петък, 29 ноември 2013 г.

СВИНСКО С ПРАЗ И ЯЙЧЕНО- ЛИМОНОВ СОС


ПРОДУКТИ:

1 кг.свинско месо
1 кг.праз (само твърдата част без листата)
1 кубче Knorr
3 ч.ч.вода
1-2 клонки целина
2/3 ч.ч.олио
1/2 ч.ч бяло вино
ч.пипер на зърна,копър
сол

За соса:
2 яйца
сока от 1 лимон

Изчистения праз нарязваме на едри парченца.Загряваме олиото и запържваме месото да се зачерви от всички страни.Заливаме с виното и след като се изпари добавяме водата и кубчето Knorr.Оставяме на бавен огън да ври докато омекне месото.Половин част преди да е готово добавяме нарязания праз,целината,сол на вкус,ч.пипер и копъра.Ако е необходимо доливаме още малко водичка.Варим докато омекне и празът.В купичка разбиваме яйцата с лимоновия сок.Вземаме по малко от горещия сос от ястието и добавяме към яйцата като бъркаме непрекъснато.След това изсипваме яйчената смес в тенжерата и разклащаме.След минута изключваме котлона.
** Ако водата в ястието е в повечко и соса е редичък можем да добавим малко разтворено във водичка брашно или нишесте.


сряда, 27 ноември 2013 г.

АШУРЕ




ПРОДУКТИ:

 250 гр.жито
100-120 г.захар
2,5л.вода
настъргана кора от 1 лимон
стафиди,сушени плодове
2 пълни с.л.нишесте
2-3 капки розова вода
орехи

Накисваме житото в половин литър вода от вечерта.На сутринта го слагаме в тенджера заедно с водата.Доливаме още 2л.вода и варим докато омекне.Една четвърт от житото се претрива през цетка или се смила на блендера.Смесваме ме го с останалото жито.Добавяме захарта и разтвореното в малко водичка нишесте и настърганата лимонова кора.Варим още 3-4 минути.Сваляме от огъня и прибавяме стафидите или каквито сушени плодове имаме (нарязани на парченца) и розовата вода.Готовото ашуре разпределяме в купички и оставаме да се охлади.
По желание можем да наръсим със смлени орехи и канела.






вторник, 26 ноември 2013 г.

ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ СЪС СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ И ЯДКИ


ПРОДУКТИ:

сушени сини сливи
печени ядки (орехи,бадеми или лещници)
150 гр.шоколад (аз ползвах кувертура)
1/2 ч.л.олио

Сливите се изчистват ит костилките.Във всяка сливка слагаме по една печена ядка.

Разтапяме шоколада с олиото на водна баня и потапяме една по една сливите.
Вадим върху кухненска хартия и оставаме на хладно да се стегне шоколада.




СПЕТЗОФАЙ


ПРОДУКТИ:
2-3 пресни наденици или македонки
4 червени и 3 зелени пиперки
1 глава лук
2 големи домата смлени на блендера или около 1 ч.ч.косервирани домати 
3-4 скилиди чесън
50 мл.бяло вино
сол,малко захар на вкус,ч.пипер,магданоз

Нарязваме наденичките на кръгчета.Нарязваме също лука на ивички и пипера на големи парченца.

В тенджера загряваме мазнина и запържваме наденичките и зеленчуците,докато поомекнат.Загасяме с виното и изчакваме да се изпари, след което добавяме доматите и всички подправки.Доливаме вода (около 150мл)и оставаме ястието да ври на слаб огън.По желание може да добавим малко чили.

**Ястието трябва да остане с малко сос,почти на мазнина.


КАРТОФЕНА САЛАТА С МАЙОНЕЗА


ПРОДУКТИ:

1 кг.картофи
3-4 печени червени пиперки капия
1 глава сух лук нарязан на филийки
1 майонеза
сол,ч.пипер,магданоз
малко лим.сок по желание

Сваряваме картофите и ги нарязваме на кубчета.Добавяме нарязания на ивички пипер,лука и подправките.Разбъркваме хубаво.
**Салатата може да се съхранява в затворена с капак кутия в хладилника и издържа от седмица до 10 дена.

МЕДЕНКИ


ПРОДУКТИ:

1 яйце
1 каф.чашка захар
1 каф.чашка мед
1 каф.чашка олио
1 равна ч.л.какао
1/2 ч.л.канела
1 равна ч.л.хл.сода
1/2 ч.л.лимонтозу
брашно,колкото поеме за меко тесто
шоколад кувертура за глазиране

Разбъркваме яйцето със захарта и меда и прибавяме останалите продукти,като брашното добавяме по малко да се получи меко тесто.Вземаме топчета колкото малка мандарина и върху леко намазнен плот отваряме с точилката да стане като купените меденки (малки питки).Нареждаме в намаслена тавичка.Аз ги пека на 200 градуса на вентилатор около 8-10 минути.Не трябва да се препичат много за да си останат мекички.

Слагаме шоколада на водна баня да се разтопи като прибавяме малко прясно мляко.Топим готовите меденки от едната страна до половината.

* *Меденките може да се направят и по-малки и да се слепят две по две с мармалад.






събота, 23 ноември 2013 г.

СПАНАК С ОРИЗ


ПРОДУКТИ:
1кг.спанак
2-3 стръка зелен лук
1 праз
1 средна главичка лук
3-4 пълни супени лъжици ориз
1 домат
50 мл.бяло вино
1 скилидка чесън
копър,сол,ч.пипер
олио

Измиваме спанака в няколко води и го нарязваме на едричко.В тенджера слагаме повечко олио (около 100мл) и запържваме нарязания праз,зелен и сух лук.Добавяме спанака и бъркаме докато омекне и спадне.Слагаме и нарязания на малки кубченца домат и заливаме с виното.След като се изпари алкохола добавяме ориза,около 1ч.ч.вода и подправките.Варим на слаб огън докато се поеме всичката вода и остане почти на мазнина.


четвъртък, 21 ноември 2013 г.

ПИЦА "EXPRESS"


ПРОДУКТИ:

1 франзела или няколко малки хлебчета за сандвичи
кетчуп
колбас
бекон
зелен,червен пипер
кашкавал
чубрица
маслини (пожелание)
гъби (пожелание)

Режем всяко хлебче на две по дължина.Слагаме върху всяко настърган кашкавал .Отгоре наръсваме небрежно с кетчуп и  слагаме парченца от някакъв колбас и гъби.Следва отново настърган кашкавал и завършваме с парченца бекон,пипер, маслинки и чубрица.
Вземаме едно парче алуминиево фолио и го слагаме направо върху скарата на фурната.Нареждаме върху него готовите хлебчета.Печем на 200 градуса около 10-15 минути докато се разтопи кашкавала и се позачервят.




ДОБЪР АПЕТИТ !!!

ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ


ПРОДУКТИ:
картофи
сирене
кашкавал
пармезан
зелен лук
малко краве масло
сметана (заквасена или течна)
сол,ч.пипер,чубрица
магданоз

Измиваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода без да ги белим,като внимаваме да не се разварят - трябва да останат цели.След като се охладят ги разрязваме на половинки и с помоща на лъжица издълбаваме вътрешноста им да станат като лодки. Смесваме сиренето,пармезана,една част от настъргания кашкавал,нарязания на ситно лук,сметаната,малко от извадената вътрешност на картофите и подправките.Посоляваме картофените лодки,намазваме ги леко с масълце и слагаме от пълнежа.Отгоре настъргваме малко кашкавал.Слагаме картофите във фурната и ги запичаме десетина минути да се разтопят сирената.След като ги извадим ръсим с малко червен пипер и чубрица.Консумират се топлички.
Пълнежа може да бъде изменен според продуктите,които имаме и според нашите вкусови предпочитания.Например може да се добавят предварително задушени гъби и бекон.
Също така вместо във фурната може да се сложат в микровълновата за няколко минути,както правя аз най-често.
От вътрешноста на картофите,която е останала може да се приготви картофено пюре и така да се оползотвори.


сряда, 20 ноември 2013 г.

РУЛЦА ОТ ПИЛЕШКИ ФИЛЕНЦА

П

ПРОДУКТИ:
пилешки филенца
гъби
кашкавал
1 ракиена чашка бяло вино
1 малка главичка лук
черен пипер,сол,"Vegetta",олио
1-2 скилидки чесън
1 яйце
малко брашно
галета
 Начукваме филенцата да се изтънят и да се отворят по-добре.Посоляваме на вкус,наръсваме малко ч.пипер и "Vegetta".Задушаваме нарязания на ситно лук и гъбите.В края на всяко филе слагаме малко от тази плънка.Отгоре нареждаме парченца кашкавал и завиваме на руло.

Готовите рулца овалваме в брашно,след това в разбитото яйце и накрая в галета.Запържваме ги в олио от всички страни да добият цвят.Рулцата нареждаме в тавичка или пирекс.Доливаме с водичка,малко олио и виното.Слагаме скилидките чесън,малко сол,1ч.л."Vegetta" и олио.Ако имаме от гъбките слагаме и тях в сосчето.Затваряме с капак или дом.фолио.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса,като ги обръщаме по някое време да се изпекът и от другата страна,но вече без капак.
Сервираме с картофи на фурна,картофено пюре,ориз,задушени зеленчуци.
По желание може да се направи някакъв сос и да се залеят отгоре.



вторник, 19 ноември 2013 г.

ПЪСТРА ЗИМНА САЛАТА


ПРОДУКТИ:

зеле
цвекло
моркови
ряпа
зехтин
оцет
сол на вкус

Настъргваме морковите,ряпата и цвеклото.Зелето нарязваме на ситно.В купа смесваме всички зеленчуци и подправяме със сол,зехтин и оцет.
Салата може да се направи и на отделни порции както съм я направила аз.

понеделник, 18 ноември 2013 г.

ОБЛЕЧЕНИ ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ


Лек,ароматен и оригинално поднесен десерт.

Печени ябълки съм правила много пъти,но сега реших да пробвам като ги обвия с листи за баница.Получиха се страхотни.Листите станаха хрупкави с вкус на масълце,а самите ябълки запазиха формата си и са много вкусни с аромат на канела.В този вариант са идеално предложение за десерт когато имаме гости,за някакъв празник или за ежедневната ни трапеза.


ПРОДУКТИ:
3 листа за баница
6 ябълки
70 гр.масло
50 гр.орехи или бадеми(нарязани на парченца)
стафиди (по желание)
захар по 1-2ч.л.за всяка ябълка (според вкуса)
1ч.л.канела
малко коняк
п.захар за наръсване

Ябълките измиваме,обелваме и изчистваме вътрешноста с подходящ инструмент или с тънко ножче.Ако са с тънки кори може да не се обелят както направих аз,но все пак не рискувайте.За да ги почистя отвътре ползвах инструмента за почистване на пипер.(Моите ябълки не са белени,защото са с много тънки корички).


В купичка смесваме захарта,канелата,коняка,орехите и стафидите.
Всеки един лист за баница разрязваме на две.Така ще получим 6 листа.
Вземаме един лист и го напръскваме с разтопено масло.Ако обичаме много сладко може да наръсим със захар.Прегъваме листа на две и отново ръсваме малко масълце.
Слагаме ябълката в средата на листа и пълним отвора с канелената смес.
Хващаме един по един краищата на листа и обгръщаме ябълката като ги подпъхваме в отвора.
Притискаме с ръце листите около ябълката за да се оформят.
Готовите ябълки редим в пирексова форма с капак.Ако няма капак завиваме отгоре с алуминиево фолио.
Слагаме във фурната на 180-185 градуса и печем около 30-40 минути в зависимост от фурната,докато омекнат ябълките,след което отваряме капака и печем още десетина минути да се зачервят листите.
Готовите ябълки ръсим с пудра захар след като изстинат.







Същото може да направим и с круши.