сряда, 19 ноември 2014 г.

ИТАЛИАНСКИ БАДЕМОВИ СЛАДКИ "AMARETTI COOKIES"






ПРОДУКТИ:

300гр.смлени на прах бадеми или бад.брашно
180 г.захар
4 белтъка
филирани бадеми за овалване

Смлените бадеми се смесват със захарта.Белтъците се разбиват на сняг и се добавят на етапи към бадемовата смес.Бърка се с лъжица за да не излезе въздуха от белтъците.Получава се малко лепкава смес.
С ръце оформяме топчета колкото орех,овалваме във филираните бадеми и нареждаме в застлана с хартия тавичка.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути.
Изчакваме да поизстинат и вадим от тавата.
Сладките наподобяват на вкус нашите ореховки.











Ιταλικα μπισκοτακια "Amaretti"

300γρ.αλεσμενα αμυγδαλα
180γρ.ζαχαρη
4 ασπραδια
φιλετο αμυγδαλαλου για επικαλυψη

Χτυπαμε τα ασπραδια σε μαρενκα.Σε ενα μπολ βαζουμε τα αλεσμενα αμυγδαλα με την ζαχαρη.Προσθετουμε λιγο λιγο την μαρενκα και ανακατευουμε με ενα κουταλι.
Στρωνουμε ενα ταψι με λαδοκολλα.Με τα χερια κανουμε  μπαλακια απο την ζυμη,τα βουταμε σε φιλετο αμυγδαλου και τα βαζουμε στο ταψι.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 15 λεπτα περιπου,μεχρι να αποκτησουν τα μπισκοτα ενα γλυκο χρυσο χρωμα.




четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Pancakes - Американски палачинки






ПРОДУКТИ:

2 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
2 с.л.пудра захар
1 равна ч.л.сол
2 яйца
1 и 3/4 ч.ч пр.мляко
50 гр.масло

Разбиваме яйцата с прясното мляко и разтопеното масло.В съд смесваме брашното с бакпулвера,захарта и солта.В средата изсипваме яйчената смес и разбъркваме енергично с тел или миксер.Оставаме сместа десетина минути да почине.
Слагаме на котлона тефлонов тиган и намазваме леко с масло.Изсипваме един черпак от сместа и печем няколко минутки,докато се образуват мехурчета на повърхността.Обръщаме палачинката да се изпече и от другата страна.Котлона не трябва да е много силен.В противен случай ще останат сурови отвътре.
Готовите палачинки намазваме още топли с малко краве масло.
Преди всяка следваща палачинка намазваме тигана с масло.
Гарнираме по желание с мед,мармалад или течен шоколад.










ДОБЪР АПЕТИТ !!!


сряда, 12 ноември 2014 г.

ПАМУК РОГЧЕТА


По рецепта на Ваня Джорджевич


ПРОДУКТИ:

250 мл.топло мляко
50 мл.топла вода
650 гр.брашно
20 гр.прясна мая или 1 пак.суха
1/2 пак.бакпулвер
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
1 яйце
1 жълтък
100 мл.олио

отделно:
семена за наръсване
50 гр.краве масло
сирене
1 белтък

В част от прясното мляко разтваряме маята,захарта и 1 с.л от брашното и оставяме десетина минути да се задейства.
В купа смесваме 500 гр.от брашното(предварително пресято)със солта и бакпулвера.Прибавяме шупналата мая,останалото мляко,водата,яйцето и жълтъка.Замесваме меко тесто и постепенно добавяме олиото и останалото брашно.Оставяме да втаса.

Готовото тесто разделяме на 23 топки (48гр).Всяка топка разточваме с точилка на елипса и правим в единия край няколко разреза с нож,но не до края.В другия край слагаме парченце масло и сиренце.

Завиваме като кифлички и нареждаме в застлана с хартия за печене тавичка.

Намазваме с разбития белтък и наръсваме със семена.Печем на 180 градуса без да чакаме повторно втасване.





Τυροψωμακια

250 μλ.ζεστο γαλα
50 μλ.ζεστο νερο
650 γρ.αλευρι
20 γρ.φρεσκα μαγια η 1 φακ.ξερη
1/2 μπεικιν παουντερ
1 κ.γλ.ζαχαρη
1 κ.γλ.αλατι
1 αυγο
1 κροκο
100 μλ.ηλιελαιο


50 γρ.βουτυρο
σουσαμι
τυρι φετα
1 ασπραδι

Σε ενα μπολ βαζουμε λιγο απο το γαλα και ανακατευουμε μαζι με την μαγια,την ζαχαρη και 1 κ.σ.αλευρι.Αφηνουμε για 10-15 λεπτα.
Σε ενα αλλο μπολ βαζουμε 500 γρ.απο το αλευρι,το μπεικιν παουντερ και το αλατι.Προσθετουμε το μιγμα με την μαγια,το υπολοιπο γαλα,το νερο,το αυγο και τον κροκο.Κανουμε μαλακη ζυμη.Προσθετουμε το λαδι και το υπολοιπο αλευρι και ζυμωνουμε ξανα.Αφηνουμε την ζυμη να φουσκωσει.
Κοβουμε την ζυμη σε 23 μπαλακια (48γρ).Ανοιγουμε με τον πλαστη καθε μπαλακι,κανουμε με το μαχαιρι γραμμες (οχι μεχρι τελος) οπος στην φωτο.Απο την αλλη πλευρα βαζουμε λιγο βουτυρο και τυρακι και τυλιγουμε σαν κρουασαν.
Βαζουμε τα ψωμακια σε λαδωμενο ταψι,τα αλοιφουμε με το ασπραδι και πασπαλιζουμε με λιγο σουσαμι.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους για 20-25 λεπτα ( δεν περιμενουμε να φουσκωσουν δευτερη φορα).
Καλη επιτυχια!!!

събота, 1 ноември 2014 г.

ПУРИЧКИ С ЛОКУМ









Тези пурички са по рецепта на "Кулинарен еликсир".На снимката изглеждаха толкова съблазнително,че не можах да се сдържа и ги направих.Станаха хрупкави и вкусни и мисля,че няма да се задържат дълго.Започнеш ли да ги хапваш-няма спиране.Благодаря на Роси за чудесната рецепта!!!


ПРОДУКТИ:

200 гр.мас или масло (моите са с масло)
100 мл.олио
200 гр.кисело мляко
1 ч.л.хл.сода
140 гр.захар
1 ванилия
кората и сока от една мандаринка
около 700-720 гр.брашно (на мен ми пое 700гр)

За плънката:
локум

Разбиваме мекото масло със захарта.Прибавяме киселото мляко с предварително изганената в него сода,олиото,ванилията,настърганата кора и сока от мандарината.Разбъркваме добре и добавяме по малко от брашното.Замесваме меко,нелепнещо тесто.Завиваме с фолио и слагаме в хладилника за около 30 минути.
През това време нарязваме локума.

Леко разточваме с ръце както е на снимката.
Вземаме една част от тестото и разточваме лист с дебелина 3-4мм.В единия край слагаме парченца локум.Останалото тесто държим в хладилника.


Завиваме напред на руло около един път и половина да се скрие локума.Режем с ножа,а след това режем рулото на парченца.

Нареждаме пуричките в тавичка застлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути.
Докато се пекът първите пурички оформяме останалите и ги държим  в хладилника.
Още горещи наръсваме с пудра захар.














Κουραμπιεδες-πουρακια με λουκουμι

200γρ.βουτυρο
200γρ.γιαουρτι + 1κ.γλ.σοδα
100γρ.ηλιελαιο
140γρ.ζαχαρη
1 βανιλια
ξυσμα και χυμος απο ενα μανδαρινι
περιπου 700-730γρ.αλευρι
λοκουμια για την γεμιση

Σε ενα μπολ χτυπαμε βουτυρο με την ζαχαρη.Προσθετουμε το λαδι,το γιαουρτι με την σοδα,την βανιλια,το ξυσμα και χυμο απο το μανδαρινι και λιγο λιγο το αλευρι.Ζυμωνουμε μαλακια και ευπλαστη ζυμη.Βαζουμε στο ψυγειο για 30 λεπτα.
Κοβουμε τα λοκουμια σε κομματακια.Περνουμε 1/3 απο την ζυμη και ανοιγουμε με τον πλαστη φυλλο με παχος 3-4 χιλιοστα (την υπολοιπη ζυμη την κραταμε στο ψυγειο).Βαζουμε στην ακρη κομματακια λουκουμι και τυλιγουμε σε ρολο (μιαμιση φορα τυλιγουμε την ζυμη).Κοβουμε με το μαχαιρι το ρολο και μετα το κοβουμε σε κομματια.
Συνεχιζουμε μεχρι να τελειωσει η ζυμη.
Βαζουμε τα κουραμπιεδακια σε ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στιυς 200 βαθμους περιπου 12-15 λεπτα.Οταν βγαλουμε το ταψι απο τον φουρνο πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.
Καλη επιτυχια!!!