четвъртък, 28 март 2013 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ




ПРОДУКТИ:

500 гр.брашно за козунаци
250 мл.пр.мляко
150 гр.захар
2 яйца
1 пак.суха мая
120 гр.кр.масло (най-добре 80гр.масло+40 гр.олио)
2 ванилии
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон или 1 портокал
локум
захаросани портокалови корички
1 белтък разбит за намазване отгоре

Разтворяме захарта в прясното мляко,докато се разтопи напълно.Прибавяме и леко разбитите яйца,1/2 от мазнината,която е леко затоплена да се разтопи маслото и настърганата лим.кора.В отделен съд задействаме маята с малко пр.мляко,захар и брашно.Пресяваме брашното 3 пъти и изсипваме ванилията в него.Включваме фурната на 40 градуса и слагаме в нея купата с млечната смес,купата с маята и купата с брашното и оставяме да се затоплят и да се задейства маята.Отнема може би около 30 мин.
В машината за хляб изсипваме първо течните съставки (млечно-яйчената смес),след това добавяме половината от брашното.В единия край слагаме щипка сол и изсипваме останалото брашно.Отгоре в средата правим малко кладенче и изсипваме сместа с маята като леко загръщаме с брашното от контейнера.Включваме машината на програма за тесто с отворен капак и следим.Когато сместа се отдели напълно от стените и се оформи на топка около бъркалките (при мен са 2 бъркалки) започваме да наливаме по малко на етапи останалата 1/2 мазнина.Изливаме малко и изчакваме да се поеме от тестото,след това изливаме пак малко и така докато свърши всичката мазнина.Затваряме капака на хлебопекарната и оставаме да свърши програма.

При тази доза тестото след втасване трябва да изпълни контейнера на машината до горе.Ако при изтичане на програмата не е втасало толкова го прехвърляме в загрятата предварително на 40 градуса фурна и изчакваме да втаса.


Изваждаме тестото на плота,намазан предварително с малко олио.Аз го слагам на силиконова подложка,специална за месене и печене,която също бях сложила във фурната,заедно с тестото за да е топличка.Намазваме си ръцете с олио и започваме леко да издърпваме и загръщаме тестото.Това повтаряме 10-на пъти,без да го месим и натискаме.

Разделяме на две за два козунака.От всяка час правим по два или три фитила в зависимост от формата,която искаме да придадем, като изтегляме леко с ръце да се удължат.Разтваряме леко всеки фитил и наслагваме парченца локум и порт.корички.Съответно можем да заменим с плънка по наше желание.


Загръщаме внимателно всеки фитил,леко поиздърпваме и усукваме.Ако тестото ни лепне си мажем всеки път по малко ръцете с олио.Оформяме в желаната от нас форма и слагаме готовите козунаци в заслани с хартия за печене форми.Отново връщаме в топлата фурна(включена постоянно на 40 градуса) и изчакваме второто втасване около 40 минути.Този път не ги оставаме да се надуят напълно,тъй като това ще стане и при самото изпичане.Намазваме ги отгоре внимателно с разбития белтък и ако искаме ги ръсим със захар и обелени бадеми.Както са вътре козунаците ,след около 40 мин.,засилваме фурната на 180-190 градуса( в зависимост от фурната) на вентилатор.Аз ги пеках на 185 градуса около 40 минути.Вадим готовите козунаци веднага от формите върху скара за да не се навлажнят и оставаме да изстинат.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Аз  ги намазах с белтък,но не ги наръсих със захар преди печене тъй като по-лесно загаря така захарта.След като ги извадих от фурната ги намазах с предварително направен гъст захарен сироп и веднага ги наръсих със захарта.


От тази доза направи 2 средно големи козунака


Ако се спазват тези указания се получават много вкусни и на конци козунаци,което си личи и от снимките по-долу.
ЗАПОМНЕТЕ:
*  Много важно е брашното да е със високо съдържание на глутен.В момента се продават такива брашна за козунаци.
*  Маята да не е с изтекъл срок.Аз затова я задействам предварително.Ако не шупне в началото няма да се получи и козунака.
*  Всички продукти,включително и формите за печене се затоплят предварително.
*  Брашното се пресява 2-3 пъти за да влезе въздух в него
*  Да се изчака хубаво да втаса първия път,както съм описала в рецептата
*  И последно,също много важно е самото печене.Всеки преценя според фурната си.
       А сега се насладете на моя козунак.....






















И в заключение за тези,които искат да го направят........
                             УСПЕХ !!!!!!

вторник, 26 март 2013 г.

МИНИ БАНИЧКИ




ПРОДУКТИ:
листи за баница
1-2 яйца
сирене,краве масло
малко брашно

Приготвяме пълнежа като разбъркваме яйцата,добавяме сиренето,малко краве масло и брашно,колкото да стане по-гъстичък пълнежа и да не изтича.Πлънката се прави на око в зависимост колко мини банички искаме да направим.Вземаме един лист за баница и го разрязваме на четири по дължина.Наръсваме всяка лента с мазнина (олио или разтопено масло).Слагаме в единия край малко от плънката.

Хващаме единия край на листа и загръщаме на триъгълник.


Продължаваме да загръщаме по този начин докато свърши листа.Нареждаме баничките в тавичка.


Намазваме отгоре леко с мазнина и печем докато се зачервят.На моята фурна ги пеках на 200 градуса на вентилатор.Получават се тези малки,хрупкави и много вкусни банички.




ЗАБЕЛЕЖКА:  Плънката може да се направи по различен начин - със спанак,с коприва,с кайма,с крем и т.н.

четвъртък, 14 март 2013 г.

БАНИЧКИ ВЪВ ФОРМИЧКИ ЗА МЪФИНИ



ПРОДУКТИ:

листи за баница
яйца
малко майонеза
газирана вода
сирене
краве масло

Разбиваме едно две яйца с 2 с.л. майонеза и малко газирана вода.Добавяме и сирене.Плънката е според това колко банички искаме да направим.Аз я правя на око и ако не стигне си правя още малко.Разрязваме един лист за баница на две,наръсваме леко с разтопено краве масло и слагаме малко от плънката.


Прегъваме на две и пак наръсваме с масло и плънка.След това още веднъж и така докато се получи един малък квадрат.Заобляме леко в ръка да стане като топка и слагаме във формичките.


Печем на 180 градуса докато се зачервят баничките.



МАСЛЕНИ БИСКВИТКИ " PTI FOUR "


ПРОДУКТИ:

470 гр.краве масло
175 гр.захар
3 яйца
670 гр.брашно
мармалад ,кокосови стърготини

Разбиваме маслото със захарта.


Прибавяме едно по едно яйцата.Накрая добавяме по малко брашното,докато го поеме всичкото.

Щприцоваме бисквитките в тавичка с незалепваща хартия.

Печем на 180 градуса докато се позачервят леко.

Оставяме да изстинат и слепваме две по две с мармалад.Разтапяме шоколад с малко прясно мляко на водна баня и потапяме готовите бисквитки от единия край.Веднага овалваме в кокосови стърготини или шоколадови пръчици.



вторник, 12 март 2013 г.

ХЛЯБ В ХЛЕБОПЕКАРНА С ЧЕРНО И БЯЛО БРАШНО


ПРОДУКТИ:

150 гр.черно брашно
350 гр.бяло брашно
300 - 310 мл.топла водичка
1 и 1/2 ч.л.сол
1 с.л захар
1 с.л. зехтин
1 пак.суха мая

Слагаме продуктите в машината в следния ред: Първо слагаме водата и олиото.Отгоре изсипваме половината от пресятото  брашно.Върху него в единия край слагаме захарта,а в другия - солта.Отгоре изсипваме останалото брашно,а в средата слагаме маята.Настройваме машината за работа - при мен е на първа програма.Получава се чудесен хляб.



ПЛОДОВА ПИТА С КОНФИТЮР И ОРЕХИ





ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:

1 ч.ч.захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л.хл.сода угасена в киселото мляко
3/4 ч.ч.олио
брашно за меко тесто

ЗА ОТГОРЕ:
конфитюр по желание
едро нарязани орехи
пудра захар


От продуктите за блата правим меко тесто.Отделяме 1/3 от него и оставяме настрана.Останалото тесто слагаме в намазана с мазнина тавичка.

 Печем на 180 градуса докато порозовее.Изваждаме от фурната.Намазваме отгоре с конфитюра и ръсим с орехите.

Към отделеното тесто добавяме още брашно да стане по-твърдо тесто.Оформяме фитили,които наслагваме крътосано върху питата.

Слагаме отново във фурната и печем до готовност.


След като поизсине ръсим с пудра захар.