събота, 28 февруари 2015 г.

ПИТКА "МАРИЯ"





Питката е по рецепта на сестра ми Мария Атанасова,която е страхотна кулинарка и много неща уча от нея,за което съм и благодарна.Затова я нарекох и на нейното име.

ПРОДУКТИ:
1 ч.ч.кис.мляко
2 яйца + 1 белтък
120 мл.топла водичка
1 суха мая
1 препълнена ч.л.сол
1 ч.л.захар
около 650 гр.брашно

отделно:
125 гр.краве масло
1 жълтък за намазване отгоре
сирене

В съд слагаме топлата водичка,захарта и маята и оставаме десетина минутки да се задейства маята.
Добавяме киселото мляко,яйцата,солта и по малко от брашното.Замесваме меко тесто.
Покриваме с кърпа и оставаме да втаса.
Готовото тесто аз разделих на 4 топки.
Всяка една топка разточваме с точилката,намазваме обилно с масло и наръсваме със натрошено сиренце.
Вземаме следваща топка и разточваме по същия начин.Слагаме я върху първата,намазваме с масло и наръсваме със сиренце.
Така правим и със следващите две топки,като върху последната не слагаме нищо.
Разделяме с ножа на 16 парчета,завиваме на кифлички всяко едно парче и редим в намазана с масло тавичка.Оставяме питката отново да втаса.

Намазваме с разтворения с малко водичка жълтък и печем в предварително загрята фурна на 180-185 градуса около 45 минути.





Τυροψωμο

1 ποτηρι του τσαγιου γιαουρτι
2 αυγα + 1 ασπραδι
1 ξερη μαγια
1 κ.τσ.αλατι
1 κ.τσ.ζαχαρη
120 μλ.ζεστο νερο
650 γρ.αλευρι ο.χ.

ακομα:
125 γρ.βουτυρο
1 κροκο
τυρι

Σε ενα μπολ βαζουμε το νερο,τη ζαχαρη και την μαγια.Αφηνουμε 10 λεπτα και μετα προσθετουμε το γιαουρτι,τα αυγα,το αλατι και σιγα σιγα το αλευρι.
Ζυμωνουμε καλα και αφηνουμε να φουσκωσει.
Χωριζουμε την ζυμη στα τεσσερα.Ανοιγουμε καθε κομματι με τον πλαστη,αλειφουμε με βουτυρο και ριχνουμε λιγο τυρακι.Τα βαζουμε ενα πανω στο αλλο.Στο τεταρτο φυλλο δεν βαζουμε τιποτα.Κοβουμε με ενα μαχαιρι στα 16 κομματια.

Τυλιγουμε ενα ενα τα κομματια σαν κρουασανακια και τα βαζουμε σε λαδωμενο ταψι.
Αφηνουμε ξανα να φουσκωσει.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στος 180-185 βαθμους για περιπου 45 λεπτα.

петък, 27 февруари 2015 г.

РОЗЕТИ - ДАМГИ




Рецептата видях от тук


ПРОДУКТИ:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч.вода
1 яйце
1 с.л.захар
щипка сода
1 ванилия 
50 гр.водка
щипка сол

Разбъркваме рядко тесто като за палачинки.
Формата за розети се потапя в загрято олио и се чака докато загрее добре.Олиото трябва да е доста.На долната снимка се вижда каква е формата за розети.

След като загре потапяме формата в тестото и изчакваме малко докато видим,че то залепва по нея.Връщаме отново в олиото,задържаме няколко секунди и разтърсваме докато падне розетата от формата.Пържим много малко,почти да останат бели,след което вадим на домакинска хартия.
Готовите розети ръсим с пудра захар или украсяваме със сладко.







неделя, 22 февруари 2015 г.

ТУРСКИ БЮРЕК



ПРОДУКТИ:

1 пакет кори (450-500гр)
100мл.олио
70гр.краве масло

За плънката:
2 яйца
250гр.сирене
3 с.л.кис.мляко
щипка сода
малко сол

За заливката:
3 големи или 4 малки яйца
250мл.пр.мляко

В купичка разбиваме яйцата за плънката с киселото мляко,содата и солта.Отделно натрошаваме сиренето.
В намаслена тавичка нареждаме три кори,като всяка една напръскваме с олио.Поставяме малко от плънката,наръсваме със сиренце и така редим следващите три кори.

Повтаряме същата процедура докато свършат всички кори.Нарязваме баницата на парчета и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца.Отгоре слагаме парченца от предвиденото масло.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.






Баницата става много пухкава и вкусна.Използвах рецептата от тук като намалих мазнината.

Τουρκικο μπουρεκι
/τυροπιτα/

Υλικα

1 πακετο φυλλα κρουστας(450-500γρ)
100μλ.ηλιελαιο
70γρ.βουτυρο

Γεμιση:
2 αυγα
250γρ.τυρι φετα
3 κ.σ.γιαουρτι
1 πρεζα σοδα φαγητου
λιγο αλατι

Ακομα:
3 μεγαλα η 4 μικρα αυγα
250μλ.γαλα
λιγο αλατι

Σε ενα μπολ ανακατευουμε τα 2 αυγα με το γιαουρτι και την σοδα για την γεμιση.
Λαδωνουμε ενα ενα 3 φυλλα και τα στρωνουμε στο ταψι.Επανω στο τριτο φυλλο ριχνουμε λιγο απο τη γεμιση και τρυμμενο τυρι.Επαναλαμβανουμε το ιδιο μεχρι να τελειωσουν τα φυλλα.
Κοβουμε το μπουρεκι με ενα μαχαιρι.Σε ενα μπολ ανακατευουμε τα αυγα με το γαλα και περυχυνουμε τα φυλλα.Επανω βαζουμε κομματακια απο το βιυτυρο.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους για περιπου 35 λεπτα.

събота, 21 февруари 2015 г.

СНЕЖНИ ТОПКИ




Идеята е от кулинарните групи.



ПРОДУКТИ:

1кг.картофи(сварени)
1 праз или 1-2 стръка зелен лук
колбас
1ч.л.пикантина
олио
малко сирене
магданоз,ч.пипер,сол на вкус

За чесновия сос:
кисело мляко-майонеза 1:1

Картофите се нарязват на малки кубченца.Запържваме за малко в олиото.Добавяме ситно нарязания праз или лук и колбаса,нарязан на ситно.Сваляме от огъня и прибавяме натрошеното сирене,пикантината,магданоза и черния пипер.


След като изстине оформяме топчета и нареждаме в подходяща чиния.



В купичка смесваме киселото мляко с майонезата (1:1).Добавяме чесъна и разбъркваме.Заливаме топките с чесновия сос и сервираме.








Χιονισμενες μπαλες

1κγ.βρασμενες πατατες
1 πρασο η 1-2 φρεσκα κρεμμυδακια
αλλαντικο (σαλαμι μπιρας,γαλοπουλα,παριζακι κ.λ.)
λιγο φετα
ελαιολαδο
μαιντανο,αλατι,μαυροπιπερο
1 κ.γλ.pikantina

Για την σος:
γιαουρτι - μαγιονεζα (1:1)
σκορδο

Κοβουμε της πατατες και το σαλαμι σε μικρα κυβακια.Ψιλοκοβουμε το πρασο.Σε ενα τηγανι βαζουμε το λαδι και τζιγαριζουμε της πατατες,το πρασο και το σαλαμι.Βγαζουμε απο τη φωτια και προσθετουμε τη φετα,το αλατι,το μαιντανο,τη pikantina και το μαυροπιπερο.Ανακατευουμε καλα.
Με τα χερια κανουμε μπαλιτσες και τα βαζουμε σε μια πιατελιτσα.
Σε ενα μπολ ανακατευουμε καλα το γιαουρτι με την μαγιονεζα (1:1)και το σκορδο.Με αυτη την σος περιχινουμε της πατατομπαλιτσες.