БАНИЦА НА ТИГАН

Тази баница е по рецепта на Петя Цанкова.Става изключително бързо и е вкусна и хрупкава като купените банички.Спестяваме си много време.Благодаря на Петя за хубавата идея.




Аз я направих в тиган с d - 26см.

ПРОДУКТИ:

листи за баница
малко краве масло
60-70мл.газирана вода или мин.вода(става и с обикновена чешмяна вода)
1-2 с.л.олио
около 100 гр.сирене или извара

В тефлонов тиган намазан леко с олио слагаме един лист за баница така,че краищата и да излизат  извън него.Намазва се леко с олио и отгоре се слага втори лист на кръст,който също намазняваме.


Накъсваме на парченца 3 или 4 листа.Слагаме ги в тигана върху втората кора.Наръсваме с натрошеното сирене и напръскваме с водата.Отгоре слагаме на няколко места парченца кр.масло или напръскваме с олио.По желание може да се сложи втори ред накъсани кори и пак сиренце,вода и масло.


Загръщаме навътре краищата на първите две кори,които излизат от тигана и така затваряме баницата.Напръскваме пак леко с вода и олио.


Включваме котлона на слабо и покриваме с един капак.


Отвреме навреме поглеждаме дали се е изпекла баницата отдолу.Като се позачерви с помоща на капака я обръщаме да се изпече и от другата страна.Захлюпваме пак с капака.


Готовата баница изваждаме на решетка за да остане хрупкава.Ако искаме да е мекичка я завиваме в кърпа да се задуши.


Баницата може да се направи и с друг пълнеж като например с яйца и сирене,със спанак,с гъби и въобще вариантите са много..Може да се направи и в по-голям тиган с повече кори.Следващия път ще пробвам да я залея с разредена майонеза вместо газирана вода.



И да ние СЛАДКО !!!

Коментари