петък, 28 февруари 2014 г.

СПАНАЧЕНА СУПА



ПРОДУКТИ:

около 300 гр.спанак
2 стръка зелен лук
2/3 каф.ч.(от малките) ориз
1 ч.л.зеленчукова подправка на прах
1 яйце
2-3 пълни с.л.кис.мляко
олио,сол
ч.пипер,гюзум(джоджен)

Спанакът се измива хубаво и се нарязва на дребно.В тенджера запържваме лука и добавяме спанака.Задушаваме да омекне и добавяме вода.Варим десетина минути и прибавяме ориза и подправките.Оставяме на слаб огън още 10 минути.
Разбиваме яйцето с киселото мляко.Вземаме по малко от горещата супа и прибавяме към застройката.Бъркаме да се изравни температурата,след което изсипваме в тенжерата.

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

КЕКС С ШОКОЛАДОВИ ВАФЛИ






Отдавна му се канех на този кекс.Ето,че му дойде и на него реда.В нета е доста популярен като сладкиш с шоколадови вафли,но аз мисля,че е в категорията на кексовете.Аз го правя за първи път.И тъй като тук публикувам всичко изпробвано от мен,стига да ми е харесало и сполучливо,реших,че трябва да присъства и тази рецепта.А и кекса си е хубав...


ПРОДУКТИ:

1 кофичка кис.мляко (400гр)
1 ч.л.сода
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.олио
2 ч.ч.брашно
аз сложих и едно яйце,тъй като сместа ми беше доста гъстичка (може да е от млякото)
4 шоколадови вафли

Содата загасяме в киселото мляко.Прибавяме захарта и разбъркваме.Следват олиото и брашното.След като омесим добре с миксера,ако е много гъста сместа,както беше при мен,добавяме едно 1 яйце.Предполагам,че за това е от значение колко е гъсто киселото мляко.
Настъргваме трите вафли на едрото на рендето и ги прибавяме към кексовата смес.Разбъркваме,но този път не с миксера, а с шпатула или дървена лъжица.Това се прави за да се запазят вафлените частици.Намазваме една тавичка с масло или олио и изсипваме сместа.
**Аз ползвах тавичка с d-27см и я застлах с хартия за печене.
Печем на 180-185 градуса до суха клечка.При мен беше около 40 минути.
След като се изпече,обръщаме сладкиша обратно и горещ го намазваме с масло и наръсваме с настърганата четвърта вафла.

***Предполагам,че вместо сода може да се ползва бакпулвер.
Следващия път ще пробвам така.





ЗАПЕКАНКА С ПИЛЕШКО МЕСО





Съществуват различни рецепти за това ястия.Аз ще споделя как направих моето в зависимост от продуктите,с които разполагах.


ПРОДУКТИ:

2 пилешки бутчета
3-4 сварени картофа
1/2 стрък праз
1 патладжан
200 мл.течна сметана
кашкавал на кубчета
1 яйце
1 ч.л.зеленчукова подправка на прах
магданоз,ч.пиперсол на вкус
1 малка каф.чашка вода (може и бяло вино)

Бутчетата се сваряват и се обезкостяват.Картофите нарязваме на кубчета или кръгчета.В малко олио запържваме нарязания на кръгчета праз и нарязания на кубчета патладжан.
В тавичка слагаме половината от картофите,отгоре разпределяме накъсаното на парченца месо,запържения праз и патладжан,кашкавала и отгоре другата половина картофи.Добавяме подправките
Разбиваме яйцето със сметаната и водата и заливаме ястието.



Слагаме в умерена фурна и печем около 30 минути.Наръсваме отгоре с настърган кашкавал и запичаме още 5 минутки.



***Могат да се добавят гъби,просто аз не разполагах в момента с такива.






понеделник, 24 февруари 2014 г.

ШАРЕНИ КЮФТЕТА НА СКАРА




ПРОДУКТИ:

0,500гр.кайма
1 млака глава сух лук
1 ч.л.пикантина
1 средно голяма кисела краставичка(нарязана на ситно)
60-70гр.настърган кашкавал
2с.л.олио
6-7с.л.вода
1 филия накиснат и изцеден от водата хляб
малко червен пипер
магданоз
чубрица
сол на вкусч.пипер

ОТДЕЛНО:
2с.л.соев сос
3-4 с.л.олио

Запържваме ситно нарязания лук в двете лъжици олио.Слагаме каймата в купа и смесваме с лука и всички останали продукти.


Отделно смесваме соевия сос с олиото.Оформяме кюфтенцата,топим в соевия сос и печем на скара.
Гарнираме по желание.







БАНИЦАТА НА МОРЕНА




Тази баница е наистина чудесна....пухкава и вкусна.Изяде се за нула време.Може би много от вас да са я правили,тъй като е популярна в нета,но аз реших да я публикувам в блога за улеснение и за тези,коите все още не са я пробвали.Начина на сгъване е горе-долу като баничките на Марги с царевично брашно,които наскоро правих,но продуктите са различни.Ето и рецептата:


ПРОДУКТИ:

1 пакет листи за баница
4 големи или 5 малки яйца
5 супени лъжици кисело мляко
1 бакпулвер
сирене около 250 гр (или кой,колкото обича)
малко олио
сол на вкус

ОТДЕЛНО:
150гр.краве масло
1 ч.ч.пр.мляко

Първо приготвяме плънката.В купичка смесваме разбитите яйца с киселото мляко,бакпулвера,сол на вкус и малко олио.Вземаме един лист за баница,намазваме с четка с разтопеното масло или леко напръскваме с него.Отгоре слагаме втори лист.Леко напръскваме и него и слагаме 4-5 ч.л.от плънката.Разпределяме я хубаво с четката по целия лист.Наръсваме със сирене и навиваме на руло.


Готовите руло нареждаме в намазана с масло тава.


Така правим с всички останали листи.Нарязваме баницата на парчета и поливаме с останалото масло и с чашата прясно мляко.
Печем на 180-190 градуса около 40 минути,докато се зачерви хубаво.


Ако искате да я задушите - напръсквате с вода и я покривате с кърпа или друга тава.Ако я обичате хрупкава,я оставате така.Аз я обичам хрупкава.



сряда, 19 февруари 2014 г.

АРОМАТЕН МАРМАЛАД ОТ ПОРТОКАЛИ



Този мармалад става много лесно и е вкусен и ароматен.Може да се хапва така или да се използва при направа на различни сладкиши.Не съм определила точното количество на продуктите,защо....ще разберете в самото описание.Можем да го направим с два,три или колкото искаме портокали.Ето как:


ПРОДУКТИ:
портокали (от тези с дебелите кори)
захар
малко лим.сок

Измиваме и обелваме портокалите.Запазваме 1/3 от корите,защото ще ги сложим в мармалада.В тенжера слагаме портокалите заедно с корите,които сме запазили и ги заливаме с вода да се покрият.


Варим,докато видим,че при бодване с вилица са омекнали корите.Оставаме малко да поизсине.Минаваме ги на блендера да станат на пюре.



След като сме ги пасирали,изтегляме готовото пюре и добавяме същото колчество захар 1:1.Ето затова не уточних точните продукти.Например,ако пюрето е 300гр.ще добавим 300гр.захар.


Слагаме на котлона и варим до сгъстяване,както обикновено правим другите мармалади.Две-три минути преди да свалим от огъня добавяме малко изцеден лим.сок.
Горещ пълним в бурканчета и обръщаме с капачките надолу.






СКОРДАЛЯ С КАРТОФИ



Скордаля е гръцка чеснова разядка,с която се гарнират предимно пържени и печени на скара риби.Приготвя се по няколко начина.В случая аз съм я направила с картофи.


ПРОДУКТИ:

5-6 картофа
3-6 скилидки чесън в зависимост от предпочитанията
сол на вкус
1 каф.чашка зехтин
2 с.л.ябълков оцет (става и с винен)

Сваряваме картофите и още топли ги намачкваме на пюре.Аз използвам пресата за картофи.


Смиламе чесъна на блендера с малко от зехтина.Към картофеното пюре добавяме чесновата паста,оцета,солта и зехтина.Ако искаме да е малко по-рядко можем да добавим малко водичка.Разбъркваме хубаво и слагаме в хладилника да се охлади.
Сервираме в компанията на прясно изпържена или печена на скара рибка.
*** Солта,оцета и чесъна можем да намалим или увеличим в зависимост от нашите предпочитания.

ДОБЪР АПЕТИТ !!!



вторник, 18 февруари 2014 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА С КРЕМ ОТ НИШЕСТЕ



ПРОДУКТИ:

бисквити PETIT BEURRE
1л.прясно мляко
150гр.захар
1 пакетче нишесте (60гр)
1 ванилия
малко мляко за напояване на бисквитите или сок от компот

Първо приготвяме крема.В тенжера слагаме млякото със захарта,като отделяме една чаша от него.В отделеното мляко разтваряме хубаво нишестето.Щом млякото заври,вземаме по малко от него и добавяме в съда с нишестето като бъркаме,както правим застройка за супа.След това изсипваме всиката смес в тенджерата с врящото мляко.Бъркаме докато се сгъсти,след което сваляме от огъня.
В тавичка (аз ползвам продълговата форма за кекс за да стане по-висока тортата) нареждаме ред бисквити,като предварително ги топим в млякото или компота.Отгоре изсипваме малко от крема.Редим втори ред бисквити (пак натопени предварително в мляко) и отново крем.И така правим колкото реда искаме да е тортичката.
След като изстине хубаво,украсяваме отгоре по желание с натрошени орехи или кокосови стърготини,шоколадови пръчици,натрошени на блендера бисквити или каквото друго искаме.
*** Може да се добави какао или шоколад в крема.





ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ОРИЗ НА ФУРНА



ПРОДУКТИ:

1/2кг.пилешки дробчета
1 ч.ч.ориз
5-6 с.л.олио
1 кубче knorr или 1 ч.л.пикантина
1-2 стръка зелен лук
ч.пипер на зърна
магданоз

Измиваме и нарязваме дробчетата на по две парчета.Нарязваме на ситно лука.Запържваме в олиото дробчетата и лука за 5-6 минути само да си сменят цвета.В тавичка изсипваме ориза и заливаме с 2 и 1/2 ч.ч.гореща вода,в която сме разтворили кубчето knorr или пикантината.Разпределяме равномерно  дробчетата.Посоляваме на вкус и добавяме останалите подправки.Слагаме във фурната на 180 градуса и печем около половин час,докато ориза попие всичката вода,като не разбъркваме въобще ястието.Вадим от фурната и покриваме тавата с кърпа.

*** Ако не искате да запържвате дробчетата,може да ги сложите в тавата с олиото и да ги запечете малко от двете страни.След това изсипвате ориза и горещата вода.




понеделник, 17 февруари 2014 г.

МИДИ САГАНАКИ




ПРОДУКТИ:

250-300 гр.миди
олио
малко зелена и червена пиперка
люта чушка (по желание)
1/2 скилидка чесън
3 перца зелен лук
1 резенче домат нарязан на ситно
1 ч.л. горчица
малко бяло вино или лим.сок
сирене
ч.пипер
сол на вкус
магданоз

В тиган запържваме нарязания пресен лук,домата,пипера,нарязан на ивички и лютата чушка.Загасяме с виното или лим.сок.Добавяме малко водичка (1 малка каф.чашка),горчицата и чесъна.Варим 2-3 минути и прибавяме мидите и подправките.Оставяме на слаб огън на къкри около 4-5 минути,не повече,защото иначе се свиват мидите.Ако искаме да е по-гъстичко можем да го сгъстим с мъничко брашънце (1-2 щипки).Добавяме натрошеното на едричко сирене,разбъркваме и сваляме от котлона.



САРДИНА НА ФУРНА



ПРОДУКТИ:

700-800 гр.риба сардина или трицона (цаца)
1 каф.чашка олио
1 каф.чашка оцет
1 каф.чашка вода
сол на вкус
1-2 даф.листа,черен пипер на зърна
2-3 зърна бахар

Изчистената и измита риба се нарежда в тавичка една до друга плътно.Осоляваме и слагаме ч.пипер,бахара и дафиновите листа.Заливаме с олиото,оцета и водата.
Печем в загрята умерена фурна до готовност.
От оцета омекват костите на рибата и става чудесна.


събота, 15 февруари 2014 г.

ПРАЗ С ОРИЗ И ГЪБИ


Въпреки,че предпочитам ястия с месо,има някой посни манджички,които с удоволствие си ги хапвам.И това е една от тях.Вкусно....Ако все още не сте пробвали,време е да опитате!!!

ПРОДУКТИ:

4 стръка праз
1 кутийка консерва гъби (400гр)
1 каф.чашка (от по-големите) ориз
1 ч.л.пикантина
сол,ч.пипер на зърна
магданоз,копър
олио

Изчистения и измит праз нарязваме на парченца и запържваме в олиото.Заливаме с 1и1/2 чаша вода (меря със същата чашка,с която меря ориза).Оставаме на слаб огън да ври.След като изври всичката вода и остане отново на мазнина добавяме изцедените от сока гъби и ориза.Разбъркваме 1-2 минути и заливаме с вода (2 - 2 и 1/2 със същата чашка).Добавяме пикантината и подправките и оставяме да ври на слаб огън докато попие всичката вода.




четвъртък, 13 февруари 2014 г.

ЛИМОНОВИ ПАСТИЧКИ СЪРЦА




Леки,приятни,с вкус и аромат на лимон.


ПРОДУКТИ:
за 12 пастички

150гр.кр.масло
150гр.захар
3 средно големи яйца
щипка сол
150 гр.брашно със съдържание на бакпулвер в него
(ако е обикновено брашно трябва да се добави 1/2 пак.бакпулвера)
настъргана кора от 1 и 1/2 лимона

СИРОП:
70мл. лим.сок
90гр.захар

ЗА ПЪЛНЕЖА:
заквасена сметана или цедено кисело мляко
подсладено кондензирано мляко

Разбиваме с миксера маслото със захарта да станат на крем.Добавяме солта и на смени по малко от брашното и едно по едно яйцата,като след всяко яйце добавяме по малко брашно за да не се пресече маслото.Накрая прибавяме и настърганата лимонова кора.


Разпределяме сместа във силиконови формички.В случая аз използвах формички сърца.


Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса около 15 минути до суха клечка.Вадим от формичките и оставаме да изстинат.(На този етап може да се оставят така като мъфини.Тестото е маслено и много вкусно).


Слагаме лимоновия сок и захарта на котлона да заврат.Бъркаме да се стопи захарта.
В купичка смесваме сметаната или киселото мляко с подсладеното кондензирано мляко.Правим малко количество,защото сладките не поемат много.Затова и не съм дала точното количество на продуктите за крема.Подслаждаме с конд.мляко по наш вкус,в зависимост от това колко сладко обичаме.Добавяме малко лим.сок и настъргана кора от останалия 1/2 лимон.
Изстиналите сърца режем с нож на три пласта.Вземаме най -долния пласт и с лъжичка сиропираме леко.Намазваме с крема.Правим същото и с втория пласт и захлюпваме върху първия.Него също мажем с крем.Третия пласт само сиропираме и захлюпваме върху втория.


След като свършим с всички пастички украсяваме по наше желание.Аз имах в момента парченце бяла кувертура,разтопих го и направих черти върху всяка пастичка.Отгоре ръснах малко шоколадови пръчици.