вторник, 30 септември 2014 г.

КОКОСКИ


Източник : Labrex


ПРОДУКТИ:

200 гр.кокос.стърготини
200 гр.захар
4 малки яйца или 3 големи

Толкова бързо и лесно стават тези бисквитки,че само в две изречения е цялото обяснение.
В купа смесваме кокоса със захарта и яйцата и разбъркваме хубаво.С лъжица за сладолед правим топчета и ги подреждаме в застлана с хартия тавичка.Печем в предварително загрята фурна на 160-170 градуса около 15 минути.



Μπισκοτακια με ινδοκαρυδο

Υλικα
200 γρ.ινδοκαρυδο
200 γρ.ζαχαρη
4 μικρα η 3 μεγαλα αυγα

Σε ενα μπολ βαζουμε ολα τα υλικα και ανακατευουμε καλα.Με ενα κουταλι παγωτου κανουμε μπαλες και τα βαζουμε σε στρωμενο με χαρτι ταψι.Ψηνουμε στους 160-170 βαθμους περιπου 15 λεπτα.


сряда, 24 септември 2014 г.

МЪРЗЕЛИВИ ЧУШКИ - ЗИМНИНА



ПРОДУКТИ:
зелени или червени пиперки
2 части оцет
1 част вода
2 с.л.сол на 1л.течност
чесън
магданоз

Чушките се измиват,подсушават се и се изчистват от дръжките и семките.В тенджера слагаме олио да се загрее.Потапяме чушките във врящото олио за малко да се попарят.Вадим ги и ги оставяме да изстинат.
Подреждаме напълно изстиналите чушки в буркани като помежду слагаме чесънче и магданоз.
Приготвяме марината от 2 части оцет,1 част вода и 2 с.л.сол на литър течност.Бъркаме да се разтвори солта без варене.
Всеки буркан заливаме с марината,слагаме най-отгоре пласт олио,от това в което сме попарили пиперките и затваряме.
За по-голяма трайност стерилизираме бурканите 10-15 минути.


вторник, 23 септември 2014 г.

"ΜИРМИНГАТО" (μυρμηγκατο) С КРЕМ И КРУШИ







Гръцки сладкиш с инжектиран крем,шоколадови пръчици и круши.Кремът го прави сочен,а крушите му придават приятен аромат.Струва си да опитате.Ще го пробвам непременно и с други плодове.


ПРОДУКТИ:

150 гр.кр.масло (стайна температура)
120 гр.захар
1 ванилия
3 яйца
200 гр.брашно
2 ч.л.бакпулвер
150 гр.цедено кисело мляко
50 гр.шоколадови стърготини

Отделно:
1 опаковка пудинг ванилия на Dr.Oetker
мляко според указанията на опаковката
2 пълни суп.лъж.захар

2 големи круши

Първо приготвяме крема според указанията на опаковката.Оставяме го настрана да изстине.
Изчистваме крушите от семките и ги нарязваме на филийки.Слагаме ги в тиган с 2-3 лъжици вода и една лъжица захар и варим 1-2 минути леко да поомекнат,ако са от твърдите.Внимавайте да не ги сварите много и да се скашкат.Ако са от меките - няма нужда да се варят.Готовите круши вадим на домакинска хартия да изстинат и се отцедят.
В купа бием маслото със захарта и ванилията.
Прибавяме едно по едно яйцата.Смесваме брашното с бакпулвера.Започваме да прибавяме на смени по малко от брашното и киселото мляко докато свършат.След като разбием добре сместа спираме миксера и прибавяме шоколадовите стърготини като разбъркваме с шпатула.
Намазваме с масло форма с d-26см или тавичка с размери 24/32см.Изсипваме сместа в нея.

Пълним изстиналия крем в сладкарски пош.Топваме го в сместа,натискаме леко да влезе вътре от крема.Така инжектираме цялата смес като топваме поша на равни разстояния докато свърши крема(бодем на различни места).
Отгоре нареждаме крушите.

Слагаме в предварително загрята фурна и печем на 180 градуса около 45 минути.
Вадим сладкиша и след като изстине наръсваме с пудра захар.









Μυρμηγκατο γεμιστο με κρεμα

150 γρ.βουτυρο
120 γρ.ζαχαρη
1 βανιλια
3 αυγα
200 γρ.αλευρι
2 κ.γλ.μπεικιν παουντερ
150 γρ.στραγγιστο γιαουρτι
50 γρ.τρουφα σοκολατας
1 φακελακι ανθος αραβοσιτου με γευση βανιλια
γαλα οσο γραφει στην συσκευασια
2 κ.σ ζαχαρη για την κρεμα
2 αχλαδια

Ετοιμαζουμε την κρεμα οπος γραφει στην συσκευασια και την αφηνουμε να κρυωσει.
Χτυπαμε το βουτυρο,τη ζαχαρη και τη βανιλια.Ριχνουμε ενα ενα τα αυγα.
Ανακατευουμε το αλευρι με το μπεικιν παουντερ.Ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι με το γιαουρτι εναλλαξ.Προσθετουμε την τρουφα και ανακατευουμε με σπατουλα απαλα.
Βουτυρονουμε μια φορμα (26εκ.)και ριχνουμε μεσα τη ζυμη.Βαζουμε την κρυα κρεμα σε ενα κορνε.Βουταμε μεσα το στομιο και παταμε να βαλουμε μεσα στην ζυμη την κρεμα σαν ενεση σε κανονικες αποστασεις.
Κοβουμε τα αχλαδια σε λεπτες φετες κει τα βαζουμε ομοιομορφα επανω στην ζυμη.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στιυς 180 βαθμους για 45 λεπτα.
Οταν κρυωσει πασπαλιζουμε με λιγη αχνη ζαχαρη.


петък, 19 септември 2014 г.

КИФЛИ ПАМУК




Кифличките са по рецепта Ваня Джорджевич.
Стават сладки и солени,с едно втасване и са наистина мекички като памук.Не съм променяла нищо по рецептата и затова ще я цитирам точно като оригинала.

ПРОДУКТИ:
400 мл.прясно мляко
3 с.л.захар
5 с.л.брашно
42 гр.прясна мая

1 равна супена лъжица сол
200 мл олио
620 гр.брашно

за пълнежа:
сирене
мармалад
нутела

жълтък за намазване отгоре

Първо се приготвя закваската като в топлото мляко се слага маята,трите лъжици захар и петте лъжици брашно.Разбъркваме хубаво и оставяме 10-15 минути да се задейства маята.
Към шупналата смес с маята прибавяме олиото,солта и брашното и замесваме меко тесто.Покриваме с кърпа и оставаме да втаса.

Готовото тесто разделяме на две части.Разточваме всяка част на кора с дебелина около 3мм.Режем на 16 парчета.

В основата на всеки триъгълник слагаме от избраната плънка,издърпваме леко краищата и загръщаме,след което навиваме на кифличка.



Редим в тавичка застлана с хартия,мажем с  разбития жълтък и слагаме в предварително загрята фурна без да изчакваме повторно втасване.Аз пеках на 185 градуса на вентилатор около 30 минути.
Половината направих със сирене,а другата половина с пестил от сини сливи.




Благодаря на Ваня за споделената рецепта!!!

вторник, 16 септември 2014 г.

СЛАДКИШ С ГРИС,ЯБЪЛКИ И КРУШИ





Източник:Кулинарен еликсир
 Благодаря на Роси за чудесната рецепта.Сладкиша стана много вкусен,сочен и ароматен.Повече думи са излишни.....снимките сами говорят.
ПРОДУКТИ:

за сухата смес:
120 гр.брашно
140 гр.грис
160 - 170 гр.захар
1 бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л.канела

за плодовата смес:
3 ябълки
2-3 круши
стафиди
аз добавих и една нектарина
80 гр.захар
1 ч.л.канела

допълнително:
125 гр.краве масло
орехи

В съд смесваме сухите съставки и разбъркваме хубаво.В отделен съд настъргваме на едро ренде плодовете и смесваме със захарта,стафидите и канелата.
Застиламе тавичка с хартия за печене,намазваме с масло и започваме да редуваме двете смеси.Аз използвах тавичка с размери 22/24см.Първо изсипваме малко от сухата смес и заравняваме.Отгоре напръскваме от предварително разтопеното масло.След това отгоре изсипваме малко от плодовата смес,заедно с отделилото се от плодовете сокче и пак заравняваме.Разпръскваме малко орехи.Следва суха смес,напръскваме с олио,отгоре плодова смес и орехи и така докато свършат двете смеси.Завършваме със сухата смес,като напръсваме отново с останалото масло.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути според фурната.
Аз пекох на вентилатор.
Оставяме сладкиша напълно да изстине и да се стегне,наръсваме с пудра захар,режем на парченца и сервираме.




Μηλοαχλαδοπιτα:

1 μιγμα:

120 γρ.αλευρι
140 γρ.σιμιγδαλι
160-170 γρ.ζαχαρη
1 μπεικιν παουντερ
1 κ.γλ.κανελα
1 βανιλια

2 μιγμα:

2 μεγαλα η 3-4 πιο μικρα μηλα
2 αχλαδια
σταφιδες 
80 γρ.ζαχαρη
1 κ.γλ.κανελα

επιπλεον:

125 γρ.βουτυρο
χοντροκομμενα καρυδια
αχνη ζαχαρη

Σε ενα μπολ ανακατευουμε καλα ολα τα υλικα απο το προτο μιγμα.Σε αλλο μπολ τριβουμε στο χοντρο τριφτη τα μηλα και τα αχλαδια.Ανακατευουμε με την ζαχαρη,της σταφιδες και την κανελα.
Παιρνουμε ενα ταψακι ( 22/24 εκ.),το στρωνουμε με λαδοκολλα και απλωνουμε ομοιομορφα 1/3 απο το προτο μιγμα.Ραντιζουμε με λιγο λιωμενο βουτυρο και ριχνουμε λιγο καρυδια.Επανω βαζουμε απο τα τρυμμενα φρουτα μαζι με το χυμο,που εχουν βγαλει.Μετα ξανα απο το προτο μιγμα,ραντιζουμε με βουτυρο,λιγο καρυδια και στρωνουμε το μιγμα με τα φρουτα.Κανουμε ακομα μια στρωση με το ιδιο τροπο.Τελειωνουμε με το σιμιγδαλενιο μιγμα.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους για περιπου 30 λεπτα.
Αφηνουμε το γλυκο να κρυωσει καλα και μετα το κοβουμε.Πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.


сряда, 10 септември 2014 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И БИСКВИТИ




Източник: "Пръстите да си оближеш"

ПРОДУКТИ:
1 пакет чаени бисквити
1 пак.кр.масло (125гр)
5-6 ябълки
4 яйца
1 ч.ч.захар
1ч.ч.брашно канела
орехи по желание

В тавичка се разтапя маслото.Върху него се нареждат бисквитите и отгоре се разпределят обелените и нарязани на кубченца ябълки.Ръсим с канела и орехи.
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се и брашното(аз сложих брашно с набухвател).
Изсипваме сместа върху ябълките и разпределяме равномерно.
Печем на 180 градуса.
Като изстине наръсваме с пудра захар.



ПАТЛАДЖАН - ИМАМ



ПРОДУКТИ:

3 патладжана
1 глава лук
1 ч.ч.доматена салца
1-2 скилидки чесън
магданоз
сол,малко захар,черен пипер

Патладжана се разрязва през средата по дължина на две.С нож се правят резки кръстосано на всяко една половинка.В съд се слага доста олио и се изпържва патладжана докато омекне.Вади се на хартия да се отцеди излишното олио.
През това време приготвяме пълнежа.В тиган запържваме нарязания на ивички лук.Добавяме доматената салца,чесъна и подправките и варим 4-5 минутки.
В тавичка нареждаме патладжана.С лъжица притискаме месестата част и слагаме по 2-3 лъжици от пълнежа(колкото може да се събере).
Слагаме в умерена фурна за около 15 минути да се запече.Малко преди да се извади от фурната може да се сложат парченца моцарела или някакво друго сирене,което се топи.
** В тавичката налях една кафяна чашка от малките водичка.

При сервиране по желание може да се наръси с настъргано сирене.




петък, 5 септември 2014 г.

МАРИНОВАНА РИБКА





ПРОДУКТИ:

гавро или друга дребна риба
едра сол
оцет
олио
копър
чесън
зелена и червена пиперка
черен пипер на зърна
няколко зрънца бахар

Рибката се изчиства от главите и се отваря по дължина.Вади се средната кост да остане филе.В кевгир редим ред риба,ред едра сол и така докато свърши.Оставяме осолената риба за 3 часа,след което я изплакваме от солта.Слагаме рибата в подходящ съд и я покриваме с оцета.Най-добре е съдът да има капак.Затваряме и прибираме в хладилника за 12 часа.
След като измине необходимото време прецеждаме рибката от оцета и я нареждаме в буркан или съд с капак.Помежду слагаме нарязан на ивички пипер,чесън,копър и подправките.Заливаме с олио и прибираме в хладилника.
След 24 часа е готова за консумация.