петък, 29 април 2016 г.

КОЗУНАК "ПАМУК" ЗАМЕСЕН В МАШИНА ЗА ХЛЯБ










ПРОДУКТИ:

250 мл.прясно мляко
175 гр.захар
100 гр.масло
2 яйца
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон
550 гр.брашно за козунаци (на София мел)
1 суха мая
1 ванилия

допълнително:
1 жълтък
локум

Слагаме млякото в малка тенджерка,добавяме захарта и маслото.Загряваме на котлона и бъркаме с тел да се стопи захарта (млякото не трябва да завира).Ако се е затоплило повечко оставаме настрана да поизстине.Млякото трябва да е топло,а не горещо.Разбиваме с тел двете яйца и ги изсипваме в млякото.Добавяме солта и настърганата лимонова кора.Сместа изсипваме в контейнера на машината за хляб.
Отгоре изсипваме пресятото брашно,а върху него сухата мая и ванилията.Аз добавих и какуле (гръцка подправка за козунаци),но става и без нея.
Включваме машината на програма "МЕСЕНЕ".При мен е 1.30 минути.
Втасалото тесто вадим на плота и загръщаме няколко пъти като плик.
Намазваме една купа с олио и слагаме тестото в нея.Отгоре покриваме със стреч.Слагаме тестото в хладилника за около 6-7 часа.През това време то удвоява,даже утроява размера си.(За улеснение може да се направи вечерта и след като втаса един път да се сложи в хладилника цяла нощ.В този случай на сутринта се сплита,втасва и се пече.)


Вадим от хладилника,сгъваме отново няколко пъти да спадне тестото и разделяме първо на две,а после всяка част на три.Така ще получим 6 парчета,от които ще оформим фитили за два козунака.
Всеки фитил разтваряме леко с точилка и слагаме тук-там малки парченца локум,след което затваряме двете страни да остане локума отвътре и да се оформи фитила.Така правим и останалото тесто.
Готовите фитили заплитаме по три,като същевременно ги усукваме.
Застиламе тавичка или форми с хартия за печене и слагаме козунаците.
Оставяме да втасат.
Разбиваме жълтъка с малко водичка и с четка внимателно намазваме отгоре втасалите козунаци.Наръсваме със захар и филирани бадеми.




Печем в предварително загрята фурна.
На моята фурна аз пека на 175 градуса на вентилатор 30 минути.
Готовите козунаци вадим веднага на скара да изстинат.




и нарязан на филийки на другия ден


Козунака става много лесно,отвътре е мекичък като памук и е страшно вкусен.Ако спазите точно моите указания ще останете възхитени от резултата.Сигурна съм,че ще свърши още докато е топъл.
Успех на желаещите да го пробват и весели Великденски празници на всички!!!

Ако ви харесват моите рецепти може да посещавате и страничката ми във Facebook - КУЛИНАРНО ХОБИ