сряда, 25 декември 2013 г.

ПЕЧЕНА ТИКВА ПЪЛНЕНА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ,ЛОКУМ И ОРЕХИ



ПРОДУКТИ:

1 малка тиква (аз ползвах цигулка)
1 кутийка локум
2-3 лъжици мед
сушени сливи
сушени кайсии
стафиди
сушени смокини и каквито други сушени плодове имаме
орехи
щипка канела

Изрязваме горната част на тиквата,ако е цигулка.Ако е от белите тикви изрязваме капак.Почиствме тиквата от семките с помоща на лъжица.Сушените плодове се нарязват на парченца и се заливат с малко ром или коняк по желание.Отцеждат се и се смесват с канелата и нарязаните на едричко орехи.
Почистената тиква слагаме в тавичка с малко вода.Намазваме я с меда.Слагаме в нея една част от сушените плодове и нарязани парченца от локума.След това отново плодове и парчеца локум и така докато свършат.



Покриваме цялата тиква с алуминиево фолио и слагаме във фурната на 200 градуса.Печем докато омекне тиквата.Иска доста време за да стане.На мен ми отне около 3 часа.
Оставаме тиквата да изстине и поднасяме на другия ден.
** Ако обичате по-сладко може да увеличите меда или да добавите захар в сушените плодове.










ТОРТА С ГОТОВИ РУЛА






ПРОДУКТИ:

1 готово руло (400гр.)шоколадово
200гр.заквасена сметана
200гр.течен шоколад (аз ползвах гръцка пралина)
2 банана
5гр.желатин

Накисваме желатина в малко студена вода.Обличаме дъното и стените на купа ( d-20см ) с алуминиево фолио.Режем рулото на парченца с ширина около един пръст.Разтопяваме желатина на водна баня.Отделно слагаме шоколада пак на водна баня да се поотпусне малко,но да не е горещ.Смесваме заквасената сметана с шоколада и разбъркваме добре,след което прибавяме желатина.Наслагваме по дъното и стените на купата парчета от рулото.




Отгоре изсипваме малко от крема и нареждаме нарязания на кръгчета банан.



Върху банана наслагваме няколко парченца от рулото.


Изсипваме останалия крем,след което нареждаме втория банан,нарязан на кръгчета.



Завършваме тортата с парченца от рулото,които ще служат за основа.Оставяме тортата да се стегне и я обръщаме обратно.Отстраняваме алуминиевото фолио и сервираме.








ПИТКА ПО РЕЦЕПТА НА ВАЛЕНТИНА ЗУРКАН



ПРОДУКТИ:

11гр.суха мая ( 1с.л.)
1ч.л.мед
190мл.топло прясно мляко (3/4ч.ч.)
80гр.кисело мляко (1/4ч.ч.)
щипка сода бикарбонат
1ч.л.сол
50мл.олио (1/4ч.ч.)
1 яйце
470гр.брашно

масло за намазване вътре
сирене за пълнеж

Смесваме прясното с киселото мляко(със содата в него).Добавяме яйцето,меда,олиото и маята и разбъркваме.Слагаме половината брашно върху тази смес и изсипваме отгоре солта.Замесваме тесто като първо бъркаме с лъжица докато започне трудно да се бърка.Прибавяме постепенно и останалото брашно.Изсипваме тестото върху набрашнения плот и месим с ръце.
Слагаме тестото в намазана с олио купа,покриваме с кърпа и оставаме на топло да втаса.
Разделяме втасалото тесто на четири.Вземаме едната топка и с ръце разтегляме колкото може.Прехвърляме в намазана с мазнина тавичка (аз използвах тава с d -27см).разтегляме още малко тестото с ръце да обхване цялата тавичка.Намазваме отгоре с краве масло и ръсим със сирене.Същото правим с втората топка тесто,като я налагаме върху първата.Разтегляме пак с ръце,мажем с масло и ръсим със сирене.Следва третата по същия начин и четвъртата,която оставяме така без да я мажем с масло.
В средата на питката слагаме една чаша.С ножа режем четирите блата първо на четири,а след това на още четири,така че да получим 8 парчета.Режем като започваме от чашата до края на листа на кръст и след това още веднъж на кръст.Получаваме 8 парчета.Всяко едно парче усукваме 3-4 пъти с ръце.

Оставяме питката още веднъж да втаса.

Мажем с разбит жълтък и по желание ръсим със сусам и маково семе.
Печем на 180-185 градуса около 45 минути,но това е индивидулно за всяка фурна.
Готовата питка вадим веднага внимателно от тавата върху скара да поизстине леко и да не се навлажни отдолу от изпаренията.
Питката е много вкусна и става на конци.





вторник, 24 декември 2013 г.

ТИКВЕНИ КОЛЕДНИ СВЕЩИЧКИ


Красиво и оригинално за Коледната ни трапеза.Идеята е от "Кулинарна авантюра",става лесно и на вкус е приятно и леко.


ПРОДУКТИ:

за основата на свещичките
1 ч.ч.обикновени бисквити
1/2 ч.ч.смлени орехи
50 гр.масло
1/2 ч.ч.пудра захар

освен това са необходими:
2 ч.ч. сварена тиква
5 гр.желатин
1/2 ч.ч.захар
портокалови кори за пламък

Нужни са ни няколко пластмасови бутилки от вода (0,500мл).
Бутилките изрязваме на нужната височина да се получат рингове без дъно.В подходяща чиния слагаме 1 или 2 ринга (колкото свещички искаме да направим).Желатина накисваме в малко студена вода.Бисквитите смиламе на блендера и смесваме с пудрата захар,орехите и маслото.Във всеки ринг слагаме по малко от бисквитената смес и притискаме с лъжица.
Отделно правим тиквата на пюре и смесваме със захарта.Стопяваме размекнатия желатин на водна баня и го добавяме към тиквеното пюре.Върху бисквитената смес във всеки ринг изсипваме от тиквената смес и пак заглаждаме леко с лъжица.

Оставяме така да се стегне желатина,след което внимателно изваждаме ринговете.От портокалова кора изрязваме пламъчетата и ги забождаме в средата на всяка свещичка.









петък, 20 декември 2013 г.

ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД С ЖЕЛАТИН



Чудесен гъст мармалад от ябълки,подходящ за пълнеж на сладки,рула,козунаци,кифли...

ПРОДУКТИ:

5 големи ябълки (изчистени и настъргани около 1кг.)
120гр.захар (ако ябълките не са сладки може да се увеличи)
2 с.л.равни нишесте
100 мл.вода
20 гр.желатин

Измиваме ябълките и ги изчистваме от корите,семките и твърдата част.Нстъргваме ги на едро ренде и ги изтегляме.Моите бяха 1,080кг.Засипваме със захарта и слагаме на котлона да заврът.

Ако искаме мармалада да е по-тъмен може да ги оставим половин час да потъмнеят.Аз не ги чаках.Щом заврът намаляме котлона и задушаваме с капак около 30 - 40 минути,като от време на време разбъркваме.Вода не се прибавя,ябълките си пускат сок.
През това време заливаме желатина с предвидената вода (100мл.) и оставяме да набъбне.След като омекнат ябълките и мине необходимото време добавяме разтвореното в мъничко водичка нишесте.Варим още 3-4 минути като бъркаме непрекъснато да не загори.Накиснатия желатин слагаме на водна баня да се разтопи.Сваляме от котлона тенджерата и минаваме сместа на блендер.Става като пюре.

Към горещата смес добавяме разтопения желатин и разбъркваме хубаво.
Готовия мармалад изсипваме в подходяща форма и оставаме да се стегне.Аз използвах малка продълговата форма за кекс.


Готовия мармалад похапваме на филийка с масло или използваме за пълнеж на кифли,понички,сладкиши,дребни сладки,рула,козунаци.




четвъртък, 19 декември 2013 г.

КОЛЕДНА ПАСТА ФЛОРА




Рецептата за този чудесен сладкиш видях в блога на Ивана "С нож и вилица в ръка",за което сърдечно благодаря.Имах 3 бурканчета с конфитюр отворени (по малко във всяко) и така ги оползотворих.Получи се този чудесен сладкиш.

ПРОДУКТИ:

300 гр брашно
2 яйца
120 гр.захар
140гр.краве масло
2 ванилии
1/2 бакпулвер
орехи
1 бурканче конфитюр по избор

Слагаме пресятото брашно в купа.Добавяме яйцата,бакпулвера,захарта,ванилиите и нарязаното на парченца студено масло.Омесваме тесто,което в началото става на трохи,но в последствие от топлината на ръцете маслото поема брашното и сместа се хомогенизира.Завиваме тестото в стреч и го оставаме в хладилника за 30 минути.


Късаме една топка от тестото и с точилка разточваме лист върху леко набрашнения плот.С формичка звездичка изрязваме 12 звездички.


Оставяме настрана.Останалото тесто отваряме на лист с дебелина 3мм.Застиламе хартия за печене в тавичка с d - 27;28см.Прехвърляме внимателно тестото и притискаме по дъното и стените на тавата.С вилица набождаме основата и изсипваме конфитюра.


Заравняваме с лъжица и отгоре посипваме с нарязаните на едричко орехи.С вилица загръщаме внимателно крайчетата на тестото.


Отгоре поставяме равномерно изрязаните звездички.


Печем на 175 градуса около 25 - 30 минути.
Оставяме да се охлади напълно и вадим от тавата.
Мажем с конфитюр подвития край и ръсим с кокосови стърготини.Може да се наръси и с пудра захар.



















ДА ВИ Е СЛАДКО И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !!!


Пαστα ΅Φλωρᡨ

300γρ.αλευρι
2 αυγα
120γρ.ζαχαρη
140γρ.κρυο βουτυρο σε κομματακια
2 βανιλιες
1/2 μπεικιν παουντερ