неделя, 31 август 2014 г.

ПАНИРАНИ ТИКВИЧКИ НА ФУРНА






Идеята за тези тиквички видях от Сладко и Солено.Не се сдържах да не ги пробвам.Стават по-леки,защото не са пържени,освен това са хрупкави и вкусни и са идеално мезе.Аз пробвах и със сусам - също идеални.


ПРОДУКТИ:
2-3 тиквички
брашно
яйца
пармезан или сусам
галета
зехтин или олио
сол

Тиквичките се нарязват на пръчици и се посоляват.Оставят се около 20 минути.
Приготвяме 3 купички за панировката.В едната слагаме брашно,в другата разбити няколко яйца,а в третата смесваме пармезан с галета.Топим пръчиците първо в брашното,след това в яйцето и накрая в пармезана.Нареждаме в тавичка застлана с хартия за печене.Отгоре наръсваме със зехтин или олио.Печем в силно загрята фурна до зачервяване на вентилатор.
Вместо пармезан аз направих половината със сусам.Стават чудесни.



С пармезан и сусам придружени с чеснов сос








Tραγανα κολοκυθακια στο φουρνο
κολοκυθακια
αλευρι
1-2 αυγα
τρυμμενη παρμεζανα η σουσαμι
φρυγανια
ελαιολαδο
αλατι

Κοβουμε τα κολοκυθακια σε ραβδος.Τα αλατιζουμε και τα αφηνουμε για 20 λεπτα.Ετοιμαζουμε τρια μπολ.Στον ενα βαζουμε αλευρι,στο δευτερο χτυπαμε 1-2 αυγα και στο τριτο ανακατευουμε τρυμμενη παρμεζανα με φρυγανια η βαζουμε σουσαμι.
Βουταμε τα κολοκυθακια προτο στο αλευρι,μετα στα αυγα και στο τελος στη παρμεζανα και τα βαζουμε σε ενα ταψι με λαδοκολλα.Ραντιζουμε με λιγο λαδακι επανω.Ψηνουμε σε δυνατο φουρνο μεχρι να ψητουν.

петък, 29 август 2014 г.

МАСЛЕНИ БИСКВИТКИ




Това са любимите ми дребни сладки.С вкус на масло,в комбинация със сладко,шоколад и кокос.....направо се топят в устата.Чудесни за кафенце и по всяко време на деня.
Ето затова ще споделя с вас рецептата,защото си струва и вие да ги опитате.
ПРОДУКТИ

250 гр.краве масло(меко)
200 гр.захар
2 ванилии
1 голямо яйце
120 мл.течна сметана
420 гр.брашно
мармалад или сладко

За глазурата:
шоколад или кувертура
малко прясно мляко

Кравето масло се разбива със захарта и ванилиите докато побелее.Прибавя се яйцето и се разбърква хубаво с миксера.Сместа изглежда така:

Следва добавянето на течната сметана,а след това се добавя по малко от брашното,докато свърши.Получава се меко лепнещо тесто.


Застиламе дъното на тава с хартия за печене.Слагаме тестото в сладкарски пош и шприцоваме бисквитките.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15-20 минути.Бисквитките трябва слабо да се зачервят.На моята фурна аз ги пекох около 18 минути на вентилатор.


Оставяме сладките да изстинат,след което ги слепваме две по две с мармалад или някакво сладко.
Шоколада разтапяме на водна баня с малко прясно мляко.Топим бисквитките в него и след това по желание в кокосови стърготини,шоколадови пръчици или настъргани на дребно орехи.
Излизат доста и са трайни.
Това е всичко....слагайте кафето,а сладките от мен.




неделя, 24 август 2014 г.

ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА




Източник на рецептата - Иван Пейчев


Продукти:
2кг чушки
0,500 мл.вода
0,500 мл.оцет (6%)
80 гр.захар (аз сложих 100гр)
50 гр.сол
50 мл.олио
по 1 аспирин на 0,500мл.буркан
моркови
копър,магданоз,чесън
черен пипер

Изрязваме дръжките на чушките и ги надупкваме.Опукваме ги леко и ги оставаме да изстинат.От изброените продукти завираме марината.
В буркани нареждаме чушлета като помежду им слагаме по малко копър,магданоз,кръгчета моркови,чесън и черен пипер на зърна.Слагаме аспирина и заливаме с изстиналата марината.Затваряме с капачки и съхраняваме на хладно.



Благодаря на Иван Пейчев за споделената рецепта!!!

сряда, 20 август 2014 г.

СВЕЖА САЛАТА ОТ ДОМАТИ,СИРЕНА И ЧЕСНОВ СОС



Невероятна комбинация от домати,сирена,чеснов сос и яйца.Опитайте!!!Свежа и прохладна салата за летните горещи дни.Много ми допада.

ПРОДУКТИ:

домати
сирене
кашкавал
сварени яйца
майонеза
кисело мляко 
чесън 
черен пипер

Първо приготвяме чесновия сос.В купичка смесваме кисело мляко с майонеза 1:1
Добавяме пасиран чесън,черен пипер и сол на вкус и разбъркваме.
В йенско плато поставяме ред домати нарязани на филийки.Отгоре настъргваме сирене и кашкавал.Всичко на око.Заливаме с чеснов сос.


Ако искаме правим втори ред по същия начин.Най-отгоре настъргваме сварени яйца и наръсваме със ситно нарязан магданоз.Слагаме салата в хладилника за около половин час да се охлади и сервираме.


Добър апетит!!!

вторник, 19 август 2014 г.

РУЛЦА ОТ ПАТЛАДЖАН И ПИКАНТНО СИРЕНЕ





Една идейка за бързо,лесно и вкусно мезе.

ПРОДУКТИ:
патладжан
сирене
майонеза
люта чушка (по желание)
черен пипер
магданоз

Патладжаните се режат на филийки,посоляват се и се остават за десетина минути.
Сиренето се настъргва на едро ренде.Добавя се малко майонеза да стане гъст крем като крема сирене.Чушката се смила на блендера с малко течна сметана и се добавя към сиренето.Подправяме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Изпържваме патладжана в сгорещена мазнина и го вадим върху домакинска хартия да се отцеди от излишното олио.Върху всяка филийка патладжан слагаме малко от плънката и завиваме на рулце.
Сервираме като предястие или мезе.



събота, 16 август 2014 г.

ТОРТА С КРЕМ ЙОГУРТ




За блатовете използвах рецепта на Кулинарна работилница


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:

6 яйца
250 гр.захар
280 гр.брашно + 20 гр.какао
10 с.л.вода
1 каф.л.сода

Забележка: Ако искаме да е бял блата слагаме 300 гр.брашно без какаото.

ЗА КРЕМА:
300 мл.течна сметана
250 гр.цедено кисело мляко
150 гр.пудра захар ( може повече или по-малко според вкуса)
плодчета от сладко

ЗА СИРОПА:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 лимон

КРОКАНТ:
1 ч.ч. захар
200 гр.орехи нарязани на едричко

Отделяме белтъците от жълтъците.В съд разбиваме жълтъците със захарта и 1 с.л.от водата,докато станат на пухкав крем.Постепенно добавяме пресятото брашно,в което сме сложили содата и какаото.На етапи добавяме и останалата вода.
Отделно разбиваме белтъците на сняг.Прибавяме ги към жълтъчната смес като разбъркваме с шпатула.




Изсипваме сместа във форма за торти с отварящ ринг,предварително застлана с хартия за печене.

Печем на 180 градуса около 25-30 минути като проверяваме с клечка за зъби за готовноста.
Готовия блат оставяме да изстине и разрязваме на три.


Докато се пекът блатовете приготвяме крема.Разбиваме сметаната докато се сгъсти.Прибавяме пудрата захар и киселото мляко и разбъркваме с шпатула.

Добавяме нарязани плодчета от сладко.Аз използвах сладко от динени кори.


За сиропа слагаме водата със захарта и лимона на котлона и варим 2-3 минути.

Крокант: В тиган карамелизираме захарта.За да се получи добро карамелизиране захарта се добавя на етапи като се изчаква да се стопи добре захарта и тогава се добавя още,като се бърка непрекъснато.След като се получи хубав карамел се добавят орехите,които могат да се изпекът предварително.


Сместа изсипваме върху намазана с олио хартия за печене и оставаме да изстине.След това начукваме на ситно.За да не се разпръсква може да покриете с парче хартия.

Сглобяване на тортата:
Във формата за торти слагаме единия от блатовете.Сиропираме с горещия сироп.Отгоре намазваме с крем и насипваме малко крокант.Следва втория блат.Сиропираме,намазваме с крем и отново крокант.

Трети блат - сиропираме,намазваме с крем отгоре и наоколо цялата торта.
Украсяваме по желание. Аз засипах с останалия крокант отгоре и отсрани и добавих малко филирани бадеми.
Слагаме тортата в хладилника да се стегне и сервираме.





ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

вторник, 12 август 2014 г.

ПЪРЖЕНА РИБКА ГАВРО С ПЪЛНЕЖ ОТ КАРТОФИ И ПАРМЕЗАН


Идеята за тази рибка е от една гръцка кулинарна група.Съблазних се от снимката и реших да пробвам.Останах приятно изненадана.Рибката става хрупкава и вкусна.Благодаря на Арети Вардака за споделената рецепта.


ПРОДУКТИ:

1/2 кг.рибка (в случая гавро)
2 варени картофа
1 шепичка настърган пармезан
магданоз
черен пипер,сол на вкус

За панировката:
брашно
1 яйце разбито с 1 с.л.вода
галета

Рибката се почиства от главите, отваря се през средата и се вади средната кост.Посоляваме леко.
Отделно в купичка смесваме настърганите сварени картофи с пармезаната,магданоза и черния пипер.Осоляваме на вкус.
В средата на всяка рибка слагаме по малко от тази смес и затваряме като притискаме леко с ръце.


Всяка рибка потапяме първо в брашно,след това в разбитото яйце и накрая в галетата.


Слагаме в хладилника за половин час да се стегне.
В тиган загряваме повечко олио и изпържваме рибката докато се зачерви.
Не остава нищо друго освен да си налеем чашка узо,бяло вино или студена биричка и да се насладим на това мезе.



ДА ВИ Е СЛАДКО И НАЗДРАВЕ !!!

събота, 9 август 2014 г.

КАРТОФЕНИ КРАКЕРИ





Тези чудесни кракери са по рецепта на Йоли.Подходящи са предястие,парти,бюфет.Стават лесно и бързо,а гарнирането и украсата са въпрос на въображение.


ПРОДУКТИ:
за около 25-30 броя

120 гр.картофи (ситно настъргани)
100 гр.масло (стайна температура)
20 гр.пармезан
150 гр.брашно
1/2 ч.л.сол
черен пипер

Слагаме в купа всички продукти и омесваме тесто.Разточваме тънка кора (около 2мм) и с помоща на малка чаша изрязваме кръгчета.

Нареждаме в тавичка,застлана с хартия и печем на 170 градуса докато добият лек златист цвят.Изпичат се бързо и затова трябва да се наблюдават.


Гарнираме с различни дипове и украсяваме по желание.





Източник на рецептата Йоли Делибозова