сряда, 30 декември 2015 г.

ВАСИЛОПИТА







"Василопита"е гръцки традиционен сладкиш,който се прави в навечерието на Нова година и се разрязва и раздава с настъпването на Новата година.Има два вида василопитес - единият вид е с мая и ароматни подправки като козунак,а другият вид е като ароматен кекс с орехи и стафиди.В тестото се поставя и монета за късмет,която се нарича флури.
Моята пита е от втория вид - ароматен кекс.
Рецептата е на известната гръцка кулинарка Аргиро Барбаригу и е много сполучлива.


ПРОДУКТИ:

5 яйца (отделно белтъци от жълтъци)
400 гр,захар
щипка сол
250 гр,масло
1 ч.л.канела
1/2 ч.л. карамфил на прах
2 ванилии
настъргана кора от 1 портокал
120 мл.сок от портокали
1/2 ч.л.хл.сода
120 мл.прясно мляко
200 гр.орехи
500 гр.брашно
80 мл.коняк
3 ч.л.бакпулвер
пудра захар за поръсване

Бием маслото със захарта докато побелее.Отделяме белтъците от жълтъците.Към маслото прибавяме един по един жълтъците и продължаваме да бием с миксера.Отделно разбиваме на не много гъст сняг белтъците с щипката сол.В съд смесваме брашното с бакпулвера,канелата и карамфила.Содата загасяме в портокаловия сок.
Към маслената смес на смени започваме да прибавяме на смени по малко от брашното,портокаловия сок и прясното мляко.Добавяме настърганата портокалова кора,коняка,нарязаните на едричко орехи и ванилиите.След като се смесят добре  всички продукти спираме миксера.
Прибавяме разбитите белтъци и размесваме с шпатула.
Застиламе с хартия за печене тавичка с d - 30 (32)см и изсипваме в нея сместа.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50-60 минути в зависимост от фурната.
След като изстине ръсим обилно с пудра захар.



H σηνταγη στα ελληνικα εδω




Весела Нова година!!!

петък, 25 декември 2015 г.

ТОРТА "ПРАГА"

Честита Коледа приятели!!!
Желая ви много здраве,щастие и повече поводи за усмивки!!!
Една Коледа - за много желания.
Една нова година - за много мечти.
Една цяла година - за много успехи.
Весели празници!!!








Продукти:

6 яйца
150 гр.захар
115 гр.брашно
25 гр.какао
40 гр.кр.масло

Сироп:
100 гр.захар
100 мл.вода

Крем:
1 жълтък
20 мл.вода
120 гр.кондензирано мляко сгущенка
1 ванилия
200 гр.кр.масло
10 гр.какао

Отделно:
2 с.л сладко от кайсии

Глазура:
100 гр.шоколад
80 гр.масло

Отделяме белтъци от жълтъци.
Разбиваме белтъците с половината захар (75гр)на сняг.Отделно разбиваме жълтъците с другите 75 гр.захар докато побелеят.
Смесваме брашното с какаото.На смени прибавяме към белтъците по малко от жълтъчната смес и по малко от брашното.Бъркаме с шпатула докато се получи хомогенна смес.Накрая прибавяме разтопеното масло.
Във форма с d- 21см.застиламе хартия за печене и изсипваме сместа.Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса(вентилатор)около 30 минути.
През това време приготвяме сиропа.Слагаме водата и захарта за заврат и бъркаме да се стопи захарта.Оставяме настрана да изстине.
За крема:
Смесваме жълтъка с кондензираното мляко,водата и ванилията.Слагаме на водна баня и бъркаме около десет минути.Оставаме леко да се охлади.
Разбъркваме с миксер размекнатото масло и добавяме какаото и сместа с кондензираното мляко.
За глазурата разтопяваме шоколада  с маслото на водна баня.
Сглобяване на тортата:
Изстиналият блат разрязваме на три.

Вземаме първия блат,сиропираме леко и намазваме с половината крем.Отгоре слагаме втория блат,сиропираме и намазваме с останалия крем.Захлюпваме с третия блат,който също сиропираме.
Затопляме на котлона сладкото от кайсии като го разреждаме с малко водичка (около 1 с.л.).Намазваме тортата със сладкото отгоре и отстрани с помоща на четка.

Слагаме тортата на решетка и заливаме с глазурата.Оставяме да се стегне.
Украсяваме готовата торта по наше усмотрение.Аз лично нямах време и я оставих  в този вид.
За ваше улеснение прилагам видео с изпълнение на тортата.Спазих точно рецептата,единствената промяна е че сиропирах леко за  да стане по-сочна.
Източник с видео:Торта "Прага"













Весела Коледа !!!!!!

сряда, 16 декември 2015 г.

КУРАБИЕДЕС






ПРОДУКТИ:

250 гр.масло
50 гр.пудра захар
2 ч.ч.брашно
1/2ч.ч.бадеми
2 ванилии

пудра захар за овалване и поръсане на сладките

Първо изпичаме бадемите,оставяме да поизстинат и ги слагаме в една торбичка.С помоща на точилката ги начупваме на едри парчета.Това може да стане и в блендера,но аз лично предпочитам този начин,защото стават по-едри парченца и така се чувстват по-добре в курабийките.


Маслото слагаме в купичка в микровълновата да се разтопи (трябва да е топло,а не горещо).Прибавяме пудрата захар и разбъркваме с вилица да се разтвори в маслото.В купа слагаме пресятото брашно с ванилията.В средата правим кладенче и изсипваме топлото масло.Замесваме меко тесто,при нужда може да добавим още малко брашно,но внимавайте да не стане сухо и много твърдо.Тестото не месим дълго,а само докато се обединят всички продукти.Накрая прибавяме и бадемите и омесваме още малко.
С ръка оформяме топчета колкото орех и нареждаме в застлана с хартия тавичка.


Печем в предварително загрята фурна на 180-185 градуса около 20 минути на вентилатор.Не ги препичайте,сладките трябва леко да порозовеят.Затова всеки трябва да прецени градусите и времето според фурната на която пече.
Още горещи ги овалваме хубаво в пудра захар и редим в подходящ съд за сладки.Отгоре ги  ръсим отново обилно с пудра захар.
Сладките са фантастични и издържат много време.





Весели празници!!!

вторник, 8 декември 2015 г.

МЕДЕНКИ С ДЖИНДЖИФИЛ







ПРОДУКТИ:

2 яйца
1 ч.ч.захар
2/3 ч.ч.олио
2 с.л.мед
1 ч.л.сода
1 пълна ч.л.канела
1 ч.л.джинджифил на прах
1 пълна ч.л.какао
около 450 гр.брашно
шоколад за украса

Чашата,с която мерих е 160мл.

В купа разбъркваме с миксер яйцата със захарта.Прибавяме меда,какаото,олиото,канелата,содата и джинджифила.Разбъркваме много добре.Започваме да прибавяме по малко от брашното и замесваме меко тесто.
От готовото тесто оформяме меденките.Аз направих руло и с ножа изрязах кръгчета.
В намазана с мазнина тава нареждаме меденките на малко разстояние.Печем в предварително загрята фурна на 185 градуса около 8 минути.


Разтапяме на водна баня шоколада с малко прясно мляко и украсяваме меденките.

Μπισκοτακια με κανελα και τζιντζερ

2 αυγα
1 ποτηρι του τσαγιου ζαχαρη
2-3 ποτηρι του τσαγιου ηλιελαιο
2 κ.σ.μελι
1 κ.γλ.κανελα
1 κ.γλ.σοδα φαγητου
1.κ.γλ.τζιντζερ τριμμενο
1 κ.γλ.κακαο
περιπου 450 γρ.αλευρι

Για το γλασο:
κουβερτουρα
λιγο γαλα

*** το ποτηρι του τσαγιου - 160μλ

Χτυπαμε στο μιξερ αυγα με την ζαχαρη για λιγα λεπτα.Προσθετουμε το λαδι,το μελι,το κακαο,τη σοδα,τη κανελα και το τζιντζερ.Συνεχιζουμε το χτυπημα .Σταδιακα προσθετουμε και το αλευρι.Ζυμωνουμε καλα μεχρι να γινει μια ευπλαστη ζυμη.Ανοιγουμε φυλλο 3-4εκ.και κοβουμε τα μπισκοτακια.Σε ενα ταψι βαζουμε λαδοκολλα και μεταφερουμε επανω τα μπισκοτακια.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στος 180-185 βαθμους στον αερα για περιπου 8 λεπτα.
Σε μπεν μαρι λιωνουμε την σοκολατα με λιγο γαλα.Γαρνιρουμε ελαφρα με το μαλακο γλασο σοκολατας