сряда, 31 юли 2013 г.

РАТАТУЙ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


ПРОДУКТИ:
патладжан
тиквички
картофи
домати

ЗА САЛЦАТА:

2-3 домата
1 пипер нарязан на ивички
1-2 скилидки чесън
1 главичка лук
сол,захар,магданоз,ч.пипер

Първо приготвяме салцата.Запържваме лука и пипера. Прибавяме смлените на блендер домати.Добавяме подправките и варим 5-10 минутки на слаб огън.
Режем зеленчуците на кръгчета и ги осоляваме.В йенска кръгла или елипсовидна тавичка изсипваме салцата.Започваме да редим нарязаните зеленчуци като ги слагаме изправени или леко наклонени.




Отгоре наръсваме с малко олио и магданоз и завиваме с алуминиево фолио.


Слагаме във фурната и печем около час,докато омекнат всички зеленчуци.
ЗАБЕЛЕЖКА: Салцата трябва да бъде малко по-редичка.При печенето ще се посгъсти.


По желание може да наръм с кашкавал 5 минути преди да извадим от фурната.




неделя, 28 юли 2013 г.

МЪРЗЕЛИВА БАНИЦА СЪС СУХ ХЛЯБ


ПРОДУКТИ:
за тавичка с d-26см

200 гр.нарязан на хапки сух хляб
200 гр.кис.мляко
1/2 ч.л.сода за хляб,угасена в млякото
3 големи или 4 малки яйца
100 мл.газирана вода
сол на вкус
щипка захар
сирене или извара
50-60 мл.олио
краве масло 

Нарязваме хляба на хапки като за крутон(на кубчета).Слагаме ги в намазана с масло тавичка.

Наръсваме с натрошено сирене.

В съд разбиваме яйцата и смесваме с киселото мляко,в което е угасена содата.Добавяме газираната вода,олиото,солта и захарта.

Заливаме хапките с тази смес и с помоща на вилица леко поразбъркваме (побутваме хапките) да се напоят добре.Отгоре слагаме парченца краве масло.


Печем във фурната докато се зачервят и станат хрупкави.Аз ги пеках на 200 градуса около 35 минути.






събота, 27 юли 2013 г.

ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО С ПЛОДОВЕ


ПРОДУКТИ:
400 мл.кисело мляко
10 гр.желатин
2-3 с.л.подсладено кондензирано мляко или п.захар (количеството според вкуса ни)
2-3 праскови или друг плод
4-5 натрошени бисквитки

Смесваме киселото мляко с пудрата захар или подсладеното мляко.

Желатина разтваряме в малко студена вода според указанията и добавяме към киселото мляко.

Размесваме добре.Едната праскова режем на парченца и смиламе на пюре на блендера.

Смесваме с киселото мляко.

Останалите 1-2 праскови режем на кубченца и слагаме в тиган на огъня с една каф.чашка вода и 1 с.л.захар да поомекнат малко.

Готовите парченца плод изсипваме в млякото и леко разбъркваме.


В чаши слагаме на дъното малко натрошени бисквити.

Отгоре изсипваме от млечния крем.По желание можем да сложим и по средата малко бисквитки.Завършваме с крем.
Отгоре украсяваме с плодове или нещо друго по наш избор.







петък, 26 юли 2013 г.

ПИЛЕШКИ ХАПКИ ЖУЛИЕН С ГЪБИ И СОС


ПРОДУКТИ:
3 пилешки бутчета обезкостени или 3 пилешки филенца
1 главичка лук
1 консерва гъби (400 гр.)
1 зелена пиперка
1 домат
няколко кисели краставички
100 мл.бяло вино
100 мл.вода
2 с.л. течна сметана
1/3 ч.л.къри
1 скилидка чесън
ч.пипер
2 зрънца бахар
магданоз
сол на вкус

Нарязваме пилешкото месо на ивички-жулиен.Запържваме в олио,докато добие златист цвят.Ако е месо от бутчета добавяме една чаша вода и оставяме да поври и поомекне .След като изври водата,ако месото е все още жилаво добавяме отново вода.Щом остане на мазнина прибавяме лука,гъбите и нарязания на ивички пипер.Позапържваме и загасяме с виното.


Добавяме краставичките,също нарязани на ивички и домата,нарязан на ситно.Заливаме със сметаната и водата и добавяме всички подправки
(къри,чесън,ч.пипер,бахар,магданоз,сол).Изсипваме ястието в йенска тавичка.



Слагаме в умерена фурна и запичаме около 30-35 минути.По желание наръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 5 минути.



Сервираме с гарнитура от ориз или картофи.


ПЪЛНЕН ДОМАТ СЪС СИРЕНЕ



ПРОДУКТИ:
няколко домата
сирене
кашкавал или някакво друго жълто сирене (гуда,ементал)
люта чушка
магданоз
ч.пипер
малко зехтин
2-3 маслинки
Всички продукти са в зависимост от това колко домата искаме да напълним

Изчистваме доматите от вътрешноста с помоща на малка лъжичка.

Нарязваме на ситно месестата част,без отделения сок и смесваме с настърганите сирена.Добавяме няколко парченца люта чушка,магданоз,ч.пипер и парченца нарязани маслини.


Пълним доматите и затваряме с изрязаното капаче.


Капваме отгоре малко зехтин и слагаме в микровълновата за 1-2 минути да се разтопи  сиренето,като внимаваме да не се разпадне домата.


Сервираме топло като предястие или мезе за ракийка.




вторник, 23 юли 2013 г.

"ИСЛИМ КЕБАП" ИЛИ КЮФТЕНАЦА УВИТИ В ПАТЛАДЖАН



ПРОДУКТИ:

500 гр.кайма замесена с подправки като за кюфтета
3-4 патладжана
доматена салца от пресни домати или буркан,предварително овкусена със сол,захар,магданоз,чесън
кашкавал (по желание)

Патладжаните нарязваме на ивички по дължината,осоляваме и оставаме за малко да се отцедят.Запържваме ги леко от двете  страни или ги запичаме на скара или тиган-скара.


От каймата оформяме кюфтенца и ги запичаме леко.Аз ги направих със сурови кюфтета,но е по-вкусно ако се запекат.
Вземаме 2 парченца патладжан и ги кръстосваме.Отгоре слагаме едно кюфтенце.


Върху кюфтенцето нареждаме парченце кашкавал или топено сирене.


Загръщаме краищата на патладжана,така че да се получи като вързопче.


Обръщаме обратно и редим в тавичка.


След като направим всички вързопчета заливаме ястието с готовата салца.


Слагаме във фурната и запичаме около 30-40 минути.При 
сервиране слагаме и малко от салцата и наръсваме с пармезан по желание.