МАЛКИ ХИТРИНКИ В КУХНЯТА

10 малки хитринки в готвенето За някои хора кухнята е най-омразното място, а готвенето – просто досадно задължение. За други кулинарията е артистично удоволствие и начин за релакс. И едните, и другите, обаче, имат нужда от малки хитринки, които да направят живота им по-лесен и удобен. Ето няколко точно такива идеи:

Хитринка 1
Когато използвате дафинови листа за супа, веднага след готвенето ги извадете. Докато се вари супата, дафиновият лист пуска своя аромат, но след това започва да внася горчивина във вкуса на супата и я разваля.

Хитринка 2
Пържолите ще станат по-крехки, ако два часа преди печенето или пърженето ги намажете със смес от оцет и олио. Същото правете и с месото за барбекю, то направо ще се разтопи в устата.

Хитринка 3
Когато пържите кюфтета, първите няколко минути са много важни. Огънят трябва да е най-силен точно в тези минути, за да може кюфтета да хванат коричка и сокът от месото да остане в кюфтетата, а да не изтече навън. След това трябва да се намали до средно положение, а след като се обърнат, отново да се усили за половин минута.

Хитринка 4
Кексът става по-пухкав, ако замесите тестото с пудра вместо с кристална захар.

Хитринка 5
Старият хляб ще стане като пресен, след като овлажните кората му с вода и го сложите за десетина минути в топла фурна.

Хитринка 6
Ако нямате вино за соса, сипете лъжица захар и лъжица оцет - ефектът е същият.

Хитринка 7
Старите картофи стават по-вкусни, ако ги сварите във вода, в която сте добавили една чаена лъжичка оцет, 3 скилидки чесън и един дафинов лист. Колкото са по-стари картофите, в толкова повече вода трябва да се варят.

Хитринка 8
Ябълковата плънка за щрудели или плодови пити ще стане по-вкусна, ако към нея прибавите дребни кубчета марципан или шоколад.

Хитринка 9
Преди да изпържите черния дроб, го накиснете за около час в прясно мляко. По този начин става много по- вкусен.

Хитринка 10
Когато се пържи риба, сложете равна ч.л. сол в тигана, олиото не пръска и не почернява, а рибата си поема, колкото й трябва.

Коментари