четвъртък, 29 декември 2016 г.

ТУРСКА БАКЛАВА С БАДЕМИ И ОРЕХИ







ПРОДУКТИ:

1 пакет тънки листи за баклава 450 или 500гр.
250 гр.качествено краве масло

за плънката:

150 гр.бадеми
100 гр.орехи
*Може само бадеми 250гр.или само орехи 250гр.По-вкусно става със смес от бадеми и орехи.
100 гр.галета
2 с.л.захар

за сиропа:

600 гр.захар
350 гр.вода
1/4 ч.л.лимонтозу или сока от 1/2 лимон

Първата ни работа е да обелим бадемите.За да стане лесно и бързо слагаме в малка тенджерка вода на котлона да заври.Слагаме в нея бадемите и оставаме да поврат 2-3 минути.Прецеждаме от водата и обелваме.Оставаме настрана да изсъхнат хубаво или ги сушим на слаба фурна(не ги печем),след което ги слагаме в блендера заедно с орехите и двете лъжици захар и ги смиламе.За плънката в малка купичка смесваме галетата със смлените ядки.
Отделно в малък съд слагаме маслото на котлона да се сгорещи добре,но в никакъв случай да не завира.Ако не е качествено маслото на повърхността се отделя хубавото масло,а под него водичка.В такъв случай използваме само жълтата част,а водата я изхвърляме.
Намазваме тавичка с диаметър 30-32см. с масло.Слагаме един лист и с четка,без да я опираме върху листа,напръскваме малко от маслото.*Не мажете листа с масло,а леко напръскайте*Продължаваме така докато наслагаме половината листи,като на всеки лист напръскваме по малко от маслото.Остатъка от листите,които излизат от тавата изрязваме с ножица и ги наслагваме между другите листи в тавата.
При мен бяха 14 листа.Аз сложих 8 листа и след това плънката.
Разпределяме всичката суха плънка равномерно.

Продължаваме с останалите листи по същия начин,като след всеки лист напръскваме по малко масло.Режем баклавата на парчета,загряваме отново маслото и поливаме отгоре.



Баклавата оставяме за около 15 минути да поеме хубаво всичкото масло.
Печем (по-точно сушим)на слаба фурна.Така тя ще се изпече в дълбочина и ще остане хрупкава.Аз пека на 160 градуса на вентилатор за 1 час и 30 минути.
Пет минутки преди да извадим баклавата от фурната правим сиропа.Слагаме захарта,водата и лимонтузото или лим.сок на котлона.От момента на завиране засичаме 4 минути.*Разбъркваме само в началото преди да е заврял сиропа.По този начин няма  да се захароса*
Горещата баклава заливаме с горещия сироп и не я покриваме с нищо.Това е също важно условие за да остане баклавата хрупкава и през следващите дни.







Да ви е сладко!!!!!!!!!!
Посетете и страничката ми във facebook Кулинарно хоби


Μπακλαβα με αμυγδαλα και καρυδια

Υλικα

1 πακετο φυλλα κρουστας για μπακλαβα
250 γρ.καλο βουτυρο

για την γεμιση

150 γρ.αμυγδαλα ωμα και ξεφλουγισμενα
100 γρ.καρυδια
100 γρ.φρυγανια
2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη

για το σιροπι

600 γρ.ζαχαρη
350 γρ.νερο
1/4 κουταλακι του γλυκου ξινο η χυμος απο 1/2 λεμονι


Βαζουμε στο μπλεντερ τα υλικα για την γεμιση (αμυγδαλα,καρυδια,φρυγανια και ζαχαρη)και τα χτυπαμε.
Λιωνουμε το βουτυρο και αλειφουμε ενα ταψι (30-32εκατ.)
Παιρνουμε ενα φυλλο,το στρωνουμε στο ταψι και το ραντιζουμε με βουτυρο χωρις να ακουμπαμε το πινελο στο φυλλο.Ετσι συνεχιζουμε μεχρι να κανουμε τα μισα φυλλα.Ριχνουμε την γεμιση και την στρωνουμε ομοιομορφα.Απο πανω στρωνουμε τα υπολοιπα φυλλα ραντισμενα με το βουτυρο.
Στο τελος κοβουμε με ενα κοφτερο μαχαιρι σε κομματια,ζεσταινουμε ξανα το βουτυρο και περιχυνουμε τον μπακλαβα μας.Αφοινουμε 15 λεπτα να απορροφησει καλα το βουτυρο.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 160 βαθμους στον αερα για 1 ωρα και 30 λεπτα να ροδισει καλα μεχρι μεσα.
Πεντε λεπτα πριν βγει ο μπακλαβας απο τον φουρνο κανουμε το σιροπι (το βραζουμε 4 λεπτα και δεν ανακατευουμε).
Βγαζουμε το ταψι απο τον φουρνο και οπος ειναι καυτο το σιροπιαζουμε με το καυτο σιροπι.
*Δεν το σκεπαζουμε για να παραμεινει τραγανο.




СИРОПИРАН СЛАДКИШ С КРЕМ "ПОЛИТИКО"



ПРОДУКТИ:

2 и 1/2 чаши грис (около 340гр)
1 и 1/2 чаши захар (200гр)
250 мл.пр.мляко
1/2 с.л.бакпулвер
1 ч.л.сода

СИРОП:
2 и 1/2 чаши захар
2 чаши вода

КРЕМ:
1 л.прясно мляко
80 гр.захар
90 гр.царевично нишесте (корн флаур)
ванилия

В съд смесваме гриса със захарта,бакпулвера и млякото с изгасената в него сода.Разбъркваме с тел и изсипваме в намазана с мазнина тавичка.Печем на 180 градуса докато се позачерви.Оставяме да изстине.
Приготвяме сиропа от захарта и водата.Варим 5 минути.
Заливаме изстиналия сладкиш със сиропа и оставаме за десетина минути да се поеме от блата.
През това време приготвяме крема.Разтваряме нишестето в част от млякото.Останалото мляко заедно със захарта слагаме на котлона да заври.Прибавяме разтвореното нишесте и варим докато се сгъсти като бъркаме непрекъснато.Накрая прибавяме ванилията.
Готовия крем изсипваме върху сиропирания блат и разпределяме равномерно.След като се стегне ръсим по желание с канела.




вторник, 27 декември 2016 г.

ПИТКА СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА











ПРОДУКТИ:


200 гр.заквасена сметана
100 мл.вода
2 яйца и 1 белтък
1 с.л.олио
1 равна с.л.сол
1 равна с.л.захар
около 600 гр.брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. бакпулвер в брашното

отделно:

125 гр.краве масло
сирене
1 жълтък
сусам и маково семе по желание

Аз направих тестото в машината за хляб като сложих продуктите в следния ред:
Първо смесих сметаната с водата,яйцата,олиото,солта и захарта и леко разбих с вилица.Изсипах сместа в контейнера на машината.Отгоре изсипах брашното,а върху него бакпулвера и сухата мая.Включих на програма "тесто"-при мен е 50 минути.
Готовото тесто разделих на 4 топки.
Всяка топка разточвам,намазвам с масло и ръся със сирене.Наслагвам ги една върху друга,като върху четвъртата не слагам нищо.С точилката леко разточвам и нарязвам на 16 парчета.

Навивам на кифлички и нареждам в тавичка застлана с хартия за печене.






Оставам отново да втаса.






Отгоре мажа с разбития с малко олио и водичка жълтък и ръся със сусам и маково семе.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути.😄








Τυροψωμο

για την ζυμη:

200γρ.γιαουρτι
100μλ.νερο
2 αυγα και 1 ασπραδι
1 κ.σ.λαδι
1κοφτο κ.σ.αλατι
1 κοφτο κ.σ.ζαχαρη
περιπου 600 γρ.αλευρι
1 φακ.ξερη μαγια
1 κ.τσ.μπεικιν παουντερ


επιπλεον:
125γρ.βουτυρο
φετα
1 κροκο
σουσαμι

Βαζουμε ολα τα υλικα για την ζυμη στον καδο του αρτοπαρασκευαστη με την σειρα που αναφερουντε. Επιλεγουμε προγραμμα "Ζυμη".Οταν τελειωσει το προγραμμα βγαζουμε την ζυμη απο τον καδο και χωριζουμε στα τεσσερα.Ανοιγουμε 4 φυλλα με παχους περιπου 30εκατ.Βουτηρωνουμε καθε φυλλο, πασπαλιζουμε με την τριμμενη φετα και τα βαζουμε ενα πανω στο αλλο.Στο τελευταιο δεν βαζουμε τιποτα.Κοβουμε στα 16 κομματια και τυλιγουμε οπος τα κρουασαν.



Τα ετοιμα κρουασανακια βαζουμε σε ταψι καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι.Το αφηνουμε να φουσκωσει.



Αλειφουμε με κροκο και πασπαλιζουμε με σουσαμι η παπαρουνοσπορο.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για 45-50 λεπτα να παρει ενα ωραιο χρωμα.



четвъртък, 22 декември 2016 г.

КАНЕЛЕНИ БИСКВИТКИ СЪС ЗАХАРНА ГЛАЗУРА








ПРОДУКТИ:

420 гр.брашно
100 др.смляни бадеми
250 гр.маргарин или масло
250 гр.кафява захар
80 гр.бяла захар
1 яйце
2 с.л.прясно мляко
1 равна чаена лъжичка какао
1 равна ч.л.бакпулвер
щипка карамфил на прах
щипка сол

за глазурата:
150 гр.пудра захар
1 белтък
1 ванилия


Бием маслото със захарта.Добавяме яйцето,прясното мляко,бадемите,всички подправки и брашното на етапи.Замесваме меко тесто,което оставяме 10 минути да си почине.
Разточваме с точилката лист с дебелина около 5 мм.Аз разточвам между 2 листа хартия за печене за улеснение.

С помоща на формички изрязваме бисквитките и нареждаме в тавичка застлана с хартия за печене.






Печем на 180 градуса (при мен на вентилатор - 12 мин.)
За глазурата:
Разбиваме леко белтъка с ванилията.Добавяме пудрата захар и разбъркваме с вилица.
Украсяваме бисквитките на чертички или целите с бялата глазура.




Μπισκοτα κανελας Χριστουγεννιατικα με γλασο                                   ζαχαρης:
Για τα μπισκοτα:

420 γρ.αλευρι
100 γρ.αμυγδαλοψυχα
250 γρ.μαργαρινη η βουτυρο
250 γρ.καστανη ζαχαρη
80 γρ.λευκι ζαχαρη
1 αυγο
2 κ.σ.γαλα
1 κ.γ.κοφτο κανελα
1 κ.γ. κοφτο μπεικιν παουντερ
1 πρεζα γαρυφαλο

Για το γλασο ζαχαρης:

150 γρ.ζαχαρη αχνη
1 ασπραδι αυγου
1 βανιλια


  1. Για τα μπισκότα: Θρυμματίζουμε την αμυγδαλόψιχα στο multi σχεδόν σε σκόνη. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπισκότα στο μίξερ, αρχίζοντας από το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, την αμυγδαλόψυχα, το αλεύρι σταδιακά [όσο πάρει, συν πλην 20-40 γρ,. για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη]  και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Την αφήνουμε 10′ να “ξεκουραστεί”.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε φύλλο 5-6 εκ. και με τη βοήθεια ενός κουπ πατ “αστέρι” [ή άλλο αρεσκείας μας ], τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 12" περίπου στους 180 βαθμους[ανάλογα με το φούρνο και το πάχος που τα φτιάξαμε]  μέχρι να ροδίσουν ελαφρά γύρω – γύρω.  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Για το γλάσο ζάχαρης με ασπράδι αυγού : Χτυπάμε το ασπράδι με τη βανίλια, προσθέτοντας σταδιακά την άχνη. Μόλις ενσωματωθούν γλασάρουμε τα μπισκότα με ένα πινέλο.

вторник, 13 декември 2016 г.

ДОМАШНИ ТОЧЕНИ КОРИ




Искам да ви споделя един много лесен начин за разточване на листи за баница.С две разточвания се получават 32 листа.За първи път точа листи,но съм очарована от резултата.
ПРОДУКТИ:

2 яйца
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч.пр.мляко
3 с.л. кис.мляко
1 ч.л.сол
1 с.л.бакпулвер
брашно около 4 и 1/2 - 5 ч.ч.
царевично нишесте за разточване на листите
150 гр.краве масло за намазване на листите

*** чашата,с която мерих е с вместимост 180 мл.
*** От тази доза излизат 32 листа


От изброените продукти замесваме тесто и оставаме за 10-15 минути да си почине.
Късаме от тестото и оформяме топчета - 32 на брой.

Всяко топче разточваме с точилката на лист с големина на чинийка от чаена чаша.Готовите малки листи наслагваме едно върху друго на две купчинки или трябва да се получат две купчинки по 16 листа.Между всеки лист задължително ръсим с много нишесте.Това се прави за да не залепват листите при разточване.

След като свършат всички топки вземаме едната купчинка с 16 листа,слагаме я върху наръсения с много нишесте плот и както са така заедно разточваме с точилката лист с големина малко по-голям от тавичката,в която ще печем.Така с едно разточване излизат 16 много тънички листа.



Намазваме тавичката с олио или масло.Внимателно разлепваме първия лист.

Нареждаме в тавичката.Ръсим с малко от разтопеното масло.Така правим и с останалите листи.Помежду може да сложим натрошено сирене или по средата на баницата някаква любима плънка.

Моята баница е с масло и сирене.
На следващата снимка се вижда колко тънки стават листите.



Готовата баница нарязваме на парчета,заливаме с останалото масло и слагаме в  предварително загрята фурна.Аз пекох на 185 градуса около 45 минути.