неделя, 26 октомври 2014 г.

РОШКОВЦИ






Невероятни сладки.Рецептата е на Елза Стоянова.Хиляди благодарности Елза!!! Направих ги и свършиха за нула време.Освен че са вкусни са и много лесни за изпълнение.


ПРОДУКТИ:

200 гр.мас или масло
350 гр.брашно
150 гр.захар
1 яйце
2 жълтъка
2 ванилии
кора от лимон или портокал
щипка сол

Отделно:
150 гр.смлени орехи
2 белтъка

Разбиваме разтопената мас (масло) със захарта.Добавяме яйцето,жълтъците,ванилията,солта,настърганата лимонова (портокалова) кора и брашното.Замесваме меко тесто и го слагаме в хладилника да престои един час.
От тестото оформяме топчета колкото орех,топваме всяко топче първо в неразбитите белтъци,а след това в орехите.
Нареждаме сладките в тавичка застлана с хартия.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.


След като изстинат сладките ги слепваме две по две с нутела или мармамалад.Моите са направени с нутела. 









Μπισκοτακια με νουτελα και καρυδια

200γρ.βουτυρο(θερμοκρασια δωματιου)
350γρ.αλευρι
150γρ.ζαχαρη
1 αυγο
2 κροκαδια
ξυσμα λεμονιου (πορτοκαλιου)
2 βαλιλιες

******
2 ασπραδια
150γρ.καρυδια(περασμενα στο μπλεντερ)
νουτελα

Χτυπαμε το βουτυρο με την ζαχαρη.Προσθετουμε το αυγο,τα κροκαδια,το αλατι,το ξυσμα,της βανιλιες και το αλευρι.Κανουμε μια μαλακη ζυμη και την βαζουμε στο ψυγειο για μια ωρα.
Μετα απο μια ωρα βγαζουμε την ζυμη,κανουμε μπαλακια οσο ενα καρυδι.Σε ενα μπολ βαζουμε τα ασπραδια χωρις να τα χτυπαμε.Σε ενα αλλο μπολ βαζουμε τα καρυδια.Βουταμε τα μπισκοτακια προτο στα ασπραδια και μετα στο μπολ με τα καρυδια.
Τα τοποθετουμε στη λαδοκολα και ψηνουμε στους 180 βαθμους για 20 λεπτα περιπου.Οταν κρυωσουν απλωνουμε λιγη νουτελα σε ενα μπισκοτακι και το σκεπαζουμε με ενα αλλο.


неделя, 19 октомври 2014 г.

КЕКС "Μαρμπρε"



ПРОДУКТИ:

500 гр.брашно с набухвател(ако нямате такова добавете 1 бакпулвер)
200 гр.краве масло(стайна температура)
400 гр.захар
4 големи яйца (стайна температура)
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. какао

Разбиваме мекото масло със захарта.Прибавяме едно по едно яйцата,след което на смени добавяме от брашното и млякото.Разделяме сместа на две.В едната половина добавяме какаото.
Намазваме форма за кекс с масло или олио и посипваме с малко брашно.Изсипваме по малко от бялата и кафявата смес.С помоща на клечка за шишче правим кръгови движения да се образуват шарките.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути.



вторник, 7 октомври 2014 г.

РЕДЕНО С КЮФТЕТА И ЗЕЛЕНЧУЦИ





Това ястие се среща в различни варианти - с пилешко и телешко месо,с кюфтета или само със зеленчуци.Но както и да се направи си е много вкусно.Правила съм го и със сурови продукти,но този път ги обработих предварително и стана още по-голяма вкусотия.Ето и моя вариант:

ПРОДУКТИ:
0,500гр кайма,замесена за кюфтета
1 голям патладжан
1-2 картофа
1 главичка лук
1-2 домата
чесън
магданоз,сол

ОТДЕЛНО:
1-2 домата минати през блендера
малко сирене и кашкавал
1 каф.чашка бяло вино

За каймата не съм споменала продуктите,всеки си я меси на вкус.Оформят се кюфтетата и се запичат леко на скара.
Отделно патладжана се нарязва на дебели кръгчета,посолява се и след като престои десетина минути се изпържва леко.Оставя се на хартия да се отцеди излишната мазнина.
Картофите се сваряват до полуготовност и се нарязват също на дебели кръгчета.
Намазваме тавичка или йенски съд с олио и започваме да редим: кюфтенце,до него кръгче лук,следва патладжан,резенче домат и така докато свършат продуктите.Посоляваме на вкус и слагаме на няколко места нарязан чесън.Олио не съм слагала,защото патладжана е пържен и поема достатъчно.Заливаме ястието с винцето и със смлените на блендера домати,предварирелно овкусени със сол и малко захар.Покриваме тавичката с алуминиево фолио и слагаме във фурната на 180-190 градуса за около 30 минути.
Ръсим с магданоз,малко сиренце и настърган кашкавал и връщаме отново във фурната за около 10-15 минути без фолиото.





ДОБЪР АПЕТИТ


сряда, 1 октомври 2014 г.

СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕНЦЕ



ПРОДУКТИ:

2,5кг.зеле
2-3 моркова
1 зелена и 1 червена пиперка
целина
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.оцет
1 л.вряла вода
3 с.л.сол
1-2 скилидки чесън

Нарязваме зелето,пиперките и целината,а морковите настъргваме на едро.Смесваме и леко смачкваме с ръце.Слагаме в подходяш съд с капак.
Във врялата вода слагаме солта,захарта,олиото и оцета и бъркаме докато се разтворят.След като се охлади маринатата прибавяме чесъна и заливаме зелето.Отгоре притискаме с чиния.Прибираме в хладилника.На другия ден зелето вече е поело от маринатата и е готово за консумация.
В хладилника издържа и до седмица,ако остане.


ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ

2,5 κγ.λαχανο
2-3 καροτα
1 πρασινη και 1 κοκκινη πιπερια
1 π.του τσαγιου ζαχαρη
1 π.του τσαγιου ηλιελαιο
1 π.του τσαγιου ξυδι
3 κ.σ.αλατι
1 λ.καυτο νερο
σελινο
1-2 σκελιδες σκορδο

Κοβουμε το λαχανο,της πιπεριες και το σελινο.Τα καροτα τριβουμε στον τριφτη.Ανακατευουμε και παταμε λιγο με τα χερια.
Στο καυτο νερο βαζουμε το λαδι,την ζαχαρη,το αλατι και το ξυδι.Ανακατευουμε καλα.Οταν γινει χλιαρη η μαριναδα  προσθετουμε το σκορδο και περιχυνουμε το λαχανο.Σκεπαζουμε με ενα πιατο και το βαζουμε στο ψιγειο.Την αλλη μερα ειναι ετοιμο.Αντεχει μια εβδομαδα στο ψιγειο.