ПЕСТИЛ ОТ СИНИ СЛИВИ И ЯБЪЛКИ


Незнам дали все още се продава в България такъв мармалад на килограм,но аз още помня,че навремето си го купувах от кварталното магазинче.Винаги съм се чудела как ли го правят,но ето,че е правилна поговорката "Човек се учи,докато е жив".Рецептата за този чудесен пестил е на Иван Пейчев,за което му изсказвам хиляди благодарности.Да си жив и здрав Иване,че я сподели с нас,с което ни даде възможност и ние да си го правим.
Ето и самата рецепта:
ПРОДУКТИ ЗА ЕДНА ДОЗА:
1 кг.добре узрели сини сливи (теглят се изчистени от костилките)
1 кг.различен сорт ябълки (теглят се изчистени от семките и твърдата част)
0,500 мл.вода
1 кг.захар
ванилия или индрише
1 с.л.пектин на прах(продава се по аптеките)


Сливите се измиват,разрязват се на две и се почистват от костилките.

Ябълките също се измиват,почистват се от семките и твърдата част без да се белят корите и се нарязават на резенчета.

Слагаме плодовете в тенджера заедно с водата,захлюпваме с капак и варим,докато омекнат.При мен беше приблизително 45-50мин.В оригиналната рецепта пише,че се прецеждат през цетка,но моето стана толкова гъсто,че нямаше нужда от това.Махаме от котлона и пасираме - аз пасирах на блендера.Получава се гъста като боза каша.

Връщаме отново на котлона,прибавяме и захарта.Щом започне силно да ври намаляме огъня и оставаме да ври на слабо,като бъркаме перодично с дървена лъжица.Пестилът е готов,когато лъжицата започне да остава следа по дъното на тенджерата или когато започне да пада на едри парцали от нея.


Малко преди да свалим от огъня прибавяме пектина и ванилията.Варим още 5-10 мин.и пълним горещ в буркани.Ако искаме можем да го изсипим в подходяша форма и оставяме да изстине,след което режем с ножа.


От тази доза аз напълних 4 бурканчета и ми остана малко,което изсипах в една малка форма да се стегне.


Пестилът става чудесен.Подходящ е и за пълнеж на козунаци и кифлички,както и за закуска върху филия пресен хляб намазана с масло.ИВАНЕ,ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ ЗА СПОДЕЛЕНАТА РЕЦЕПТА!!!

Коментари