сряда, 27 февруари 2013 г.

ТОРТА С МОРКОВИ




ПРОДУКТИ:
100 гр.орехи,нарязани средно големи
350 гр.настъргани моркови
280 гр.брашно
1 ч.л.хл.сода
1,5 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л.сол
4 яйца
300 гр.захар
1.5 ч.л канела
240 мл.олио
2 ванилии

ЗА ПЪЛНЕЖА:
300 гр.филаделфия или крема сирене
230 гр.пудра захар
60 гр.кр.масло
1 ванилия
настъргана лимонова кора

Смесваме брашното,содата,баквулвера и канелата.Отделно бием яйцата със захарта.Добавяме олиото и ванилията.Постепенно прибавяме и брашното като вече разбъркваме на слаба скорост.Най-накрая се добавят морковите и орехите.Размесваме с шпатула (не с миксер)да се смесят добре всички продукти.Изсипваме сместа във отваряща се форма за торти.Аз лично я разделих на две и изсипах в 2 форми,които изпеках едновременно на 180 градуса около 40-45 минути,като проверявах с клечка(трябва като я набодем в блата да излиза суха).

Готовите блатове оставяме за 5 мин.във формите,след което изваждаме върху решетка да изстинат.С нож разрязваме по средата всеки един блат,така,че да се получат четири.Ето така изглежда разрязания блат:


ЗА КРЕМА:Разбиваме филаделфията с пудрата захар.Прибавяме мекото краве масло,ванилията и насърганата лимонова кора.
Започваме да редим тортата:Слагаме първия блат,мажем с крем,захлюпваме с втория блат,пак мажем с крем и така редуваме четирите блата,като завършваме с крем.

Ако ни е останал крем мажем цялата торта отстрани,след което можем да я украсим по желание.Ето един по-обикновен вариант - върху тортата украса с моркови:

На долната снимка украсих по следния начин: Отстрани на тортата наръсих филирани бадеми.Отгоре разтопих шоколад  и направих лентички зиг заг.В единия край сложих шоколадови рози и листенца (виж рецептата за щоколадови рози и листа в раздел "Украси на торти") и направих лентички от моркови.

 Тортата в разрез:




БАНИЧКИ НА ТИГАН




ПРОДУКТИ:

листи за баница - от един лист излиза една баничка
сирене
краве масло

Вземаме един лист и намазваме с краве масло.Наръсваме със сирене.

Започваме да сгъваме на триъгълник,като всеки път намазваме с малко масълце и наръсваме по малко сиренце.


Готовите банички слагаме в незалепващ тиган без мазнина и печем на много слаб огън.







БЪРЗО,ЛЕСНО,ВКУСНО !!!

неделя, 24 февруари 2013 г.

РЕВАНЕ


ПРОДУКТИ:

6 яйца
1 водна чаша захар
1 водна чаша олиа
1 водна чаша брашно или 1/2 водна чаша брашно + 1/2 водна чаша ситен грис
1 бакпулвер
1 водна чаша кокосови стърготини
1 ванилия

ЗА СИРОПА:

2 водни чаши захар
2 и 1/2 водни чаши вода
малко лим.сок

Разбъркваме яйцата със захарта с миксера.Прибавяме олиото като продължаваме да бъркаме.Изсипваме брашното,което е пресято и смесено с бакпулвера.Накрая добавяме кокосовите стърготини.Слагаме реването в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за 25 минути.През това време сме направили сиропа от горепосочените продукти.Оставяме леко да се охлади.

Заливаме изстиналото реване с топлия,не горещ сироп.Отгоре може да наръсим с кокос.стърготини.

ЗАБЕЛЕЖКА: Реването става и е също така хубаво и без кокосови стърготини.Със тяхната добавка обаче придобива много  хубав специфичен вкус.При сервиране се получава много добра комбинация ако го гарнираме със сладолед.





четвъртък, 21 февруари 2013 г.

СУПА ТОПЧЕТА




ПРОДУКТИ:
500 гр.кайма
1 главичка сух лук
1 малка кафяна чашка ориз
1 яйце
1 малък морков настърган на ренде
магданоз,сол.ч.пипер,1/2 ч.л.къри
1 ч.л.пикантина
олио
сок от един лимон
допълнително 3 с.л.ориз за самата супа

Замесваме каймата - слагаме нарязания на дребно 1/2 лук,ориза,белтъка от яйцето,малко магданоз и 
ч.пипер.Оформяме топчета и овалваме в брашно.Слагаме в тенджера вода и малко олио .Добавяме другия 1/2 ситно нарязан лук,настъргания морков и пикантината.Щом заври пускаме топчетата,слагаме сол на вкус и карито.Варим около 15 минути и добавяме 3 с.л.ориз и малко магданоз.Варим още десетина минути и сваляме от огъня.Разбъркваме 1-2 жълтъка със сока от един лимон.Добавяме по малко от горещия булιοн,след което изсипваме в супата и разбъркваме.




ШОКОЛАДОВИ ЛИСТА


ПРОДУКТИ:
50 грама шоколад - може и бял


Разтапяме шоколада на водна баня.Вземаме естествени листа (най-подходящи са от рози) и докато е горещ шоколада ги намазваме на тънък слой от обратната страна на листа (само от едната страна).


Оставаме на хладно да се стегне шоколада и внимателно разлепваме листите за да не ги начупим.Украсяваме с тях торти и различни сладкиши.


сряда, 20 февруари 2013 г.

ШОКОЛАДОВИ РОЗИ


ПРОДУКТИ:

100 гр.шоколад с голям процент какао(над 50%) - аз ползвам кувертура
30 грама глюкоза


Стопяваме шоколада на водна баня без да завира.Прибавяме глюкозата и смесваме много добре.Разстиламе стреч (домакинска мембрана) и изливаме равномерно шоколада.Загръщаме и оставяме няколко часа на стайна температура да се втвърди.


След няколко часа шоколада вече е като пластелин и се работи лесно с него.Вземаме едно топче и оформяме сърцевината на розата - правим като листенце и завиваме като фунйка.Вземаме друго топче,правим листенце и завиваме около първото.


Продължаваме така докато се оформи цялата роза.




Ето един пример как можем да украсим торта с шоколадови рози.


вторник, 19 февруари 2013 г.

ЛЕК ДЕСЕРТ С КИСЕЛО МЛЯКО И ЖЕЛЕ







ПРОДУКТИ:
2 пакетчета желе(избираме да е с вкус на плодовете,които ще ползваме)
1 ч.ч.вода
500 гр.изцедено кис.мляко
300 течна сметана
малко п.захар(според вкуса ни)
плодове от компот

понеделник, 18 февруари 2013 г.

СНЕЖНИ ТОПКИ - ЩРУДЕЛ


ПРОДУКТИ: за 11-12 топки
6 листа за баница
2 големи ябълки
захар на вкус
канела 
кр.масло или маргарин
орехи
1-2 с.л.галета

Приготвяме плънката: настъргваме на едро ренде обелените ябълки.Слагаме в тиган малко кр.масло и ги запържваме.Добавяме захар на вкус,канелата,едро нарязаните орехи и галетата и разбъркваме.Оставаме леко да поизстине.Вземаме един лист за баница и го разделяме на две.Намазваме с масло и слагаме в единия край от плънката.


Загръщаме с другия край на листа и завиваме на рулце.


Подгъваме двата края да стане като топка и слагаме във формички за мъфини.Готовите топки слагаме в загрята фурна (аз ги пека на 200 градуса на вентилатор).Вадим и ръсим с пудра захар и канела.Стават много вкусни и хрупкави.

ЗАБЕЛЕЖКА: Плънката може да се направи и с тиква,а също и с крем.На снимката по-долу са с пълнеж от ябълки и с крем за бугаца(виж рецептата за бугаца).


ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ










ПРОДУКТИ:
тиквички
сол,олио за изпържването

Режем тиквичките на тънко на специално ренде.Слагаме в съд,заливаме ги с вода и добавяме сол.Оставаме тиквичките за няколко часа да поомекнат,а най-добре е да ги нарежем от предния ден и да ги сложим в хладилника заедно със саламурата.
Слагаме в съд за пържене повечко олио да се загрее.Вадим една част от тиквичките от саламурата и ги прецеждаме от водата.Овалваме в брашно от всички страни като отлепваме тези,които са залепнали помежду си.Слагаме в добре загрято олио и пържим.








"БУГАЦА"-ГРЪЦКА БАНИЦА С КРЕМ





ПРОДУКТИ:
8 листа за баница

ЗА КРЕМА:
1 л.пр.мляко
3/4 ч.ч.ситен грис
3/4 ч.ч.нишесте
1 ч.ч.захар
щипка сол,2 ванилии
накрая 2 с.л.кр.масло

масло за намазване на корите
пудра захар и канела за поръсване отгоре

Първо правим крема.В 1/2 ч.ч.студено пр.мляко разтваряме нишестето и гриса.Останалото мляко заедно със захарта слагаме на котлона.След като заври добавяме разтвореното нишесте с гриса и бъркаме,докато се сгъсти.Сваляме от котлона и прибавяме кравето масло и ванилиите.Оставяме на страна и оставаме леко да поизстине.
Намазваме една тавичка с масло и налагаме 2 листа за баница така,че да излизат от тавата.Намазваме с разтопено масло.

Отгоре налагаме други 2 листа също намазани помежду с кр.масло.Изсипваме всичкия крем и заглаждаме.


Загръщаме крема от всички страни с листите,които сме оставили да излизат извън тавата.Отгоре редим останалите листа като ги мажем помежду с масло.


Отгоре също намазваме с масло.
Слагаме готовата баница в предварително загрята фурна на 190-200 градуса и печем докато се зачерви.


Режем парченце и ръсим с пудра захар и канела.