събота, 29 юни 2013 г.

ТОРТА С ПАЛАЧИНКИ

Рецептата за тази торта видях в сайта "Изненадите на Мери Попинз".Хареса ми като идея и реших да я пробвам като направих малки промени.Възможноста за импровизация е голяма както с пълнежа на палачинките,така и с крема.Получи се тази много вкусна и ефектна торта.


ПРОДУКТИ:
 За палачинките:
0.500 мл.прясно мляко
3 яйца
100 мл.олио
200 гр.брашно
щипка сол
щипка захар

За крема:
1 л.прясно мляко
6 с.л. нишесте ванилия (равни)
10 с.л.захар
2 ванилии
120 гр.кр.масло
2 яйца
15 гр.желатин

Допълнително меренда,пралина или какъвто друг пълнеж за палачинките искаме.

Първо приготвяме палачинките.Смесваме всички продукти и разбъркваме до хомогенна смес.В незалепващ тиган,намазан много малко с масло слагаме на тънко от сместа.Изпичаме от двете страни.

За крема:
Загряваме млякото със захарта.Яйцето и нишестето разбъркваме с малко водичка.Добавяме към горещото мляко.След като започне да се сгъстява (не се оставя да стане много гъсто) сваляме от огъня и прибавяме маслото и ванилията.Бъркаме до леко охлаждане и добавяме разтворения предварително желатин.

И сега как се оформя самата торта:
Всяка една палачинка се намазва с пълнежа и се навива на рулце.

 На дъното на форма за торта или в тавичка се застилат 1-2 палачинки,така че да го покрият.Отгоре нареждаме навитите палачинки.


Върху палачинките изсипваме леко охладения крем и заравняваме.В оригиналаната рецепта се слагат още един ред палачинки и се заливат с крем.Аз обаче я направих на един ред и изсипах всичкия крем.



Най-отгоре украсяваме с разтопен шоколад.



Ако искаме можем да направим ганаш за пълнеж на палачинките- Смесваме 200 гр кувертура с 200 гр.течна сметана.От тази смес отделяме 2-3 с.л. за украса на тортата.











ЛЯТНО ГЮВЕЧЕ


ПРОДУКТИ:

3-4 печени пиперки
1 домат,нарязан на дребно
натрошено сирене
1 яйце
малко настърган кашкавал
колбас (по желание)
1 скилидка чесън
сол,магданоз,ч.пипер
малко зехтин или кр.масло
люта чушка (по желание)

На дъното на гювече слагаме първо нарязани на парченца 2 изпечени пиперки.Отгоре  -  нарязания на ситно 1/2 домат.Овкусяваме със сол и подправки и 1/2 скилидка чесън на ситно.Наръсваме с натрошено сирене.Повтаряме отново по още един ред пипер,другата половина от домата и малко сиренце и отново овкусяваме.Заливаме с разбитото предварително яйце,останалия чесън,слагаме парченца от колбаса и наръсваме с кашкавала.Най-отгоре слагаме 3 нарязани на тънко филийки домат.Заливаме с малко зехтин или кр.масло и наръсваме с магданоз.Слагаме гювечетата във фурната за около 15 - 20 мин.Аз ги направих в микровълновата като първо ги запеках с капачетата за малко и след това ги свалих и запеках още около 5 минутки.
Ако искаме да са пикантни добавяме люта чушка.






вторник, 25 юни 2013 г.

БУХТИ

Бързи,лесни,пухкави и вкусни.....съпроводени с кис.мляко,айрян,прясно мляко,сладко,мармелад,мед и кой,каквото обича..........не са ли една чудесна закуска???


ПРОДУКТИ:
1 ч.чаша кис.мляко
1 ч.л.сода за хляб,разтворена в кис.мляко
1 яйце
1 ч.ч.натрошено сирене
1 с.л.захар
1 бакпулвер
брашно за меко тесто

От изброените продукти замесваме тесто.

Вземаме една част от тестото и разточваме кора.Режем ромбоиди или триъгълници.


Пържим в сгорещено олио и вадим на домакинска хартия.По желание ръсим с пудра захар.







СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

Любимо сладко.....от любими плодове.
Вкусно и ароматнооооо....





ПРОДУКТИ:

на 2 килограма ягоди - 1,5кг.захар
1 ч.л.лимонтозу

Ягодите се изчистват от дръжките и се измиват от вечерта.Прецеждат се добре от водата и се засипват  с необходимото количество захар.Оставят се така една нощ.


На другия ден ги слагаме в тенджера и варим на слаб огън,като внимаваме да не кипнат.В началото сместа се разпенва и кипва.Пяната се отделя с решетъчна лъжица.Ако случайно сте залепнали за компютъра може да ви се случи както при мен следното:


И после идва ред на голямото търкане.
И така..... като поврът 15-20 минути,съвсем леко да поомекнат вадим ягодите с решетъчна лъжица и продължаваме да варим сиропа,докато се сгъсти.Щом достигне желаната гъстота връщаме отново ягодите,добавяме лимонтозуто и варим още 2-3 минути.Пълним готовото сладко в чистите и сухи бурканчета както е горещо и обръщаме с капачките надолу докато изстине.







ЗАБЕЛЕЖКА: Вода не се слага въобще в сладкото.Ягодите си пускат много сок до сутринта,който иска доста варене след това,докато се сгъсти.

СЛАДКО ОТ МОРКОВИ


ПРОДУКТИ:

1 кг. моркови
1 кг.захар
3 ч.ч. вода
ванилия
сока на 1 лимон

Морковите се настъргват на едро ренде.Покриват се с вода и се варят докато поомекнат.Прецеждаме водата,в която са вряли морковите и допълваме още така,че да се получат 3 ч.ч.Прибавяме захарта и варим сиропа.Щом се посгъсти,връщаме морковите и варим още малко.Накрая прибавяме ванилията и лимоновия сок,а може и лимонтозу.Затваряме горещо в бурканчета и обръщаме с капачките надолу.
Получава се страхотно сладко с аромат на ванилия и е трудно в първия момент да се разбере,че е от моркови.



неделя, 23 юни 2013 г.

ТУРСКИ СЛАДКИШ С МОРКОВИ

Идеята за този сладкиш взех от един турски сайт.В началото бях доста недоверчива - какво ли ще се получи с моркови и четири продукта само.И така се реших да го пробвам за което въобще не съжалявам.Сладкиша е без печене,става много бързо и същевременно икономичен,вкусен и много ефектен.Единствената промяна,която направих е,че не го направих в тавичка,а като отделни сладки,което според мен е по-добре и за сервиране и на външен вид.Ето и рецептата:


ПРОДУКТИ:
1/2 кг.моркови
1 водна чаша орехи
1/2 пакет обикновени бисквити
1 водна чаша захар
1 ванилия
сметана за украса

Настъргваме морковите на едро ренде.Слагаме в тенджера,засипваме със захарта и 3/4 ч.ч вода.Варим на слаб огън,докато попият всичката вода и поомекнат.Оставяме настрана да изстинат.


Орехите и бисквитите смиламе.Смесваме с изстиналите моркови.Добавяме и ванилията.


Слагаме в тавичка и притискаме да се заравни.Тук аз направих промяната.Вместо в  тавичка аз изрязах един пръстен от малко пластмасово шише за вода (0,500мл) с ширина около 2см.Сложих малко от сместа и притиснах леко да се заглади и получи желаната форма,след което извадих пръстена.


Така направих и с останалата смес.Дебелината на сладкиша определяме ние.Отгоре украсяваме със сметана с помоща на шприц.Ръсим със ситно натрошени бисквити,орехи или каквото друго пожелаем.Ако се прави в тавичка върху морковената смес застиламе сметаната.И така се получава този красив на външен вид и вкусен сладкиш.


петък, 21 юни 2013 г.

ВКУСЕН ШОКОЛАДОВ КЕКС

Рецептата взех от един гръцки сайт.Кекса е много лесен за приготвяне и същевременно много вкусен.




ПРОДУКТИ:

2 ч.ч.захар
6 с.л.кр.масло или маргарин (размекнато)
5 яйца
1/2 ч.ч.пр.мляко
2 ч.ч.брашно с бакпулвер (ако нямаме такова ползваме обикновено,но добавяме бакпулвер)
3/4 ч.ч.какао
1 ванилия
1/4 ч.л.сода за хляб

Слагаме всички продукти в купата на миксера.Отначало пускаме на слаба скорост,докато се омешат всички продукти,след което засилваме.Бъркаме около 5 минути.Изсипваме сместа в намазана с олио и наръсена с брашно или какао форма. 

Печем на 180 градуса - 1 час (пробваме с клечка за зъби - ако излезе суха е готов).Оставяме кекса около 5 минути във формата,след което го вадим.След като поизстине ръсим с кокосови стърготини.




сряда, 19 юни 2013 г.

"BOUNTY"



ПРОДУКТИ:

3 каф.чашки от големите кокос.стърготини
200 гр.кондензирано мляко
1/2 до 3/4 чаши (мерим със същата чаша) п.захар
около 300 гр течен шоколад разтопен за потапяне на сладките

В купа смесваме кокосовите стърготини с конд.мляко.Добавяме и пудрата захар.Размесваме добре.


Сместа изсипваме върху незалепваща хартия и загръщаме отгоре пак с хартия.С помоща на точилката разточваме на лист с дебелина по наше желание.


Прибираме в хладилника за 24 часа.
След като измине необходимото време,вадим от хладилника и разрязваме с нож на квадрати или правоъгълници.


Готовите парченца топим в разтопения шоколад.




Прибираме отново в хладилника да се стегнат.
Когато са готови ги слагаме в подходящ съд,затваряме и държим в хладилника.




По същия начин можем да ги направим във вид на бонбони.