вторник, 27 август 2013 г.

КЮНЕФЕ


Кюнефе е сладкиш от турската кухня.В него са съчетани сладко и солено,аромат на масло и лимон и преди всичко хрупкав и сочен кадаиф.

ΠΡΟДУКТИ:
за около 15-на рулца

кадаиф
около 200 грама безсолно сирене от растителни продукти или
безсолна извара или филаделфия
50 мл.прясно мляко
1 ванилия
настъргана лимонова кора
80-100 гр.краве масло
шам фъстък ( при липса слагаме орехи)

За сиропа:
200 гр.захар
140 мл.вода
кора на 1 лимон
малко лим.сок

Първо разчепкваме кадаифа.В купичка смесваме сиренето с прясното мляко,ванилията и настърганата лим.кора.Ако искаме да е сладко можем да добавим малко п.захар или подсладено кондензирано млако.Аз го направих без подсладител както е в оригиналната рецепта.

Разтапяме маслото.Вземаме малко кадаиф,напръскваме с разтопеното масло и слагаме една чаена лъжичка от сиренето.Наръсваме с нарязаните на едричко ядки.

Завиваме на рулце.

Готовите рулца нареждаме в намазана с масло малка тавичка.


След като направим всичките рулца наръсваме и отгоре с разтопено масло.


Печем в умерена фурна докато се зачерви кадаифа.


Вадим от фурната и оставяме да изстине.През това време приготвяме сиропа.
Заливаме изстиналия кадаиф с горещия сироп.




ПИЛЕ ПО ЛОВДЖИЙСКИ



ПРОДУКТИ:

4 порции пилешко месо
1 голяма глава лук
1 кутийка гъби консерва (400гр)
3-4 пресни домата
2-3 пиперки
100 мл.бяло вино
2 скилидки чесън
1 ч.л.брашно за сгъстяване на соса
сол,ч.пипер,малко захар
2 зрънца бахар
3-4 зрънца ч.пипер
1 даф.лист
магданоз

Запържваме месотото докато се позачерви.Добавяме нарязания лук и задушаваме.Загасяме ястието с виното.Прибавяме гъбите,настърганите на ренде или на мулти домати и нарязаните на парченца пиперки.Заливаме с чаша вода,добавяме и подправките без магданоза и оставяме да къкри на слаб огън докато омекне месото.Щом е готово сгъстяваме соса с размитото в малко вода брашно и нарязания на ситно магданоз.Оставяме още 1-2 минути и сваляме от огъня.




петък, 23 август 2013 г.

ЛУКУМАДЕС


ПРОДУКТИ:
500 гр.брашно
2 и1/4 ч.ч.хладка вода
1,5 пак.суха мая
1 сфинаки (малка ракиена чашка) узо
1 ч.л.сол
1 с.л.захар
2 с.л.олио


Пресяваме брашното и правим едно кладенче в него.Изсипваме солта,захарта,узото,олиото и разтворената в малко от хладката вода мая.Изсипваме и останалата вода и замесваме.Получава се много лепкаво тесто.

Завиваме с кърпа и оставаме да втаса.Тестото трябва да удвои обема си.


Слагаме в малка тенджерка олио (трябва да е доста олиото и да се получи като маслена баня) и загряваме на котлона.В чаша с вода слагаме една чаена лъжичка.С мокра ръка гребваме от тестото и стискаме с шепа,така че да излезе от тестото между палеца и показалеца с големина на орех.С мократа лъжичка загребваме това тесто и пускаме бързо в сгорещената мазнина.Повтаряме същата процедура като всеки път топим лъжичката във водата.След като станат 6-7 топки спираме и започваме леко да ги обръщаме с решетъчна лъжица.Топките се качват на повърхноста на олиото.

След като добият хубав златист до кафяв цвят ги вадим на домакинска хартия.Продължаваме по същия начин с останалото тесто.Сервираме с мед и ръсим с канела и орехи.Също много вкусни са с шоколад или разредена с малко мляко меренда.




сряда, 21 август 2013 г.

ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ


ПРОДУКТИ:
6 яйца
1-2 с.л.кр.масло
1 каф.л.червен пипер
сол
1л.вода
1 с.л.оцет
1 ч.л.сол
200 гр.кис.мляко
1-2 скилидки чесън
черен пипер
копър или магданоз

В тенджера се загрява водата с оцета и солта.Малко преди момента на завиране се дърпа от котлона и се чукват от ниско яйцата едно по едно.Връщаме тенджерата на котлона и варим няколко минути.Вадим побелелите яйца с решетъчна лъжица.Разбъркваме киселото мляко с пасирания чесън и сол на вкус и разпределяме в чинии.Отгоре слагаме яйцата.Отделно в тиган загряваме маслото и добавяме червения пипер.Разбъркваме за момент да се запържи като внимаваме да не загори.Сваляме от огъня и заливаме яйцата.Наръсваме с черен пипер,магданоз или копър.
Яйцата по панагюрски са вкусно традиционно ястие.



неделя, 18 август 2013 г.

КЕКС С ГОРЕЩА ВОДА "МИМА"

Кекса е по рецепта  на Мима Димитрова и затова го нарекох на нейно име "Мима".Лесен,икономичен,пухкав и преди всичко много вкусен.




ПРОДУКТИ:

4 яйца
2 ч.ч. захар
5 с.л.олио
1 ч.ч.гореща вода
2 и 1/2 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 и 1/2 с.л.какао за получаване на шарките в кекса
орехи,стафиди или захаросани плодове по желание

Разбиваме яйцата със захарта на пухкава пяна.Добаваме последователно олиото,горещата вода и накрая пресятото с бакпулвера брашно.След като сме разбили добре слагаме ванилията и орехи,стафиди или плодчета по желание.Отделяме 1/3 от сместа и разбъркваме с какаото.Във намазана с мазнина и поръсена с малко брашно форма за кекс изсипваме половината от бялата смес,след това изсипваме кафявата и с помоща на вилица правим кръгови движения да се получат шарките в кекса.Отгоре изсипваме останалата бяла смес.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50-60 минути.Проверяваме с клечка за зъби (клечката трябва да излиза суха от кекса).Вадим от формата и след като поизстине малко ръсим с пудра захар.



Κεικ με ζεστο νερο

4 αυγα
2 ποτηρια του τσαγιου ζαχαρη
5 κ.σ.ηλιελαιο
1 ποτηρι του τσαγιου ζεστο νερο
2 και 1/2 ποτηρια του τσαγιου αλευρι(κοσκινισμενο)
1 μπεικιν παουντερ
1 βανιλια
ξυσμα απο ενα πορτοκαλι
# # # # # # #
2 κ.σ.κακαο
αχνη ζαχαρη

Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη μεχρι να αφρατεψουν καλα.Προσθετουμε το λαδι,το ζεστο νερο,βανιλια,το ξυσμα και το αλευρι μαζι με το μπεικιν παουντερ και χτυπαμε μεχρι να ομογενοπηοιτθει.Σε 1/3 απο το μειγμα προσθετουμε το κακαο και ανακατευουμε.Απλωνουμε σε βουτυρωμενη φορμα εναλλαξ απο το λευκο μειγμα και απο το μειγμα με το κακαο.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 50 λεπτα περιπου.
Πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.









четвъртък, 15 август 2013 г.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ САМИ ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

 От дълги години живея в Гърция и не съм виждала по магазините да се продава заквасена сметана.Има доста рецепти обаче в които един от продуктите е сметаната.Тази технология за приготвяне на заквасена сметана е на извесния гръцки сладкар Стелиос Парлиярос.
Ще са ни нужни само течна животинска сметана - 1 ч.ч. и
 2-3 с.л.лимонов сок и това е всичко.
Към студената сметана добавяме лимоновия сок и енергично разбъркваме с вилица.За броени секунди се сгъстява и даже и миксер не ни е необходим.

СОЛЕНО ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ

ПРОДУКТИ:

1 каф.чашка брашно
1/2 каф.чашка сол
1/2/ч.л.олио
1/4 каф.чашка вода

Замесваме тесто.Ако е нужно капваме много малко водичка още.От готовото тесто правим фигурки и украсяваме питки и погачи.


ГЮВЕЧЕТА ОТ ТЕСТО


Какво по-хубаво от едно добре поднесено ястие?
Ето как с малко труд може да изненадате вашите близки и гости.




ПРОДУКТИ:
300 гр.брашно
150 мл.топла водичка
10 гр.жива мая или съответстващата на нея суха мая
2 с.л.олио
1 к.л.сол
1 ч.л.захар
сок от 1/3 лимон

Размиваме маята в малко от топлата водичка.Правим кладечне в брашното и изсипваме в него всичките продукти.Замесвме тесто и го оставаме на топло да втаса.Готовото тесто делим на 3 или 4 топки в зависимост колко големи ще правим гювечетата.От всяка топка отделяме малко тесто за капачето.Отваряме тестото с точилката на кръг.Вземаме огнеупорни купички или глинени гювечета,ако имаме такива.Обръщаме гювечето обратно и го намазваме хубаво с масло.Отгоре слагаме отворения с точилката кръг и притискаме леко около гювечето да приеме неговата форма.Излишното тесто се изрязва.Същото правим и с капака.



Върху капака можем да направим украса със солено тесто.

Слагаме гювечетата върху скарата на фурната без да чакаме повторно втасване.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса,докато добият златист цвят.След като ги извадим внимателно отлепяме тестото с помоща на ножа.




Пълним готовите гювечета с ястие по избор (с изключение на супи).Аз ги напълних със свински хапки с гъби и сметанов сос.




сряда, 14 август 2013 г.

ПИТКИ ДЖОБ



ПРОДУКТИ:
за 8 питки

3 ч.ч.брашно
1 и 1/8 ч.ч.топла вода
1,5 ч.л.суха мая или 1/2 пакетче прясна
1 ч.л.сол
1,5 ч.л.захар
1 с.л.зехтин или олио
1 ч.ч. - вместимост 240 мл.

От изброените продукти замесваме тесто (ако е прясна маята предварително я разтваряме с малко от топлата водичка).Оставаме тестото да втаса и удвои обема си.


Разделяме на 8 топки.Отново оставаме за 10 мин.да си почине.

Всяка топка разточваме с точилката на питка с диаметър 17-18 см.Оставаме питките за 30 минути.


Загряваме предварително фурната на 250 градуса (много важно условие).Слагаме 2 или 3 питки направо на скарата на печката и печем около 5-6 минути до леко кафяво.Не бива да се препичат,защото ще станат твърди.Вадим от фурната и завиваме в леко влажна кърпа.


Питките се надуват като балони и са кухи отвътре.
Пълним с каквото пожелаем и си ги хапваме.



КЕКСЧЕТА АЛАМИНУТ В МИКРОВЪЛНОВАТА ФУРНА

Отдавна им се канех на тези кексчета,а и ми беше любопитно какво ще се получи.Рецепти за тях съществуват много в нета.Аз се спрях на две от тях - едната е от гръцки сайт,а другата - от български.Трябва да ви кажа,че резултата не е същият както при печените по нормален начин във фурната,но са едно добро решение в случай,че имаме внезапни гости на кафе и искаме да се отсрамим,а не разполагаме с нищо да почерпим.
Първия вариант - от български сайт:



Никак не изглеждат зле нали???


ПРОДУКТИ:
за 1 кексче
(аз използвах силиконови формички за мъфини от малко по-големичките)

2 с.л.какао.
3 с.л. брашно с набухвател (ако нямате такова трябва да добавите щипка бакпулвер)
2,5 с.л.захар
щипка сол
1,5 с.л.олио
3 с.л.кафе (еспресо или френско) или 3 с.л.пр.мляко

Разбъркваме всички сухи съставки.Добавяме олиото и кафето(млякото).Изсипваме сместа в формичка силиконова за мъфини.Ако нямаме такива използваме порцеланови чаши.

Слагаме формичкката във микровълновата и печем около 1,5 минута.Пробваме с клечка за зъби(трябва да е суха),защото всяка фурна е различна.Вадим внимателно кексчето от формичката и ръсим с пудра захар.

 Ето как изглежда и отвътре:


Вторият вариант е от гръцки сайт:


ПРОДУКТИ:
за 2 кексчета във силиконови формички за мъфини от по-големичките

3 с.л.брашно с набухвател (ако нямате такова трабва да добавите щипка бакпулвер)
3 с.л.захар
3 с.л.олио
2 с.л.течна сметана
1/2 банан
1 жълтък
малко наситнен на малки парченца шоколад

Разбъркваме всички продукти.


Разпределяме в двете силиконови формички.

Печем в микровълновата едно по едно за 3 минути.
Вадим внимателно от формичките и ръсим с пудра захар.

Ето как изглежда и отвътре: