ТИКВЕНИК

ЕТО И ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ТИКВЕНИК -  ВКУСЕН,АРОМАТЕН,ХРУПКАВ,С ДЪХ НА КАНЕЛА



ПРОДУКТИ:

1/2 тиква цигулка
1 пакет листи за баница
захар на вкус
1 чаена лъжичка канела
на върха на чаена лъжичка карамфил на прах
орехи,нарязани на едро
7-8 обикновени бисквити (смлени на блендера)
пудра захар за поръсване отгоре
олио и кр.масло около 1 ч.ч.

Първо приготвяме плънката.Изчистваме и настъргваме тиквата на ренде.В тиган с малко мазнина я  запържваме да поомекне или задушаваме с малко водичка.Прибавяме захар на вкус,в зависимост от това колко сладко искаме да бъде.Добавяме канелата,карамфила,смлените бисквити и орехите . Отстраняваме от котлона и оставяме да поизстине.Разтваряме един лист за баница и с четчица намазваме с масло,смесено с олио.По желание може да се направи само с олио.В единия край на листа слагаме от плънката по цялата дължина и навиваме на руло.Поставяме в намазана с мазнина тавичка,като навиваме като охлюв.Така процедираме с всички останали листи.Отгоре пак намазваме леко.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 - 40 минути ( в зависимост от фурната ) докато се позачерви.Като поизстине ръсим с пудра захар.


Ето и един втори вариант направен във формички за малки кексчета.







Трети вариант за тиквеник направен във форма на слънчогледи.Идеята за оформяне на листите е от баничките-слънчогледи на Ваня Джорджевич.Получи се интересен и красив за сервиране тиквеник.






Използвах долната част на дървена закачалка.Всеки лист намазах с разтопено краве масло и навих на цвете.


Листите не се навиват докрая.Набират се и се изкарва внимателно пръчката.




Двата края се съединяват,а остана част от листа служи за дъно.Във всяко цветенце

 сложих парченце масло и плънка.



Набраната част от листа намазах с разбит жълтък,след което изпеках във фурната.









Коментари