сряда, 31 декември 2014 г.

КУРАБИЕДЕС - гръцки коледни курабийки с бадеми



Весела нова година приятели!!!
Да сте живи,здрави и много щастливи!!!



ПРОДУКТИ:( за 1/2 доза)

250 гр.краве масло
250 гр.брашно
50 гр. пудра захар
1 ванилия
1/2 ч.ч. печени много едро смлени бадеми

Бием маслото с пудрата захар на миксера докато стане пухкав крем(много важно условие).Прибавяме по малко от брашното,в което сме сложили и ванилията.Замесваме тесто,което не се меси дълго за да не станат твърди курабиите.Добавяме едро смлените бадеми.Колкото по-едро са смлени или нарязани,толкова по-добре се усещат.
Разтиламе тестото на плота на лист с дебелина 1-1,5см и изрязваме кръгли или полумесеци курабийки.


Слагаме в тавичка,застлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса около 25 минути.Курабийките трябва много леко да порозовеят.
Вадим от фурната и овалваме обилно в пудра захар.






четвъртък, 25 декември 2014 г.

ЛЕСНИ И ВКУСНИ КОЛЕДНИ БИСКВИТКИ "Thimble Cookies"



ПРОДУКТИ:

1/2 ч.ч.кр.масло(стайна температура)
1/2 ч.ч.маргарин
1/4 ч.ч.кафява захар
1/4 ч.ч.бяла захар
2 жълтъка
2 ч.ч.брашно
щипка сол
2 ванилии
1 к.ч.едро смлени бадеми(по желание)

отделно:
2 леко разбити белтъка
едро смлени орехи

Разбиваме жълтъците с маслото,маргарина,захарта и ванилите до кремообразна маса.Постепенно добавяме пресятото брашно и солта.Замесваме тесто към което прибавяме едро смлените бадеми.
От тестото оформяме топки с големина на  орех.Всяка топка потапяме в белтъците и овалваме в едро смлените орехи (може вместо орехи да се овалят в кокосови стърготини).
Подреждаме в тава върху хартия за печене на малко разстояние.


Слагаме в предварително загрята фурна на 190 градуса и печем 5 минути.Вадим от фурната и бързо натискаме всяка бисквитка с пръст в средата да се оформи малка дупка.Връщаме отново във фурната и печем още 8 минути.
След като изстинат попълваме вдлъбнатината с конфитюр по избор.








Източник на рецептата: тук

Весели празници!!!


Μπισκοτακια με καρυδια και μαρμελαδα

Υλικα
1/2 π.του τσαγιου βουτυρο
1//2 π.του τσαγιου μαργαρινη
1/4 π.του τσαγιου καστανη ζαχαρη
1/4 π.του τσαγιου ασπρη ζαχαρη
2 κροκους
2 π.του τσαγιου αλευρι για ο.χ.
2 βανιλιες
1 πρεζα αλατι

''''''''
2 ελαφρια χτυπημενα ασπραδια
χοντροκομμενα καριδια

Χτυπαμε τα κροκαδια με το βουτυρο,την μαργαρινη,την ζαχαρη και της βανιλιες.Προσθετουμε σιγα σιγα το αλευρι (κοσκινισμενο)με το αλατι και ζυμωνουμε.
Απο την ζυμη κανουμε μικρες μπαλιτσες οσο ενα καρυδι,της βουταμε ενα ενα στα ασπραδια και μετα στα χοντροκομμενα καρυδια.
Τα βαζουμε σε ενα ταψι με λαδοκολλα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190 βαθμους 5 λεπτα.Βγαζουμε το ταψι απο το φουρνο και γρηγορα παταμε καθε μπισκοτακι με το δαχτυλο στην μεση να γινει μια τρυπουλα.
Ξαναβαζουμε το ταψι στο φουρνο και ψηνουμε 8 λεπτα ακομα.
Οταν κρυωσουν γεμιζουμε με μαρμελαδα.

Καλες γιορτες σε ολους!!!