понеделник, 24 март 2014 г.

ЗАХАРИНКИ (КОРЕКОМКИ)





Даааа.....това са едновремешните сладки с крема сирене.Тези дни ги мярнах в някоя от кулинарните групи и се сетих за тях.Последно ги бях правила миналата година.Стават толкова лесно и бързо,а започна ли да ги ям...... трудно се спирам,защото на вкус ми напомнят бисквити "Сълзица",които обожавам.В нета има много рецепти,но общо взето всички си приличат.Ето и моята:


ПРОДУКТИ:
125 гр.меко краве масло
250 гр.крема сирене или филаделфия
1/2 бакпулвер
2 и 1/3 до 2 и 1/2 ч.ч.брашно
1 ванилия

От изброените продукти замесваме меко тесто,което слагаме в хладилника за около час.След като го извадим вземаме 1/3 от тесто и с точилката разточваме лист с дебелина 2-3мм.С помоща на малка чаша или формичка изрязваме кръгчета.


В купичка слагаме малко захар.Всяко кръгче намазваме с леко разбит белтък само от едната страна и топваме в захарта,след което сгъваме на две така,че захарта да остане от вътрешната страна.


Така,както е прегънато го топваме отново в захарта само от едната страна и сгъваме отново на две,пак със захарта от вътрешната страна.С две думи всяко кръгче се сгъва на четири,като го топваме всеки път в захарта.


Сгънатите сладки отново топваме само от едната страна в захарта и редим в тавичка застлана с хартия за печене.


Печем в предварително загрята фурна на 185-190 градуса около 20-на минути в зависимост от фурната.






сряда, 19 март 2014 г.

" Tres Ieches"- СЛАДКИШ "ТРИ МЛЕКА"


Рецептата за този сладкиш е от кипърския блог на Алики.
Сиропира се с три вида млека и от там идва и наименованието му.На мен лично много ми хареса.Единственият му недостатък е,че се хапва на следващия ден за да може хубаво да попие сиропа от млеката.
Изпълнението му не е никак трудно.


ПРОДУКТИ:

175 гр.брашно
100 гр.краве масло на стайна температура
130 гр.захар
5 яйца
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.есенция ванилия
щипка сол

ЗА СИРОПА:

400 гр.подсладено кондензирано мляко
250мл.течна сметана
250мл.неподсладено кондензирано мляко



Бием маслото с миксера да стане пухкаво.Прибавяме захарта,едно по едно яйцата и ванилията като не спираме да бием.Трябва да стане пухкав и гладък крем.Прибавяме пресятото брашно,бакпулвера и щипка сол.Смесваме хубаво с миксера да стане хомогенна смес.



Изсипваме в намазана с мазнина и посипана с малко брашно тавичка с размери 22 / 30.Аз използвах кръгла тава.



Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.



Оставяме сладкиша 30 минути да поизстине.Смесваме трите вида млека и заливаме сладкиша.Оставяме за една нощ да поеме хубаво сиропа.
Отгоре украсяваме с dulce de leche (Сгущенка) или с разбита сметана.Аз обаче имах бонбони лакта,които разтопих с малко водичка на водна баня.С тях залях попилия вече сиропа сладкиш и стана чудесен.
**Първоначално сладкиша плува в сироп,но това да не ви притеснява.На другия ден вече е поел всичкия сироп.Аз естествено съм нетърпелива и още същата вечер отрязах едно парче.Затова и на първата снимка се вижда,че сладкиша не е поел навсякъде от сиропа.




вторник, 18 март 2014 г.

БУХТИЧКИ "УШИЧКИ"



ПРОДУКТИ:

1 ч.ч.кис.мляко
1/2 ч.л.сода (угасена в млякото)
3 яйца
1 ч.ч.захар (без един пръст)
1 каф.чашка олио
1 бакпулвер
брашно за меко тесто (около 3 и 1/2 ч.ч.)
1 ванилия

Слагаме киселото мляко със содата в купа.Прибавяме яйцата и разбъркваме.Добавяме последователно олиото,захарта,ванилията,бакпулвера и по малко от брашното.Замесваме меко тесто.Оставяме 10 мин.да си почине.
Вземаме половината от тестото и разтваряме с точилката на лист с дебелина 2-3мм.Режем на дълги ивици и след това на ромбоиди.В средата на всеки ромбоид правим процеп с ножа около 2 см.През него промушваме единия край както е на снимката.



Пържим в сгорещена мазнина.
** Олиото трябва да е повечко да се пържат в маслена баня.
Също така не трябва да е прекалено горещо,за да не останат сурови отвътре.
Готовите бухтички вадим на домакинска хартия.



По желание ръсим с пудра захар.




Да ви е сладко!!!!!

събота, 15 март 2014 г.

СЛАДКИШ С КОКОС




Това сладкишче ме грабна първо с външния си вид,със съдържанието на кокос,който ми харесва много и с продуктите,които почти винаги имам в къщи.Така и реших да го направя.Оказа се,че е много лесен,лек и приятен на вкус сладкиш.Ето и рецептата:

ПРОДУКТИ:

2 яйца
200 мл.прясно мляко
100 мл.олио
200 гр.захар
200 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
2 с.л.какао

КРЕМ:

1 л.прясно мляко
1 ч.ч.захар
7 с.л.грис
150 гр.кокосови стърготини
( в рецептата е 200гр кокос,но аз имах 150гр)

Слагаме млякото за крема на котлона заедно със захарта.Щом заври прибавяме на тънка струйка гриса.Бъркаме докато започне да се сгъстява.Сваляме от огъня и прибавяме кокосовите стърготини.Разбъркваме хубаво да стане хомогенна смес.
Разбиваме двете яйца със захарта.Добавяме олиото,прясното мляко и какаото.Бием с миксера и по малко прибавяме брашното с бакпулвера.
В намазана с мазнина тавичка ( d 25/32см) изсипваме половината от сместа за блата.Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса около 10 минути.Вадим от фурната и изсипваме върху блата крема.Заглаждаме с шпатула и изсипваме другата половина от сместа за блата.Връщаме отново във фурната и печем още 15-20 минути (аз пеках още 15 мин).
Украсяваме сладкиша с шоколадова глазура или само с кокосови стърготини,както направих аз.






четвъртък, 13 март 2014 г.

РУЛЦА С ЛОКУМ И ОРЕХИ





ПРОДУКТИ:

1 пакет листи за баница от финните
350 гр.локум
350 гр.орехи
3 белтъка
150 гр.масло
пудра захар за наръсване

Локума се слага в хладилника за около час за да може да се нареже по-лесно.
Орехите смиламе на блендер,но не съвсем на прах.Локума режем на малки парченца и смесваме с орехите.Прибавяме белтъците,без да ги разбиваме предварително.
Отваряме един лист и намазваме на тънко с масло до средата на листа.Загръщаме с другата половина,така че да стане двоен лист.Отгоре намазваме отново на тънко с масло.Върху него слагаме втори лист и процедираме по същия начин - масло на тънко и прегъваме.Така наслагваме три листа сгънати на две през средата един върху друг или получаваме 6 пласта,намазани помежду с масло.В единия край слагаме от плънката по дължината.

Навиваме на руло и слагаме в намазана с мазнина тавичка.Така правим и с останалите листи.

След като направим всичките рула ги намазваме отгоре с масло и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути.
След като изстинат наръсваме обилно с пудра захар.



сряда, 12 март 2014 г.

ГРЪЦКА МУСАКА



ПРОДУКТИ за 4 порции :

1/2 кг.кайма
картофи
3-4 патладжана
1 глава лук
доматена салца консерва 400 гр
магданоз,сол,1 скилидка чесън
малко копър,ч.пипер

ЗА БЕШАМЕЛА:
1 с.л.кр.масло
4 с.л. брашно
1/2 л.пр.мляко
1 яйце
сол на вкус.щипка индийско орехче

В тенджера запържваме в съвсем малко мазнина ситно нарязания лук.Прибавяме каймата и разбъркаваме добре за да не останат бучки.Добавяме и доматената салца и овкусяваме със солта,чесънчето,ч,пипер и малко магданоз.
Обелваме и нарязваме на кръгчета картофите.Нарязваме също на кръгчета и патладжаните без да ги белим.В отделна теджера с мазнина ги изпържваме леко само да поомекнат и ги вадим на кухненска хартия да се отцедят от излищното олио.

В тавичка с размери 22 на 34 см.нареждаме ред картофи да се покрие дъното и ги посоляваме леко.


Следва ред патладжани.Също посоляваме леко и ръсим с малко магданоз и копър.


Идва ред на каймата,Застиламе върху патладжаните и заглаждаме с шпатула.

Отгоре редим пак ред картофи,посоляваме леко.Ако ни е останал патладжан редим и него.
Слагаме във фурната(предварително загрята на 180 градуса)
и печем около 30 минути.
През това време приготвяме бешамела:
Слагаме 1 с.л.кр.масло на котлона.Като загрее прибавяме брашното и бъркаме докато получи златист цвят.


      Доливаме горещото мляко,прибавяме сол на вкус и щипка индийско орехче.Бъркаме с телта докато се посгъсти.Вадим от котлона и прибавяме разбитото предварително яйце.
Заливаме мусаката с готовия бешамел.По желание отгоре настъргваме кашкавал.Връщаме отново във фурната и печем,докато получи хубава зачервена коричка.








вторник, 11 март 2014 г.

КАРАМЕЛИЗИРАНИ ПУКАНКИ В МИКРОВЪЛНОВАТА



Сигурно и на вас ви се случва като си гледате телевизия да ви се похапва нещо сладичко,да чоплите сенки или да хрупкате ядки или пуканки.....Така е и с мен.Тази вечер ми се приядоха пуканки и тъй като нямах от готовите пакетчета,които се продват за микровълнова фурна,реших да си направя сама.Предпочетах обаче да са сладки и затова ги направих карамелизирани.     
Ето как стават бързо и лесно:
НУЖНИ СА:
5с.л.царевица за пуканки
5с.л.вода
щипка сол

ЗА КАРАМЕЛА:
1/2ч.ч.захар
20гр.краве масло

Слагаме царевицата,водата и солата в купа (най-добре ако е йенска),подходяща за микровълнова.Покриваме отгоре със стреч,правим 2-3 дупки с ножа и слагаме в микровълновата фурна.

Включваме на най-голямата мощност.След като се загрее купата,царевицата започва да пука.Щом видим,че започва да пука на по-рядко,изключваме и вадим купата,като внимаваме да не се изгорим.

Отстраняваме внимателно стреча.


Следва да направим карамела.
В тиган слагаме захарта да се карамелизира.Бъркаме непрекъснато за да не загори.Щом получи хубав меден цвят прибавяме маслото и сваляме от котлона.Слагаме по малко от пуканките в карамела и разбъркваме хубаво.Готовите пуканки вадим върху хартия за печене или домакинско фолио.Докато са топли внимателно ги разделяме,тъй като се слепват.
Стават много хубави с маслено-карамелен вкус.





"КОК" - КЕКСОВИ БИШКОТИ С КРЕМ





ПРОДУКТИ:

5 яйца (отделно белтъци и жълтъци)
110 гр.захар
180 гр.брашно
1 ванилия

ЗА КРЕМА:

200 мл.прясно мляко
3 жълтъка
70 гр.захар
25 гр.брашно
1 ванилия

шоколад за украса

Разбиваме белтъците на сняг.Добавяме на етапи захарта.**Яйцата трябва да са със стайна температура за да получим хубав белтъчен сняг.Купата,в която ги разбиваме да е чиста и суха и да внимаваме да не попадне жълтък**


Отделно бием жълтъците,след което ги прибавяме към белтъците.Разбъркваме с шпатула.Добавяме по малко от брашното и накрая ванилията.Получаваме нещо като гъста кексова смес.


Пълним сместа в пош с широк отвор.Оформяме кръгли бишкоти върху застлана с хартия за печене тава.Хартията се маже предварително с малко масло.


Печем на 180 градуса около 15 минути,докато придобият лек златист цвят.


Докато печем сладките приготвяме крема.
Слагаме млякото на котлона в малка тенджерка да заври.В отделен съд разбиваме жълтъците със захарта,брашното и ванилията.Вземаме по малко от горещото мляко и прибавяме към жълтъчната смес като бъркаме.След това изсипваме всичката смес в млякото.Варим на слаб огън при непрекъснато бъркане докато започне да се сгъстява.Оставаме настрана крема да поизсине.


Готовите бишкоти слепваме по две с крем.


Украсяваме сладките с разтопен шоколад.
***Сладките може да се слепят с крем по желание.