Още една рецепта за козунаци,този път без месене.Толкова години знаех,че козунаците искат много месене и топлина за да втасат.Навремето,когато правех първите козунаци ги удрях 100 пъти в масата за да се получат конци.Ето този козунак е в пълна противоположност на това,което знаех.Едно,че не се меси и второ,че тестото втасва втория път в хладилника за една нощ.Интересно нали......козунак без да си цапаме ръцете,а в същото време не отстъпва на другия - вкусен,на конци и лесен за изпълнение.Ето и рецептата:
ПРОДУКТИ:
(за един голям кръгъл или 2 средни козунака)
580 - 600гр.брашно за козунаци
(за добър резултат ползвайте брашно с много глутен,на самото брашно пише "брашно за козунаци")
(за добър резултат ползвайте брашно с много глутен,на самото брашно пише "брашно за козунаци")
2 яйца
100 гр.краве масло + 10 мл.олио
250 мл.прясно мляко
1 суха мая
175 гр.захар
щипка сол,аромати по избор (ванилия,настъргана портокалова или лим.кора,махлеб,какуле)
Затопляме на слаб огън млякото с маслото и захарта(не оставяме да заври,а да се стопли).Бъркаме докато се стопи захарта.Сваляме от огъня и оставаме да се поохлади.Към топлото мляко добавяме олиото,яйцата(леко разбити),подправките и маята.Разбъркваме с тел да се смесят всички продукти.
Започваме да добавяме по малко от пресятото брашно като бъркаме непрекъснато,докато поеме всичкото и да стане еднородна смес.Щом започне да се сгъстява сменям телта със силиконова шпатула.Не месим с ръце въобще.Тестото е лепкаво.
Готовото тесто покриваме със стреч и оставяме на топло да втаса.Аз го слагам във фурната на 40 градуса и ми отне около 2 часа.
С помоща на шпатулата нагъваме десетина пъти тестото от края на съда към средата,както е показано на снимката.Така то отново спада.
Покриваме отново със стреч и слагаме в хладилника за една нощ.Аз забърках тестото към 21.30 вечерта,втаса за около 2 часа и след това го сложих в хладилника до сутринта.
На сутринта вадим тестото от хладилника.Тук единствено пипаме с ръце тестото.Режем на парчета в зависимост от това колко плитки ще правим и с леко намазани с олио ръце оформяме фитилите.Студеното тесто се работи много лесно.Тук е момента да добавите локум или стафиди в самите фитили.
От това тесто аз направих един кръгъл козунак с 4 фитила,но могат да се направят и два по-малки.
Така сплетения козунак слагаме в тавичка застлана с хартия за печене и оставяме отново да втаса.При мен отново във фурната на 40 градуса за около 1 и 1/2ч.
След като втаса намазваме с един жълтък,разбит с малко водичка и 1 ч.л.мед.Наръсваме с филирани бадеми.
Печем на 170-175 градуса около 35 минути.
Готовия козунак вадим на скара да изстине и завиваме в стреч да не изсъхва,ако остане разбира се.
Коментари
Публикуване на коментар