сряда, 23 април 2014 г.

ПАТЛАДЖАНИ С МАЙОНЕЗА НА ФУРНА



Тази вкусотийка е по идея на Николина Караколева и тъй като много ми хареса ще споделя рецептата тук.Ще я напиша точно както е дадена от нея.

ПРОДУКТИ:

2-3 патладжана
около 200гр.майонеза
2 с.л.кис.мляко
2-3 домата
чесън,сол,зехтин

Измитите патладжани се нарязват по дължина на дебели филийки.Нареждат се в тава застлана с хартия за печене и се поливат със зехтина.Запичат се в силна фурна (200-220 градуса),докато омекнат.
Смесват се майонезата с киселото мляко,чесъна и сол на вкус.С тази смес намазваме обилно патладжаните.Отгоре редим домати,нарязани на кръгчета.
Запичаме отново във фурната за малко.


Да ви е сладко !!!

сряда, 16 април 2014 г.

КОЗУНАЦИ В НОВ ВАРИАНТ




РАЗКОШ..........КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГИ ПРАВЯ,ТОЛКОВА ПО-ХУБАВИ СТАВАТ
ТЕЗИ КОЗУНАЦИ СА НАПРАВЕНИ ПО ПОСЛЕДНАТА МИ РЕЦЕПТА,НО НАЛИ ОБИЧАМ ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ ОТНОВО НАПРАВИХ МАЛКИ ПРОМЕНИ.... ТЕ ПЪК ВЗЕХА,ЧЕ СТАНАХА ОЩЕ ПО-ХУБАВИ.
ЗАТОВА ЩЕ НАПИША И ТОЗИ ВАРИАНТ ПОДРОБНО.

ПРОДУКТИ ЗА 2 КОЗУНАКА:

100 мл.топла вода
50 гр.прясна или 2 пак.суха мая
610 - 620 гр.брашно за козунаци
180 гр.захар
35 мл.олио
35 гр.кр.масло
3 яйца
100 мл.течна сметана или прясно мляко
2 ванилии
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон
настъргана кора от 1 портокал
махлепи
мастиха


Всички условия за сполучлив козунак може да прочетете ТУК
А сега ще обясня реда,в който го правя.

Първо задействам маята - дали ще е прясна или суха действам по същия начин.Слагам я в малка купичка заедно с топлата вода,1 с.л.от захарта и малко от общото количество брашно да стане на кашичка.Оставам да се задейства около 20 минути.
През това време затоплям сметаната в малък съд,прибавям захарта и бъркам с тел,докато се стопи напълно.Ако сметаната със захарта е гореща изчаквам малко да изстине (да е топличка) и прибавям олиото,яйцата,ванилиите,махлепа и мастихата.Разбърквам отново.
В купата на миксера слагам пресятото 2-3 пъти брашно.В единия край слагам щипка сол,а в средата изсипвам яйчената смес и маята.Прибавям и настърганите лимонова и портокалова кора и включвам миксера с бъркалката за тесто.Оставам да меси около 20 до 30 минути.


Не е нужно да се прибавя още брашно.Вижда се,че тестото е лепкаво и не се е отлепило напълно от стените на съда,но в последствие ще се оправи  с добавянето на масло.


Изключвам миксера,вадя съда от него и както е тестото в купата ръся с пръстите на ръката си малко от разтопеното предварително краве масло.След това хващам по малко тесто от краищата,там където опира в стените на съда,издърпвам и загръщам.С другата ръка завъртвам малко купата и повтарям същите движения няколко пъти.След това отново капвам малко от маслото и по същия начин изтеглям тестото и загръщам.Това се повтаря,докато свърши маслото.На снимката по-долу мисля,че се разбира как горе-долу става.


Готовото тесто слагам в съд намазан с олио.


Покривам със стреч и слагам на топло да втаса.Аз използвам фурната за тази цел на 40 градуса.
Ето втасалото вече тесто:


Втасалото тесто вадя на леко намасления плот.Издърпвам няколко пъти тестото и загръщам както по описания по-горе начин.Така тестото спада.
Връщам го отново в купата,завивам със стреч и оставам втори път да втаса.Този път втасва много по-бързо.Тестото вече е на конци.




Вадя отново тестото,загръщам го 2-3 пъти и го деля на две,а всяка половинка на три части за два козунака.
Оформям фитилите.Тук е момента ако искате да добавите стафиди,локум,шоколад.Просто много леко разтваряте фитила и наслагвате стафидите и малки парченца локум.Загръщаме от двете страни тестото.На долната снимка,която е от предните козунаци се вижда как се слагат.


Сплитам козунаците и ги слагам в тава,застлана с хартия за печене,а не във форми.Двата козунака слагам заедно.
Оставям във фурната на 40 градуса за около 40-45 минути.Козунаците не са напълно втасали,но ги вадя и мажа внимателно (без да ги натискам) със следната смес - разбивам един жълтък с 1 с.л.вода,1 с.л.захар и 1 ч.л.мед.Отгоре ги ръся с филирани бадеми.Връщам ги във фурната и включвам на 170 градуса.Пека около 35 минути,като в единия край на дъното на фурната слагам метален малък съд(съда е колкото джезве).
Готовите козунаци вадя върху скара да изстинат.









Единия направих с течен шоколад.





ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!!!

вторник, 15 април 2014 г.

АГНЕШКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА




Наближава Великден.Всяка година на нашата трапеза присъства печено агнешко.Тук ще споделя как го правя аз.

ПРОДУКТИ:

1 агнешка плешка около 2 - 2,5кг
1 с.л.сол
1 с.л.червен пипер
1-2 скилидки чесън
100 гр.краве масло
1 к.ч.зехтин или олио

Месото може да се направи на порции или да се изпече цялата плешка.Напоследък аз го правя на порции,защото обичам всяко късче да се препече хубаво.
Първо измивам месото и го слагам в подходяща тавичка.
В купичка смесвам разтопеното масло със солта и червения пипер.На всяко късче месо правя малка дупка с ножа и пъхвам в нея малко парченце от чесъна.След това намазвам всеки къс месо с получена паста от червения пипер и нареждам в тавата.Заливам с 1 ч.ч.вода и олиото.Покривам тавата с алуминиево фолио и слагам във фурната да се пече около 1'30мин до 2 часа като отвреме на време го наглеждам и обръщам всяко късче.Малко преди да е готово вадя фолиото и препичам от двете страни.
Ако желаете може 30 мин.преди края да сложите картофки в тавата.
Аз гарнирам с ориз и картофките на Джейми Оливър.Рецептата за тях ще намерите ТУК:









ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !!!

неделя, 13 април 2014 г.

ДОМАТЕНИ КЮФТЕНЦА С МЛЕЧНО ЧЕСНОВ СОС





ПРОДУКТИ:

2 домата
1 стрък пресен лук
3-4 с.л.брашно със съдържание на бакпулвер в него
сол на вкус
малко захар (за неутрализация на киселината на домата)
100гр.сирене
1 с.л.зехтин
ч.пипер,магданоз
копър или гюзум

За млечно-чесновия сос:
6 с.л.кис.мляко
3 с.л.майонеза
1 скилидка чесън
копър по желание
сол на вкус
черен пипер

Доматите се нарязват на много малки кубченца и се оставят да се поизцедят от сока (леко натискаме с ръка).В купа смесваме доматите със ситно нарязания лук,брашното,натрошеното на ситно сирене,олиото и подправките.Омесваме добре.С лъжица гребваме малко от сместа и овалваме в брашно.Оформяме кюфтенцата и пържим в мазнина.
Смесваме продуктите за соса и сервираме.

**Кюфтенцата се правят малки и плоски за да се изпържат добре.
**Мазнината не трябва да е много гореща,за да се изпържат и отвътре.
**Брашното в сместа варира според това колко е рядка сместа.





сряда, 9 април 2014 г.

ВКУСНИ КОЗУНАЦИ




Да си направиш домашен козунак не е толкова трудно,но има някой тънкости,които трябва да се спазват за да се насладим на истински вкусен козунак. След много опити и експерименти стигнах до някой изводи,които ще споделя тук и които са много важни за да имаме успех при направата на козунаци.Ето моите съвети:
**Първо и важно условие е брашното да е с високо съдържание на глутен,което прави тестото по-еластично.Брашното трябва да се пресее 2-3 пъти,като по този начин вкарваме въздух в него.
**Всички продукти трябва да са пресни и топли.Аз получавам най-добър ефект при козунаците като затоплям всички продукти в отделни съдове във фурната на 30-40 градуса.
**Захарта в тестото не трябва да е много.Аз слагам най-много до 180гр.на 600гр.брашно.Тя трябва да се разтвори хубаво в млякото.Ако обичате сладки козунаци може да го постигнете с добавяне на локум,стафиди,сладко и с посипване на захар върху самия козунак.
**Температурата на млякото не трябва да превишава 35 градуса,защото това ще унищожи маята.
**Маята трябва да бъде 50% от брашното или на всеки 100гр.брашно се падат 10гр.мая.Значи,ако брашното е 500гр.- маята трябва да е 50гр.
**Яйцата трябва да бъдат леко разбити,а не на пяна
**Мазнината се слага половината в самото тесто,а другата половина след замесване на тестото.Това се прави като с лявата ръка се придържа тестото,а с дясната се издърпва от краищата и леко нагоре и се загръща към центъра на тестото.Процедурата се повтаря няколко пъти.По този начин се получават така наречените конци.
**Тестото трябва да се меси по-дълго,като така се задейства по-добре глутена.Аз меся най-малко 20 минути на миксера с бъркалка за тесто.
**Козунаците имат 3 етапа на втасване.Първият е да задействаме маята с малко топла вода,захар и брашно.Разбъркваме да се получи кашичка и оставаме на топло.Вторият е след като сме замесили тестото.Тогава се оставя докато утрои размера си.Третият етап е след оформянето на плитките.
**При оформяне на фитилите,тестото се изтегля в посока на вече образувалите се нишки (конци).
**Много важна роля има и печенето на козунаците.Фурната не трябва да е силна,защото ще прегорят,а отвътре ще останат сурови.Също и времето на печене не трябва да е много за да не изсъхнат.Хубаво е на дъното на фурната в единия край да се сложи малка купичка с гореща вода.Аз слагам купичка с диаметър,колкото е отвора на едно чезве.
**След изпичане се вадят на скара да изстинат напълно,след което се завиват в домакинско фолио.
**Не на последно място са желанието и доброто настроение за направим най-вкусните домашни козунаци.
Мисля,че с тези съвети ще съм полезна на много от вас.
А сега ще ви представя моите пропорции за козунак,които за мен са най-добрите.

ПРОДУКТИ:
650 гр.брашно за козунаци
50 гр.прясна мая
180 гр.захар
35 гр.олио
35-40 гр.кр.масло
100 мл.топла вода
100 мл.топло мляко
3 яйца
щипка сол
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
настъргана кора от портокал
1 ч.л.махлепи (ако нямате става и без него)

локум и стафиди за пълнеж

За намазване отгоре:
1 яйце
2 с.л.вода
1 ч.л.захар

В купичка слагам маята,топлата водичка,1-2 с.л.от захарта и малко от брашното да стане кашичка.Оставам на топло да се задейства маята.През това време пресявам два пъти брашното.Включвам фурната на 40 градуса и слагам в нея в съд изтеглената захар,в друг съд пресятото брашно,в трети съд трите яйца както са цели и купата от миксера заедно с бъркалката за тесто.Всички тези продукти слагам в средата на фурната на скарата.Така ми се затоплят докато се задейства маята.
След това започвам направата на тестото.
Първо разбърквам топлото мляко със захарта,като бия с тел докато се разтвори напълно.След това прибавям яйцата и олиото.Отново разбърквам с телта да стане хомогенна смес (яйцата не се бият много).Прибавям настърганите лимонови и портокалови кори и ванилията.В купата на миксера изсипвам яйчената смес,отгоре сместа с маята и включвам миксера на бавна скорост за месене.Започвам да добавям по малко от брашното,докато свърши всичкото.Накрая слагам и щипка сол.Оставям миксера да меси около 20 минути.Брашно не добавям,въпреки,че тестото стои малко лепкаво.В последствие ще се оправи.След като изтече нужното време спирам миксера и вадя купата от него.Тук идва ред на маслото,което предварително съм разтопила.Трябва да е топло,но не горещо.Топвам си пръстите на едната ръка в маслото и капвам върху тестото както е в купата.След това загребвам с ръка от краищата на тестото(там,където опира стените на съда),разтеглям леко и загръщам към средата на тестото.С другата ръка леко завъртвам купата.Отново загревам тесто,разтеглям и загръщам.И така няколко пъти като въртя купата.След това отново топвам пръсти в маслото и капвам върху тестото.Отново започвам разтегляне от краищата и загръщане към средата.Това повтарям докато свърши маслото.
Готовото тесто прехвърлям в намазан с олио съд.Отгоре правя с ножа кръст и завивам с домакинско фолио.Оставям на топло да втаса.Аз го слагам отново във фурната.Имам програма за втасване на 40 градуса.
Разбирам,че е втасало тестото,когато като го натисна с пръст,дупката която остава от пръста ми си остава така.Ако започне да се връща в изходно положение значи иска още втасване.Освен това кръста направен с ножа след като втаса хубаво тестото се заличава.
След като ми е втасало тестото го вадя на леко намазнения плот.Леко го загръщам пак започвайки от краищата на тестото и сгъвайки към средата.Правя няколко само такива движения за да спадне отново.След това го режа на две.На снимката по-долу съм започнала да го режа.Вече си личат нишките на тестото.


Всяка една половина режа на две или три,в зависимост от това каква плетка ще правя.
Всяко парче оформям на фитил като леко го потупвам и раздърпвам с ръце.
Тук е момента да отбележа,че гледам да изтеглям фитилите в посоката на образувалите се нишки (по тяхната дължина издърпвам).
След като направя фитила,наслагвам стафиди и малки топченца локум,загръщам краищата по дължина и леко притискам да се залепят.


След това сплитам козунаците.Аз ги правя с по 2 фитила и се получава плетката от снимката.

Готовите козунаци слагам във форми,които предварително съм заслала с хартия за печене.Хартията не я мажа с нищо.
Следва отново втасване.При мен е пак във фурната на 40 градуса.След като втаса изглежда така:

Разбърквам 1 яйце с 2 с.л.вода и 1 ч.л.захар.С четка намазвам козунаците като внимавам да не ги натискам за да не спаднат.Отгоре ръся с филирани бадеми и намокрена леко захар.
Пека в загрята на 175 градуса фурна двата козунака едновременно 35 минути.На дъното на фурната слагам много малка метална купичка с гореща вода.След това изключвам фурната и оставям козунаците още 10 минути в нея,след което ги вадя върху скара да изстинат.





събота, 5 април 2014 г.

ВОДЕНИЧКИ С ГЪБИ И СМЕТАНОВ СОС



ПРОДУКТИ:

500 гр.воденички
1 главичка лук
1 зелена пиперка
1 консерва гъби (0,400гр)
1 ч.ч.булъон
1 пълна с.л.брашно
3 с.л.сметана
1 скилидка чесън
ч.пипер,чубрица,магданоз
сол на вкус

Воденичките се почистват и се сваряват до готовност.В тиган запържваме нарязания лук,зеления пипер и воденичките.Добавяме гъбите и брашното.След като се позапържат и те заливаме с булъона.Прибавяме чесъна,солта и чубрицата.Оставяме на слаб огън да поври за 5 минутки и добавяме сметаната.Оставяме още 1-2 минутки и сваляме от огъня.Наръсваме със ситно нарязания магданоз и сервираме.
Може да гарнираме с ориз или картофки.






ГРЪЦКИ КУРАБИЙКИ



С аромат на портокал,подходящи за кафе и чай,лесни,вкусни и издържат доста време.Ето и рецептата за тях:

ПРОДУКТИ:
500 гр.брашно
130 гр.захар
125 гр.кр.масло
1 бакпулвер
2 яйца
100 мл.прясно мляко
2 ванилии
насъргана кора от 1 портокал
жълтък за намазване отгоре

Първо бием маслото със захарта до побеляване.Прибавяме едно по едно яйцата и настъргана потрокалова кора.Продължаваме да бием с миксера.Следват прясното мляко и ванилите.Започваме да добавяме по малко и от брашното,смесено с бакпулвера.Щом започне да се сгъстява сменяме бъркалките с тези за тесто или вадим от миксера и замесваме на ръка.
От готовото тесто късаме топчета колкото голям орех и правим фитил.Прегъваме на две и усукваме двата края.


Могат да се оформят и във вид на "S"
Готовите курабийки редим в намаслена тавичка,мажем с разбития жълтък и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около  20-25 минути в зависимост от фурната.



сряда, 2 април 2014 г.

КОЗУНАК - /класическа рецепта/





Козунака е по рецепта на Светла Чавдарова.Оригиналната рецепта може да видите ТУК. Давам точните продукти,но аз за мазнина съм ползвала само 100мл.олио.

ПРОДУКТИ:
500 гр.брашно за козунаци
3 яйца
125 мл.пр.мляко
170 гр.захар
1 пак.суха мая
125 гр.краве масло или 1:1 масло - олио
2 ванилии
настъргана кора от един лимон


** Всички продукти трябва да са топли.Аз ги слагам във фурната на 40 градуса,включително и купата, в която ще меся.
Брашното пресяваме два пъти и го слагаме в съд.Правим кладенче в средата и слагаме предварително разбитите яйца със захарта,топлото мляко,маята,ванилиите и лимоновата кора.Замесваме тесто.Аз меся на миксера с бъркалка за тесто.Ако е нужно се добавя още малко брашно,но не повече от 50гр.
След като замесим,вадим тестото на плота.В началото е малко лепкаво.Топим ръка в топлото олио,натискаме с длан,издърпваме и загръщаме.Продължаваме така,докато свърши всичкото олио.Слагаме готовото тесто в намазана с мазнина купа,завиваме с кърпа и оставаме на топло да утрои обема си.
След като втаса,аз разделям на две за два по-малки козунака.Всяка топка делим на три.Оформяме фитили и заплитаме.
**Аз слагам малки парченца локум и стафиди във фитилите.
Слагаме козунаците във формите и оставяме за около 40 мин.отново да втасат.
Включваме фурната на 170 градуса.
Мажем отгоре за по-дебела коричка с разбит жълтък,а за по-тънка с разбит белтък.Ръсим със захар и слагаме във фурната.
Печем около 35 минути,изключваме фурната и оставяме козунаците вътре още 10 минути.Вадим от формите и слагаме козунаците върху скара да изстинат.