петък, 27 юни 2014 г.

СЛАДОЛЕД ЧИЙЗКЕЙК





ПРОДУКТИ:

500 гр.разбита сметана
1 кутийка подсладено кондензирано мляко
200 гр.филаделфия
1 ванилия
1/2 ч.ч.начупени бисквити
1/2/ч.ч.сладко от череши

Бием филаделфията с кондензираното мляко.


Смесваме със сметаната и ванилията като бъркаме с шпатула.Получава се пухкав крем.


Добавяме начупените бисквити и сладкото от череши.Рзбъркваме нежно с шпатулата.Не се разбива за да може да стане пъстро.


Поставяме в подходящ съд с капак и слагаме във фризера докато се стегне.Преди сервиране оставяме за няколко минути да се отпусне.





петък, 20 юни 2014 г.

ПАТЛАДЖАНЕНИ БОМБИЧКИ







ПРОДУКТИ:

0,500 гр.кайма
3-4 патладжана
1 главичка лук 
кашкавал
0,500 гр.домати
скилидка чесън
магданоз
черен пипер,сол

Замесваме каймата като за кюфтета.
Патладжаните нарязваме на филийки по дължина,осолявяме и изпържваме.Оставяме на хартия да се отдели излишната мазнина.


От каймата оформяме кюфтенца,които леко изпържваме или запичаме на скара.**Кюфтенцата може да се сложат и  сурови,но аз лично ги предпочитам леко запечени предварително.
Отделно си придотвяме салцата.Запържваме лука,прибавяме минатите на блендера домати,подправяме със сол,малко захар и подправките и оставяме 5 минутки да поври.
Вземаме две филийки патладжан и ги слагаме на кръст.В средата поставяме едно кюфтенце,отгоре поставяме парченца кашкавал или настъргваме от него.
На снимката е със сурово кюфте и парченца кашкавал.


На тази снимка е с предварително запечено кюфте и настърган кашкавал и сирене.Стават по-вкусни и аз ги предпочитам така.

Ако патладжанените филийки не са достатъчно дълги се слагат 4,които се събират в основата.
Загръщаме крайчетата на патладжана и завиваме кюфтенцето.


Нареждаме бомбичките в йенска тавичка.

Заливаме с доматената салца и слагаме във фурната за около половин час.










ДОБЪР АПЕТИТ !!!

сряда, 11 юни 2014 г.

БУТЕРКИ С АНАНАС




Очаквате гости на кафенце,а нямате с какво да го придружите и не разполагате с много време.......ето едно предложение от мен.Бързо,лесно,оригинално...само с два продукта.

ПРОДУКТИ:
бутер тесто
компот от ананас на резенчета

Отваряме бутер тестото върху плота.Режим на лентички с ширина 1см.Лентите не трябва да са много дълги,защото ще е трудно усукването.Вадим кръгчетата ананас върху домакинска хартия.Всяко кръгче усукваме с лента бутер тесто.Ако лентата не стигне продължаваме с друга.На снимката се вижда как се усукват.

Редим бутерките в тава застлана с хартия за печене.Мажем ги отгоре с разбито яйце.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути,докато се зачервят.

След като ги извадим от фурната ръсим обилно с пудра захар,защото ананаса е леко кисел.



Да ви е сладко!!!

ПЪРЛЕНКИ С МАЯ



ПРОДУКТИ:
200мл.айрян
1/2 пак.суха мая или 10гр.прясна
1 малко яйце
щипка хлебна сода
1ч.л.сол
1/2ч.л.захр
2с.л.олио
около 370-400гр.брашно

Маята разтваряме в айряна.Добавяме содата,захарта,яйцето,солта,олиото и по малко от брашното.Замесваме тесто.Оставяме да втаса.


Късаме топки от тестото,намазняваме и разтваряме тънки питки с точилката около 2-3мм.дебели.
Намазняваме леко незалепващ тиган,като обираме с дом.хартия излишната мазнина.Печем пърленките от двете страни,докато се зачервят.
Още топли мажем с краве масло и пасиран чесън(по желание)и ръсим с риган.
Излизат около 8 до 10 пърленки.




вторник, 10 юни 2014 г.

ЯЙЦА НА ОЧИ ВЪРХУ ДОМАТИ И ЧУШКИ



ПРОДУКТИ:
 3-4 яйца
1 малка главичка лук
2 домата
2-3 печени чушки "капия"
1 скилидка чесън
сол,магданоз
сирене

Нарязваме лука на ленти.Доматите настъргваме на едро ренде или блендер.
В тиган запържваме лука,добавяме доматите,  пипера,също нарязан на парчеца и чесъна.Намаляваме котлона и оставаме 2-3 минути да ври.Осоляваме на вкус и чукваме отгоре яйцата без да разбъркваме.Слагаме капак и оставяме още няколко минути докато побелее белтъка.Ако обичате по-сварен жълтъка оставете още малко на котлона.
Сваляме от огъня и наръсваме с натрошено сирене,магданоз и малко черен пипер.



СЛАДКИШ С ПЪЛНЕЖ ОТ КРЕМ



Идеята за този сладкиш е от кулинарни групи.Съблазних се и реших и аз да го пробвам.Съчетанието на кекс с крем се оказа много добра комбинация.Аз ползвах рецептата от блога "Хляб и сол".В рецептата крема е от 2 пудинга,но аз ги замених с мой крем.


ПРОДУКТИ:

3 яйца
1 ч.ч.захар
1/3 ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч.олио
1 и 1/2 ч.ч.брашно
3 с.л.какао
1 бакпулвер
1 ванилия

за крема първи вариант:
2 пудинга (с варене)
1/3 ч.ч.захар
1л.прясно мляко

за крема моя вариант:
1л.прясно мляко
170 гр.захар
90 гр.царевично нишесте
1 ванилия

за декорация:
250мл.сладкарска сметана

Разбиваме яйцата и захарта с миксера.Добавяме и олиото и прясното мляко.
Смесваме брашното с какаото,ванилията и бакпулвера.Смесваме с яйчената смес и разбъркваме.Изсипваме сместа в намазана с олио тавичка и печем на 180 градуса около 20-25 минути,като проверяме с клечка за готовноста.
През това време приготвяме крема.Ако ползвате пудинг,се прави според указанията.За моят крем слагаме млякото със захарта на котлона,като оставяме 1 чаша от него.В отделеното мляко разтваряме нишестето и го добавяме към врящото мляко.Прибавяме ванилията и бъркаме непрекъснато докато се сгъсти.
След като кекса изстине правим дупки в него с инструмента за почистване на тиквички и ябълки.

Заливаме сладкиша с крема и оставяме малко да се стегне.

Отгоре наръсваме с натрошените изрезки от блата.

Сметаната разбиваме на сняг и декорираме сладкиша.




петък, 6 юни 2014 г.

ВРЕТЕНО ОТ СВИНСКИ ШНИЦЕЛИ





ПРОДУКТИ:
за 3 порции

3 свински шницела(тънки)
1 консерва гъби (400гр)
1 главичка лук
2-3 печени пипера "капия"
1 зелена пиперка
малко бяло винце
кашкавал
соев сос
сол,ч.пипер,магданоз
скилидка чесън

В тиган задушаваме нарязания на ивички лук.Добавяме половината от гъбките и нарязаната зелена пиперка.След като позапържим 2-3 минути загасяме с малко винце.Осоляваме на вкус,добавяме чесъна,черния пипер и магданоза и дърпаме от огъня.


Шницелите се посоляват и се наръсват с малко соев сос от двете страни.
Слагаме от плънката,отгоре нарязания по дължина на ленти печен пипер и наръсваме с малко настърган кашкавал.


Всеки шницел навиваме на руло.За да не се отварят аз ги заших с конец,който след изпичането много лесно се издърпва.


Готовите рулца слагаме в плик за печене,наръсваме с много малко олио и добавяме една каф.чашка вода.По желание може да се сложат наоколо картофи.Затваряме плика и слагаме във фурната на 200 градуса около 1час,като към края отваряме отгоре плика да се позачервят малко.
С останалата половина от гъбките приготвих сос.Запържих ги в тигана,добавих малко брашно и червен пипер и залях със сосчето от плика.Подправих със сол,черен пипер и чесън.След като се посгъсти залях нарязаните рулца с този сос.
Гарнираме с картофи,ориз,зеленчуци или салата.Получи се много вкусно ястие.
**Става и с пилешки филенца.