисквити.Слагаме в хладилника.При сервиране обръщаме внимателно обратно,слагаме отгоре конфитюр или топинг и ръсим с малко натрошени бисквити.




ПОРТОКАЛОПИТА

Предлагам ви един гръцки сиропиран сладкиш,който е много лесен за изпълнение,става бързо и в същото време е много вкусен.




ПРОДУКТИ:

1 пакет кори за баница
1 ч.чаша захар
4 яйца
1 ч.чаша олио
1 ч.чаша кис.мляко (ако е изцедено млякото прибавяме сока на 1 портокал)
1 бакпулвер
настъргана кора от 3 портокала
ванилия

ЗА СИРОПА:

2,5 ч.чаши вода
1/2 ч.чаша портокалов сок
2 ч.чаши захар

Разбъркваме кис.мляко със захарта,олиото,яйцата и бакпулвера.Прибавяме настърганите портокалови кори и ванилията.

Във тази смес накъсваме с ръце листите за баница произволно.

Разбъркваме добре да поемат млечната смес и изсипваме в тавичка.Заравняваме отгоре.



Слагаме във предварително загрята фурна и печем на 180 градуса като баница да се зачерви отгоре.Вадим от фурната и оставаме настрана да изстине.



През това време вече сме приготвили сиропа.Слагаме продуктите за сироп на котлона и варим 3-4 мин.докато се разтопи захарта.Заливаме портокалопитата с леко охладения сироп.Сервираме самостоятелно или със сладолед.


понеделник, 28 януари 2013 г.

БОБ ГИГАНТ НА ФУРНА



ПРОДУКТИ:

250 гр.едър боб
1 глава сух лук
1 зелена и 1 червена пиперка
2 с.л.дом.пюре
1 ч.чаша дом салца
1 морков
сол,захар,1-2 скилидки чесън
магданоз,целина,ч.пипер,риган

Сваряваме боба с моркова и го прецеждаме като задържаме малко от водичката,в която сме го варили.



Изсипваме го в тавичка или пирекс.В тиган запържваме лука,нарязан на едри ивички и пиперките.



Добавяме дом.пюре и разбъркваме.След 1-2 мин. прибавяме и  дом.салца.Оставяме 5 мин.да поври и изсипваме в тавата с боба.Слагаме сол и захар на вкус и всички останали подправки.Разбъркваме добре и заливаме с малко зехтин и 1 чаша от водата,която сме запазили.Най-отгоре нареждаме на тънко нарязани кръгчета домати.Слагаме във фурната за около 30 мин.докато се позапече отгоре.







КУХНЕНСКИ ГОТВАРСКИ МЕРКИ




1 РАВНА ЧАЕНА ЧАША :

брашно - 130 грама
захар - 200 грама
пудра захар -  190 грама
сол - 200 грама
ориз - 200 грама
грис - 185 грама
топено масло - 220 грама

1 КАФЯНА ЧАШКА :

брашно - 50 грама
захар - 80 грама
пудра захар - 70 грама
сол - 85 грама
ориз - 80 грама
грис - 70 грама
топено масло - 80 грама

1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА :

брашно - 20 грама
захар - 30 грама
пудра захар - 25 грама
сол - 35 грама
ориз - 30 грама  

1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА :

брашно - 5 грама
захар - 12 грама
пудра захар - 8 грама
червен пипер - 5 грама
чубрица - 2 грама
топено масло - 20 грама



ШОКОЛАДОВО РУЛО С БИСКВИТИ



ПРОДУКТИ:

450 гр.обикновени бисквити


250 мл.прясно мляко
200 гр.захар
125 гр.кр.масло
50 гр.какао
2 яйца
Слагаме на огъня прясното мляко,захарта,кр.масло и какаото.Бъркаме докато се получи гладък шоколадов сос.Сваляме от огъня и прибавяме разбитите предварително яйца.В тази смес начупваме небрежно бисквитите с ръце.


Разбъркваме добре да се смесят бисквитите с шоколадовия сос.По желание може да добавим стафиди,орехи,малко коняк.



Разтваряме на кухненския плот домакински скреч(мембрана)и разстиламе половината от сместа.


Завиваме внимателно на руло и притискаме с ръце за да може да има по-голяма плътност и усукваме двата края.


О тази доза излизат две рула или 4 по-малки.По този начин правим и второто руло.Поставяме готовите рула във фризера.Когато пожелаем вадим,режим и останалото поставяме пак във фризера.Издържа и до месец.
.









събота, 26 януари 2013 г.

КАРТОФКИТЕ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР



ПРОДУКТИ:

1 кг.картофи
50 гр.кр.масло
зехтин
чесън
1-2 с.л.оцет
сол,ч.пипер,чубрица,розмарин
 или др.подправки по ваш вкус

Измиваме,обелваме и нарязваме картофите на две половинки.Сваряваме ги в подсолена вода за 10 минути.Отцеждаме добре от водата и изсипваме в тавичка,в която сме сложили предварително малко зехтин и кр.масло.Картофите трябва да са на един ред.Печем в предварително загрята фурна на 180 -190 градуса около 20-25 минути.През това време смесваме оцета с чесъна и 2-3 лъжици зехтин.Вадим картофите и ги притискаме с вилица или специален уред за картофи към дъното на тавата.


Обръщаме ги едно по едно и върху тях разстиламе равномерно сместа с оцета и чесъна и слагаме подправки по наш избор.Ако е нужно добавяме малко сол.Връщаме картофите отново във фурната и печем още около 20-25 минути докато се зачервят.Сервираме самостоятелно,като гарнитура за месо,със салата "Снежанка"или някакъв сос по наше желание.