понеделник, 26 май 2014 г.

ЛОЗОВИ СЪРМИЧКИ - (ПОСТНИ)




ПРОДУКТИ:
за около 45 сърмички

лозови листи
2 ч.ч.ориз
1 връка зелен лук
1 - 1и1/2 каф.ч.от големите зехтин
сок от 1-2 лимона
1лъжичка захар
сол на вкус
ч.пипер
магданоз,копър,джоджен
6ч.ч.топла вода
1 кубче knor
Първо попарваме листите в подсолена вода (ако са пресни).
В малко повече от половината олио запържваме ситно нарязания лук.Прибавяме ориза,солта,половината от лим.сок,захарта,магданоза,копъра и джоджена.Разбъркваме хубаво и сваляме от огъня.


Вземаме един лозов лист,слагаме една ч.лъжичка от сместа и завиваме стегната сърмичка.Аз използвам специалния уред за сърмички,който много ме улеснява при навиването.

На дъното на тенджера слагаме няколко листа и отгоре подреждаме плътно навитите сърмички.Отгоре поливаме с останалото олио,добавяме останалия лим.сок и кубчето knor.Покриваме сърмичките с една чиния и заливаме с топлата вода.
Варим около час на слаб огън,като отвреме навреме проверяваме да не останат без вода.Водата,която дабавяме винаги трябва да е топла.
Готовите сърмички оставяме да изстинат и сервираме.Може да ги съпроводим с кисело мляко или салата тзатзики.





сряда, 21 май 2014 г.

ТИКВИЧКИ С ОРИЗ



Колко пъстричко и вкусно!!!
При наличието на толкова зеленчуци вече не ми е проблем какво ще сготвя.Така ми хрумна днес да си направя тази просничка,но вкусничка манджа.


ПРОДУКТИ:

2 тиквички
1 ч.ч.ориз
1 зелен лук или малка главичка сух
1 морковче
1 домат
1 зелена чушка
60-70мл.зехтин
1 кубче "Magi knor"
1 скилидка чесън
сол на вкус,ч.пипер
копър,магданоз
3 ч.ч.гореща вода

В тенджера загряваме мазнината и запържваме лука.Добавяме домата,нарязан на ситно,настъргания морков,нарязаните на кубченца или кръгчета тиквички и чушката.Задушаваме 2-3минути и прибавяме ориза.Разбъркваме още 2-3минути и заливаме с горещата вода.Добавяме кубчето кнор и всички подправки без магданоза.
Оставяме ястието да ври на слаб огън.След като поеме водата,подправяме с пресен магданоз и отстраняваме от котлона.Покриваме тенджерата с кърпа и отгоре слагаме капака.Оставяме така за десетина минути и сервираме.




Добър апетит !!!!

КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ




Наближава лятото,а с него идва и изобилието от зеленчуци и разнообразието от ястия приготвени с тях.Сега е сезона на тиквичките и ви предлагам моята рецепта за кюфтенца от тях.


ПРОДУКТИ:
4 тиквички
2 яйца
4 стръка зелен лук
около 100гр.натрошено сирене
0,30мл.олио
брашно с набухвтел
копър,джоджен,магдноз
сол на вкус
черен пипер

Тиквичките се измиват и се настъргват на едрото на рендето.Слагаме ги в кевгир,посоляваме и оставяме 30мин.да се отцедят.След това ги мачкаме с ръце да се отдели и останалия сок.Изсипваме ги в купа и прибавяме нарязания на ситно лук,яйцта,олито,сиренето и подправките.Добавяме брашно и замесваме с ръка да стане малко по-гъста от кексовата смес.Затова не съм уточнила количеството на брашното.С лъжица гребваме от сместа,овалваме в брашно и пържим в загрято олио.
***Пърженето става на умерен огън.В противен случай се зачервяват бързо отвън,а отвътре остават сурови.
Сервираме със салата"Снежанка","тзатзики"(рецептата тук)или млечно чеснов сос (рецептата тук).


БАНИЦА - БЮРЕК



Начина на приготвяне и съставките на тази баница се приближават до баницата на тиган.Разликата е,че тук се пече във фурната като всяка една друга баница.В продуктите няма яйца и мляко и резултатът е като купените банички - хрупкави и вкусни.





ПРОДУКТИ:
450гр.кори за баница
250гр.сирене
1ч.ч.(без един пръст)вода
1/2ч.ч.олио
сол на вкус

В купа смесваме водата,олиото и солата.Намазваме тавичка с d-26см.с мазнина.Поставяме 3 листа,като краищата оставяме да излизат извън тавата и всеки лист се напръсква със сместа от вода и олио.
От останалите листи отделяме 2 листа за отгоре,а другите разделяме на две.При мен останаха 7 листа,които разделих на две - 4 и 3 листа.Всеки лист от първата половина намачкваме и нареждаме в тавата.


Напръскваме равномерно със сместа вода-олио,като разпределяме сместа така,че да остане за втората половина листи и за отгоре.След това разпределяме половината от натрошеното сирене.


Отгоре поставяме втората половина кори,също намачкани и повтаряме същата процедура - напръскваме с водата и ръсим със сирене.
Загръщаме баницата с листите,които излизат от тавата,напръскваме ги с водата и покриваме най-отгоре баницата с отделените два листа.Тях също напръскваме с останалата вода.

Печем баницата в предварително загрята фурна на 180-185 градуса докато се зачерви (около 50 минути).







Пригответе си чаша айрян,топло мляко,сок,компот или каквото друго обичате и се насладете на тази хубава баница.

Източник: "Опитайте..."


вторник, 20 май 2014 г.

ПАЛАЧИНКИ - 2 вид





ПРОДУКТИ:

0,500мл.пр.мляко
3 яйца
250гр.брашно
1 с.л.олио
20гр.разтопено масло
щипка сол
1 с.л.пудра захар
ванилия

Разбиваме яйцата с прясното мляко.Добавяме олиото,кравето масло,солта,захарта и ванилията.Започваме да прибавяме по малко от брашното като бъркаме непрекъснато с тел.Трябва да се получи гладка смес с гъстотата на боза.
Загряваме незалепващ тиган на котлона.Преди да започнем го намазваме с олио или масло.Аз го мажа с дом.хартия.Вземаме един черпак от сместа и започваме да наливаме в тигана,като с лявата ръка бързо го накланяме наляво и надясно за да се разлее по целия тиган и същевременно да стане на тънко.След като се опече от едната страна обръщаме от другата.
Готовите палачинки складираме в чиния,като ги мажем на тънко с масло докато са още топли.
Гарнираме по желание.





понеделник, 19 май 2014 г.

КЕКС С ЯБЪЛКИ







ПРОДУКТИ:

3 големи или 4 малки яйца
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.олио
2 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч.нарязани на малки паренца ябълки
1/2 ч.л.канела
нарязани сушени плодове - кайсии,стафиди...

Разбиваме яйцата със захарта.Прибавяме олиото,канелата и пресятото заедно с бакпулвера брашно.Разбъркваме хубаво.Накрая се добавят нарязаните на малки кубченца ябълки и сушените плодове.


Смесваме хубаво и изсипваме в намазана с олио форма за кекс.

Печем в предврително загрята фурна на 180-185 градуса около 50 минути.Пробваме с клечка за зъби (трябва да излиза суха).






събота, 17 май 2014 г.

ПЪРЖЕН ПИПЕР С ДОМАТЕН СОС



Едва ли има някой,който не си прави това ястие през лятото.Това е най-бързото решение за обяд или вечеря,а в същото време е вкусно и леко ястие.Ароматът на пържен пипер е неустоим.Ето как го правя аз:


ПРОДУКТИ:
1 кг.пипер
1 кг.домати
2-3 скилидки чесън
олио за пърженето
зехтин за соса
сол на вкус
захар на вкус(около 1ч.л.)
магданоз
1 яйце (по желание)
сирене (по желание)

Първо измиваме и подсушаваме чушките.След това ги изпържваме в сгорещеното олио,докато се зачервят от всички страни.
Отделно в дълбок тиган задушаваме в зехтина смлените или настъргани домати(предварително обелени).Щом поври 2-3 минути добавяме нарязаните скилидки чесън,солта и захарта.Варим на слаб огън докато се посгъсти соса.Малко преди да изключим добавяме разбитото яйце и натрошеното сирене.Разбъркваме соса и изключваме котлона.Подправяме с магданоз.
Изпържения пипер се подрежда в чиния и се залива със соса.
*** Сосчето може да се направи и само с домати,без яйцето и сиренето.Аз го правя и в двата варианта.



сряда, 14 май 2014 г.

ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД


Наближава лятото,а в горещините кой не би искал да се разхлади с един сладолед.В блога ми има няколко чудесни рецепти за сладолед,но този път реших да пробвам по тази рецепта.
Става лесен и вкусен.Ще запиша тук точната рецепта от източника.

ПРОДУКТИ:

4 жълтъка
250 мл.пр.мляко
150 гр.захар
200 мл.течна сладкарска сметана
2-3 с.л.пудра захар
ванилия или др.есенция

Разбиваме захарта с млякото.Добавяме разбитите на ръка жълтъци и есенцията.Слагаме сместа на слам огън и бъркаме,докато се посгъсти и стане с гъстотата на боза.Сваляме от огъня и оставяме да изстине.Разбиваме сметаната с пудрата захар,докато се сгъсти и смесваме с яйчената смес,като бъркаме с шпатула.Става крем,който слагаме в подходящ съд с капак и прибираме във фризера за няколко часа.
Ако се е стегнал много,преди сервиране вадим за 5мин.да се поотпусне.
Можем да гарнираме сладоледа по наш избор с ядки,пресни плодове,някакво любимо сладко или шоколад.




вторник, 6 май 2014 г.

ТОРТА "РАФАЕЛО"





Рецептата за тази чудесна тортичка е на Ани Шакарян ,за което и благодаря.Ако имате нужните продукти и мъничко свободно време може да я пробвате и вие.Аз реших да не променям нищо в нея,единствено бисквитите,които ползвах са други,защото не съм в България.Освен това направих половин доза,като спазвах точните продукти.И така ми се получиха две малки тортички с диаметър 12см.от полината доза.Аз обаче ще напиша продуктите за пълната доза.И така:


ПРОДУКТИ:
320гр.бисквити "Роден край"
(аз използвах бисквити"Μιραντα-Παπαδοπουλω")
прясно мляко за напояване на бисквитите

За крема:
125гр.размекнато кр.масло
200гр.бял шоколад
400гр.заквасена сметана
200мл.сладкарска сметана
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
100гр.кокосови стърготини

Първо приготвяме крема.Стопяваме на водна баня шоколада.Оставяме да се охлади и смесваме с размекнатото масло.Добавяме по малко от заквасената сметана и бъркаме с шпатула.Следват лим.кора,ванилията и кокоса.Отделно разбиваме сладкарската сметана и я прибавяме и нея към крема.Отново разбъркваме с шпатулата.
Кремът е готов.

Във форма с отварящ се ринг слагаме малко от крема и редим ред от бисквитите,които първо топим в млякото.След това намазваме с крем и отново редим бисквити,натопени предварително в мляко.И така,докато се получат 3 пласта,като се завършва с крем.Заравняваме отгоре и слагаме да се стегне в хладилника.Отгоре украсяваме по наше желание.Аз използвах шоколадови дражета - стафиди с шоколад.
** Може да приложим нашето въображение и да импровизираме като използваме сладко или плодове от компот между пластовете.




Ето и вашето парченце: