вторник, 28 януари 2014 г.

ДОМАШНА ПОРТОКАЛАДА



Никак не е трудно да си направим домашна портокалада от пресен портокалов сок,която по нищо не отстъпва на купения швепс,но за разлика от него е без консерванти.Получава се концентриран сок,който разреждаме след това с газирана вода.Издържа в хладилника до 2 месеца.

ПРОДУКТИ:

0,500 гр.захар
1ч.ч.вода
1ч.ч.прясно изцеден сок от портокали
корите на 3 портокала (изчистени от бялата част)

Слагаме водата със захарта и изчистените от бялата част портокалови кори на котлона да заврат.Варим около 10-13 минути (от момента на завиране),докато започне да се посгъстява.Сваляме от огъня и след 5 минутки прибавяме през цетка портокаловия сок.Разбъркаме хубаво.След като изстине отстраняваме портокаловите кори и пълнем в стъклена бутилка.Получения сок съхраняваме в хладиника.
При употреба слагаме в чаша малко сок и доливаме с газирана вода (сода).






събота, 25 януари 2014 г.

ЗАХАРОСАНИ ПОРТОКАЛОВИ И ЛИМОНОВИ КОРИЧКИ


С много малко труд можем да съхраним портокалови и лимонови корички,които да използваме след това при направа на козунаци,кексове и различни сладкиши.Вижте как:


ПРОДУКТИ:

3-4 портокала
1 лимон
захар
вода

Портокалите и лимона се измиват добре.Обелваме кората,като гледаме да остане малко от бялата част на цитруса (1-2мм).Нарязваме на парченца.


Слагаме в тенджерка на котлона,заливаме с вода и оставяме да врат 5 минути (след завиране на водата).
Махаме от котлона и прецеждаме коричките.
Връщаме отново в тенджерата,заливаме с вода и слагаме пак да врат.Тази процедура се повтаря 3 пъти,като всеки път прецеждаме и сменяме водата.
След третото прецеждане изтегляме коричките.Съотношението на корички,вода и захар е 1:1:1
Например на 100гр корички - 100гр захар и 100мл вода.
Варим на слаб огън докато се изпари водата и се образува гъст захарен сироп като бъркаме отвреме на време.


Трябва да се внимава да не се карамелизира.Аз ги изтървах малко първия  път и се получиха така:

Но има опастност ако се карамелизират много да горчат.
Когато прецените,че е готово сваляте от котлона и ги разстилате върху хартия за печене.
Оставате да изстинат,след което прибирате  в стъклено бурканче.Съхранявате в хладилник.



Вторият път ми се получиха с хубав цвят.


петък, 24 януари 2014 г.

КАЛМАРИ ПЪЛНЕНИ С ОРИЗ В ДОМАТЕН СОС



ПРОДУКТИ:

6 калмара
1/2 глава (малка)сух лук
1 пресен лук
по 2 ч.л.ориз за всеки калмар
1 малка ракиена чашка бяло вино
малко пикантина
сол,ч.пипер,магданоз,копър,гюзум
скилидка чесън
сирене
кашкавал
олио
домати пресни или консервирани

Нарязваме на ситно 3-4 главички на калмарите.В тиган загряваме  олиото и запържваме ситно нарязания лук.Добавяме нарязаните глави и след като се позапържат прибавяме и ориза,бъркаме 1-2 минути и загасяме с виното.След като се изпари алкохола добавяме малко водичка и подправките.


Оставяме ястието на слаб огън да ври,докато стане полуготов ориза (имаме в предвид,че ще ври и в доматения сос).Отстраняваме от огъня.Пълним всеки калмар от тази смес,слагаме парченце сирене и кашкавал и затваряме отворите им с клечки за зъби.
В малко по-голям тиган загряваме отново малко олио и добавяме минатите на блендер домати или консервирана салца.Овкусяваме със сол,малко захар,магданоз и чесън.Прибавяме малко водичка и слагаме в салцата калмарите и останалите главички.


Варим ястието на слаб огън,като отвреме на време обръщаме калмарите от всички страни.След около 30-40 минути е готово.Ако е нужно по време на варенето се добавя по малко топла водичка.
Забележка: Ако ни е останал от пълнежа го добавяме в салцата заедно с калмарите.




четвъртък, 23 януари 2014 г.

Сладкиш "Ту Ту"


Този сладкиш наподобява сладкиша "Ненаситната монахиня"или както някой го наричат "Жадната монахиня".
Разликата е,че тук е нарязан на хапки,което дава възможност всяко едно парченце да се напои добре с маслено-шоколадовия сироп и оваляни в кокосовите стърготини изглежда като пастички.


ПРОДУКТИ:

125гр.масло(стайна температура)
12с.л.захар
16 равни с.л.брашно
3 яйца
1 бакпулвер

За сиропа:

65гр.кр.масло
340гр.захар
2с.л.какао
200мл.вода
1 ванилия
малко ром или коняк

кокосови стърготини за овалване

Разбиваме маслото със захарта и яйцата.Постепенно добавяме брашното с бакпулвера.Изсипваме сместа в намазана с олио тавичка (моята с размери 22 / 32см).


Печем на 180 градуса около 25 минути.Проверяваме с клечка дали се е изпекъл сладкиша.
Оставяме да изстине.През това време приготвяме сиропа.
Слагаме продуктите в тенджерка на котлона и бъркаме докато се стопи захарта.Оставаме сиропа да се поохлади.
Режем сладкиша на хапки - квадратчета.Всяка една хапка потапяме в леко топлия сироп и овалваме в кокосови стърготини.


Готовите пастички нареждаме върху хартия за печене или алуминиево фолио.












Сладкиша е по рецепта на Марияна Стоева,за което и благодаря!!!

ИНДИЙСКИ БЪРЗИ МЕКИЦИ БЕЗ МАЯ


Тези мекички научих преди години от моята сестра за което съм и много благодарна.Стават много бързо,защото са без мая,а и всичко което е необходимо е да имате само брашно и десетина минути на разположение и закуската ви е готова.В същото време са толкова хрупкави и вкусни.


ПРОДУКТИ:
200 мл.вода
1 ч.л.сол
щипка захар
брашно за меко тесто (около 400-450гр.)

Количеството на продуктите може да промените в зависимост колко искате да направите.
Замесваме меко тесто,което правим на фитил.Режем 5-6 топки.Всяка топка се точи на лист,намазва се с олио и се навива на руло.

От това руло режем хапки,които разточваме с точилката на тънички питки.Пържим в сгорещена мазнина.













вторник, 21 януари 2014 г.

БОНБОНИ С МЕД И КАРАМЕЛ



ПРОДУКТИ:

1 ч.ч.мед
2/3 ч.ч.течна сметана
1 ч.л.ванилова есенция
2 с.л.краве масло

Това е оригиналаната рецепта,но аз направих половин доза от нея.
Слагаме меда и сметаната на котлона в тиган и ги загряваме докато кипнат.

Бъркаме докато започне да се позсгъстява.Сваляме от котлона и добавяме ванилията и маслото.По желание може да се добавят ядки.Готовата смес аз изсипах в намазана леко силиконова форма за лед.


Слагаме в хладилника да се охладят.
Бонбоните наподобяват вкуса на бонбони "карамел му"








неделя, 19 януари 2014 г.

ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ САНДВИЧ



ПРОДУКТИ:

сух хляб
2-3 яйца
гуда,ементал,паризаки или някакъв друг кашкавал по избор нарязан на тънки филийки
малко сол

Нарязваме хляба колкото можем на по-тънки тънки филийки.Разбиваме яйцата с мъничко водичка и добавяме сол на вкус.Слагаме на едната филийка парче кашкавал и захлюпваме с друга филийка хляб като сандвич.


Топим филийките в разбитите яйца от двете страни и пържим в сгорещено олио.


Вадим на домакинска хартия да попие излишното олио и сервираме с мед,сладко,компот,сок,мляко....кой както обича.






вторник, 14 януари 2014 г.

ПИЛЕ НА ШИШЕ







ПРОДУКТИ:

1 пиле
1-2 с.л.майонеза
1 с.л.горчица
малко масло или зехтин
сол,ч.пипер,чубрица
1 скилидка чесън

Измиваме една бирена бутилка и я напълваме с вода.Смесваме в купичка майонезата,горчицата маслото,пресования чесън и подправките.Осоляваме пилето от вътрешната страна,а от външната го намазваме със сместа.Набождаме пилето на бутилката,така че отвора да излезе над пилето както е на снимката.


Слагаме пилето в тавичка,в която наливаме 2 ч.ч.вода.
Загряваме фурната на 200 градуса и слагаме тавата най-долу.
Печем около 1и30 - 2 часа.
Ако е нужно доливаме още малко вода в тавата.
След като се опече вадим пилето и в сосчето от тавата може да сложим картофи,да ги овкусим и да ги препечем на фурна за гарнитура.