четвъртък, 28 януари 2016 г.

ПЪРЛЕНКИ С МАЯ



ПРОДУКТИ:

1 яйце
400 г.кис.мляко
1 с.л.сол
1 ч.л. захар
3 с.л.олио
20 гр.мая
100 мл.вода
щипка сода
около 500 гр.брашно(на мен ми пое малко повече)

От изброените продукти замесваме меко и еластично тесто.При нужда се добавя още малко брашно.Готовото тесто оставяме да втаса,след което късаме малки топки и разточваме тънки питки.Печем на скара или грил тиган.
Още топли мажем пърленките с масло и чеснова паста (по желание) и ръсим с чубрица или шарена сол.
От тази доза направих 14 пърленки.



Източник на рецептата:Щъркелово гнездо

Да ви е сладко !!!

сряда, 27 януари 2016 г.

ПИЛЕШКА СУПА





ПРОДУКТИ:

пилешко месо (бутчета,филе или фенери)
1 главичка лук
1 морков
1 ч.л.vegeta или кубче пил.бульон
1 каф.ч.ориз
1 даф.лист
1/4 ч.л.куркума
1/4 ч.л.джинджифил на прах
1 скилидка чесън
черен пипер,сол на вкус,олио
магданоз

За застройката:
1 жълтък
сока от 1 лимон

Първо слагаме месото в тенджера да се свари.Нарязваме на ситно лука и моркова.Обезкостяваме свареното месо и го накъсваме на малки парченца.В бульона връщаме месото,прибавяме нарязания зеленчук,добавяме олиото,чесъна,кубчето бульон и останалите подправки.Варим десетина минути и прибавяме ориза.При нужда се добавя малко водичка,но да е гореща.Варим до омекване на ориза около 10-15 минути и изключваме котлона.
В купичка разбиваме жълтъка със сока от един лимон.Вземаме по малко от горещия бульон и изсипваме в жълтъка като бъркаме непрекъснато.Щом се оеднакви температурата с тази на супата изсипваме застройката в тенджерата и разбъркваме.Подправяме със ситно нарязания магданоз и сервираме.






сряда, 13 януари 2016 г.

ТИКВЕНИК СЪС ЗАЛИВКА







ПРОДУКТИ:

1 пакет листи за баница (400гр)
600 гр.настъргана тиква
50 мл.олио
150 гр.захар
2 с.л.галета
1 ч.л.канела
нарязани на едро орехи

отделно:
1 пакетче краве масло 125 гр.

За заливката:
2 яйца
1/3ч.ч.прясно мляко
щипка сода(на върха на ч.лъж.)
1 ванилия

В тиган загряваме олиото и слагаме тиквата да се задуши.Разбъркваме няколко пъти и добавяме захарта.Оставаме на котлона като периодично разбъркваме,докато се поизпари отделилия се сок.Сваляме от огъня и добавяме канелата,галетата и орехите.Разбъркваме хубаво и оставаме да изстине.
Вземаме един лист и напръскваме с разтопено краве масло.Отгоре налагаме втори лист,който също напръскваме с масло.Разпръскваме по целия лист малко от плънката и завиваме двата листа на руло.Подреждаме в намазана с олио тавичка.Така правим и с останалите листи,като внимаваме да разпределим плънката така,че да стигне равномерно за всички листи.За целта е хубаво предварително да преброим листите два по два и съответно да разделим плънката.
За заливката - разбиваме леко яйцата,прибавяме содата,ванилията и млякото и разбъркваме.
Нарязваме тиквеника на парчета и заливаме с яйчената смес.



Печем  в предварително загрята фурна.
Аз пеках на 180 градуса на вентилатор около 40 минути.






След като изстине наръсваме с пудра захар.