КИФЛИЧКИ


ПРОДУКТИ:

425 гр.брашно
250 мл.пр.мляко
100 мл.олио
1 яйце + 1 белтък
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
1 препълнена ч.л.суха мая
настъргана лим.кора

ЗА НАМАЗВАНЕ НА КИФЛИЧКИТЕ:
100 гр.маргарин

ПЪЛНЕЖ:
1 вариант: със сирене
2 вариант: с локум

ЗА НАМАЗВАНЕ ОТГОРЕ:
1 жълтък,сусам или мак,захар за сладките кифлички

Аз  направих тестото в машина за хляб,но става и на ръка.
Слагаме в машината първо маята със захарта,топлото мляко и 2-3 лъжици от брашното и оставяме 15 минути да се задейства маята.Добавяме предварително разбитото яйце и белтъка и отгоре брашното.Слагаме солта  и настърганата лим.кора върху брашното.Пускаме машината на програма за месене и втасване.Щом започне да се събира тестото около бъркалките започваме да добавяме малко по малко олиото,докато го попие всичкото.Затваряме капака на машината и оставаме да си върше работата.След като свърши програмата,тестото вече си е удвоило убема.

Вадим тестото от машината и правим топки,колкото мандарини.Всяка топка отваряме с точилката върху намазания с мазнина плот във форма на елипса и правим 3-4 разреза с ножа в единия край.Намазваме с размекнатия маргарин и слагаме малко натрошено сиренце.Завиваме кифличките на рулца.

При втория пълнеж правим 5-6 разреза по-дългички.Намазваме пак с маргарин.Слагаме малки парченца локум и усукваме,след което затваряме на кръгче.

Нареждаме готовите кифлички в намазана с мазнина тавичка и оставяме отново да втасат.След като са готови мажем с разбития с малко мляко или олио жълтък,ръсим със сусам или мак.

Сладките кифлички можем да наръсим със захар и печем в предварително загрята фурна на 180-185 градуса.Вадим готовите кифлички и оставяме на скара да изстинат.

Това са най-вкусните кифлички,които съм правила.Еднакво хубави със сирене и с локум.От тази доза излизат 11 средно големи кифлички.

Коментари