петък, 26 април 2013 г.

КОЗУНАК ПО НЕМСКА РЕЦЕПТА С ТЕЧНА СМЕТАНА


ПРОДУКТИ:
550 гр. брашно за козунаци
20-25 гр.прясна мая или 1 пак.суха мая
150 гр.захар
2 яйца + 1 белтък 
250 гр.течна сметана
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол
ЗА ПЛЪНКА:
стафиди
локум
ЗА НАМАЗВАНЕ:
жълтъка с малко олио
Разтваряме захарта в течната сметана.Разбъркваме маята с малко от подсладената сметана и оставаме на топло да се задейства.Към останалата сметана със захарта прибавяме разбитите яйца,ванилията,настърганата лим.кора.Слагаме тази смес в контейнера на машината за хляб.Изсипваме половината пресято брашно.В единия край слагаме солта и изсипваме останалото брашно.Най-отгоре поставяме задействаната мая.Включваме машината на програма за месене на тесто .Когато спре да меси вадим тестото и го нагъваме няколко пъти,без да го натискаме,а само издърпваме и нагъваме.Получава се мн.лепкаво тесто,затова си намазняваме леко ръцете с малко олио.Връщаме тестото в машината и оставаме да свърши програмата.Ако тестото не е изпълнило контейнера оставаме докато втаса добре.Аз го прехвърлям заедно с контейнера във фурната,включена на 40 градуса и изчаквам да втаса.

Готовото тесто вадим на плота,който сме намазали с малко олио.Още при самото втасване ще видим,че са се образували вече конците.Това си личи и на снимките по-долу.




Отново нагъваме тестото няколко пъти по същия начин,без да го месим и натискаме.Разделяме на две за два козунака или оформяме един голям.
Правим фитилите като раздърпваме леко във въздуха и с леко почукване на плота.Слагаме стафидите и парченца локум.

Затваряме фитила.По този начин правим и останалите,след което заплитаме.

Слагаме готовите козунаци във формите,застлани с хартия за печене и връщаме пак във фурната при 40 градуса за второ втасване.Оставаме така около 1 час.Вадим,мажем с жълтъка разреден с малко олио и ръсим със захар и филирани бадеми.Връщаме отново във фурната и засиваме на 175 градуса.Печем около 35 минути.Вадим готовите козунаци върху скара да поизстинат и ги завиваме в мембрана да не съхнат.В това състояние,докато са пресни,но изстинали можем да ги сложим във фризера.
Ето и резултата:


събота, 20 април 2013 г.

МИЛИНКИ


ПРОДУКТИ : за тавичка с d-26см-27см

200 гр кис.мляко
1 яйце
1/2 пак.суха мая
350 гр брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар

За пълнеж:
около 50-60гр масло
сирене

ЗАЛИВКА:
100 гр.кр.масло
1 с.л. галета
1/2 ч.л.брашно(може и без него)
малко сол

Замесваме тесто и оставаме да втаса.Правим топчета.Слагаме в средата парченце масълце и сиренце и загръщаме.Нареждаме в тавичка не съвсем плътно.

Оставаме отново да втасат.

Правим заливката като разтапяме на котлона 100 гр масло.Добавяме галетата,солта и накрая брашното и заливаме милинките.

Печем на 180 - 185 градуса,докато се позачервят.





ЗАБЕЛЕЖКА: За по-голяма тава се прави двойна доза.
Колкото са по-мазнички,толкова са по-вкусни милинките.





петък, 19 април 2013 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД




ПРОДУКТИ:

1 кутия шоколадова суха сметана
прясно мляко,колкото пише на опаковката за да се разбие сметаната (400 мл)
1 кутия подсладено кондензирано мляко (397 гр)
1 кутия непосладено кондензирано мляко (397 гр)
1-2 ванилии

Бием сметаната с необходимото количество мляко ( млякото да е студено от хладилника ).Прибавяме постепенно двата вида кондензирани млека като продължаваме биенето на по- слаба скорост.Накрая добавяме и ванилията.Слагаме във фризера за 24 часа да се замрази.


СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД "ВАНИЛИЯ"



ПРОДУКТИ:
500 гр течна сметана
1 и 1/2 кутийки подсладено кондензирано мляко(едната кутийка е с грамаж 397 гр)
2 ванилии
50 гр неподсладено кондерзинано мляко
1 яйце


Разбиваме течната сметана с миксера,докато се сгъсти(да стане стегната).Прибавяме подсладеното кондензирано мляко по малко и продължаваме биенето на по-слаба скорост.В последствие добавяме другото мляко,ванилията и накрая предварително разбитото яйце.Слагаме във фризера за 24 часа да се замрази.
Това е основната рецепта за сметанов сладолед.Ако искаме можем да променим вкуса като добавим : кокосови стърготини,какао,карамел,натрошени на ситно бисквити,ядки,шоколадови пръчици и др.



вторник, 2 април 2013 г.

СОЛУНСКИ ГЕВРЕЦИ




ПРОДУКТИ:
500 гр.брашно с високо съдържание на глутен
250 мл.топличка вода
1 ч.л сол
25-30 гр.захар
1 пак.суха мая (8 гр.)
50 гр.разтопен маргарин
1 с.л.тахαн(ако нямате става и без него)
сусам
Разтваряме захарта във водата докато се разтопи.Прибавяме разтопения маргарин и тахина и слагаме всичко в машината за хляб.Отгоре изсипваме 1/2 от брашното.В единия край слагаме солта и изсипваме останалото брашно.Най-отгоре в средата слагаме маята и включваме на програма "Тесто".Изчакваме да свърши програмата и изваждаме готовото втасало тесто,което е стегнато,но меко и не лепне.

Разделяме на топки по 60 гр.всяка една.Ако искаме да са еднакви е хубаво да ги изтеглим.Всяка топка правим на фитилче и съединяваме двата края като геврече.В чиния слагаме сусама.Готовите гевреци топим в леко подсладена вода или мажем с четчица отгоре и ги слагаме в сусама да залепне от всички страни.Нареждаме гевреците в тавичка и оставаме във включена на 40-50 градуса фурна за около 30 минути.Най-отдолу се слага тава с вода за да не изсъхват гевреците при печенето.

След 30 минути засилваме фурната на 190-200 градуса и печем около 20-30 минути.при нужда се обръщат да се зачервят и от другата страна.


ЗАБЕЛЕЖКА:
Тестото може да се замеси и на ръка.
В половината гевреци сложих сиренце като пълнеж и станаха още по-вкусни.
Една част направих продълговати,а не кръгли.
От тази доза излизат 14 геврека по 60 гр.всеки един.