четвъртък, 31 юли 2014 г.

СЛАДОЛЕД - ПАРФЕ С КИСЕЛО МЛЯКО



ПРОДУКТИ:

300 гр.цедено кисело мляко
200 гр.течна сметана
плодчета от сладко (смокини,череши,ягоди)

Сметаната се разбива докато се сгъсти.Смесва се с киселото мляко и разбъркваме с шпатула.Подслаждаме на вкус със сироп от сладкото.

Плодчетата се нарязват на парченца и се слагат в сместа.При мен влезе в употреба сладкото от динени кори.


Слагаме в походящ съд във фризера за няколко часа.Преди сервиране изваждаме 15-20 минути по-рано да се отпусне малко.


Отгоре можем да украсим със сироп от сладкото,бисквитки,натрошени ядки.


понеделник, 28 юли 2014 г.

ПАЛАЧИНКИ НА ФУРНА С ВКУС НА ПИЦА





ПРОДУКТИ:
500мл.прясно мляко
3 яйца
100мл.олио
200гр.брашно
малко сол
щипка захар

За пълнежа:
кашкавал нарязан на тънки филийки
шунка или някакъв колбас на тънки филийки
домат нарязан на филийки
пипер нарязан на филийки
риган

За заливка:
200мл.течна сметана
100гр.настърган кашкавал

Първо приготвяме палачинките.Как стават може да видите тук.
Вземаме една палачинка,слагаме в средата филийка кашкавал,отгоре филийка колбас,филийка домат и по желание парченца пипер.Наръсваме с щипка риган и завиваме.


Готовите палачинки нареждаме една до друга в тавичка.

По този начин правим всички палачинки.


Отгоре заливаме равномерно със сметаната и наръсваме с кашкавала.




Слагаме в загрята на 180 градуса фурна и печем докато се зачервят около 25-30 минути.





петък, 25 юли 2014 г.

РУЛО С МАСЛЕН КРЕМ И СЛАДКО ОТ ЧЕРЕШИ



ПРОДУКТИ:

6 яйца
120 гр.захар
140 гр.брашно
**Ако искаме да е шоколадово прибавяме 2 с.л.какао като отнемаме от брашното.Брашно и какао заедно да са 140 гр.

За крема:
125 гр.краве масло
150 гр.пудра захар
3 с.л.прясно мляко

сладко от череши или вишни за плънка

За блата разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме постепенно брашното.Всичко разбъркваме добре.
В плитка тава застиламе хартия за печене (аз използвам плитката тава от електрическата печка) и изсипваме сместа на тънък слой.Заравняваме с шпатула и слагаме в предварително загрята фурна.Печем на 180 градуса.Блата се изпича бързо,защото е тънък.Докато е топъл обръщаме върху леко влажна кърпа,отстраняваме хартията и навиваме заедно с кърпата на руло.Оставяме така докато изстине.


През това време приготвяме крема.Разбиваме маслото със захарта до побеляване.Маслото трябва да е на стайна температура.Добавяме по малко от прясното мляко.Готовия крем слагаме в хладилника да се стегне малко докато изстине блата.
Развиваме кърпата и отваряме блата.Намазваме с масления крем,отгоре слагаме сладкото от череши и навиваме на руло.Ако е останал от крема може да намажем и отвън рулото.




Украсяваме рулото по наше желание - с пудра захар,с шоколадова глазура или маслен крем.






ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

четвъртък, 24 юли 2014 г.

МАЙОНЕЗА БЕЗ ЯЙЦА



ПРОДУКТИ:

150 мл.прясно мляко (стайна температура)
300 мл.олио (стайна температура)
1 с.л.горчица на прах
2-3 с.л.лим.сок
сол на вкус

Само за две минути можем да си направим тази майонеза.Първо разбиваме млякото с олиото на пасатора като го движем отдолу нагоре.Използваме тесен съд.

Добавяме горчицата,лимоновия сок и солта.
Прибираме в хладилника в бурканче.




понеделник, 21 юли 2014 г.

МУСАКА С ПИЛЕШКО МЕСО





Мусака е едно от любимите ястия в къщи.Този път реших да сменя каймата с пиле.Получи се нещо като запеканка с пилешко месо.С две думи - вкусотия.

ПРОДУКТИ:
2-3 бутчета или пилешки филенца
1 глава лук
1 морков
4-5 картофа
1 консерва нарязани гъбки(0,400гр)
1 зелена или червена чушка
около 300-350гр.дом.салца
скилидка чесън
сол,магданоз,ч.пипер
2-3 с.л.галета

За заливката:
2 яйца
1 к.ч.прясно мляко
малко брашно
настърган кашкавал

Ако ползваме пилешки бутчета,първо обезкостяваме месото.Кокалите сварих в малко вода и използвах соса за заливане на ястието.Месото се нарязва на малки късчета и запържваме в тенджера със загрято олио.Прибавяме лука,нарязания на малки кубченца морков,гъбите,картофите(малки кубчета) и нарязания на лентички пипер.След 2-3 минути добавяме дом.салца,чесъна,солта,водичка от сварените кокали и черния пипер.Ако доматите са кисели се добавя и малко захар на вкус.Задушаваме 10-15 мин.Намазваме една тавичка или йенска плитка тенджерка с олио,посипваме с галетата и изсипваме сместа.Заравняваме отгоре и слагаме във фурната за около 25-30 минути.Заливаме с разбитите с млякото и брашното яйца и запичаме още 10-15 минути.






четвъртък, 17 юли 2014 г.

ПАЛАЧИНКИ ОТ ТИКВИЧКИ



Днес реших да пробвам със сместа за кюфтенца от тиквички да направя тези палачинки.Получи се много вкусно предястие.Обикновено сместа я правя на око,но ще се опитам да дам някакви пропорции.
ПРОДУКТИ:
2 тиквички
2 яйца
1 зелен лук
натрошено сирене
магданоз,копър,джоджен
сол на вкус
брашно
настърган кашкавал (по желание)

Тиквичките се настъргват на едро,посоляват се и се остават да се отцедят.Добавят се яйцата,нарязанияна ситно лук и подправките.Прибавяме по малко от брашното,докато се получи смес малко по-гъста от палачинковата.Накрая добавяме натрошеното сирене и настъргания кашкавал.
В малък незалепващ тиган слагаме малко олио да се загрее.Изсипваме малко от сместа и разстиламе хубаво по дъното.Изчакваме да се запече от долната страна.


Вадим палачинката от тигана в чиния като я приплъзваме внимателно.Отгоре захлюпваме с друга чиния и обръщаме.Връщаме отново в тигана и запичаме от другата страна.

Готовата палачинка вадим върху алуминиево фолио.Отгоре намазваме с майонеза и пасиран чесън и завиваме на руло както е с алуминиевото фолио.Слагаме за малко в хладилника и сервираме.



По желание може да залеем палачинките с малко чеснов сос.
За чесновия сос смесвам равни количества кисело мляко и майонеза.Добавям сол,малко копър и пасиран чесън на вкус.


ДОБЪР АПЕТИТ !!!

вторник, 15 юли 2014 г.

СЛАДКИШ С КРЕМ И ЖЕЛЕ



ПРОДУКТИ:

 филийки стар кекс 
1/2 кг.ягоди или череши
1 кутийка кастер паудер или цар.нишесте
2 кутийки конд.неподсладено мляко
2 пакетчета желе от ягоди или череши
2 ч.ч.захар (може и по-малко на вкус)

Приготвяме крема.Смесвме двете кутийки мляко с две и половина кутийки вода.Мерим водата със същите кутийки от млякото.Отделяме малко от млякото,а останалото слагаме в тенджерка на котлона заедно със захарта.В отделеното мляко разтваряме нишестето.Щом се сгорещи млякото в тенджерката изсипваме разтвореното нишесте и бъркаме докато се сгъсти.Сваляме от котлона.


В тавичка нареждаме филийки от нарязания кекс.Ако нямаме кекс можем да си направим блат от кексово тесто,но да не е много дебел.

Отгоре изсипваме горещия крем и заравняваме.


Нарязваме измитите ягоди на филийки,а ако ползваме череши ги режем на две и вадим костилките.Върху крема нареждаме плодовете като притискаме леко с ръка.Слагаме в хладилника да изстине.

Приготвяме желето според указанията на опаковката и заливаме изстиналия сладкиш.
Отново слагаме в хладилника да се стегне желето.

сладкиш с череши и остатъци от кекс



сладкиш с ягоди и кексов блат




Получава се чудесен лек и прохладен сладкиш,идеален за летните горещи дни.