ТИРОПИТА - ДОМАШНА БАНИЦА БЕЗ ТОЧЕНЕ

Тази баница научих преди 5-6 години от едно гръцко телевизионно предаване и е една от най-бързите баници,които правя.Освен това не се иска някакво майсторство за точене на кори,тъй като листите се раздърпват леко с ръце в самата тава.Тестото е маслено и става много вкусна и хрупкава баница и си остава такава и на другия ден,ако остане разбира се.За пълнежа може да импровизирате.Аз я правя най-често с яйца и сирене,но може да се направи със спанак,с праз или с кайма.


ПРОДУКТИ:
4 ч.ч.брашно
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.вода
малко сол (около 1 равна ч.л.)

От изброените продукти замесваме меко тесто и оставаме 10-15мин.да си почине.

Разделяме тестото на четири топки.

Вземаме една топка,разтваряме малко с точилка и слагаме в намазана с мазнина тавичка.С ръце дърпаме тестото да стигне до края на тавата.Тестото е много мекичко и се работи много лесно с него.Не е нужно да стават много тънки листите както при дърпаната баница.В купичка смесваме 3 яйца с натрошеното сирене.Разпределяме от сместа върху листа.

Отгоре налагаме втория лист,който правим по съшия начин.Ръсим отново със сирене и яйце.Между листите не се слага никаква мазнина.Така правим и с третия лист.Върху него слагаме всичкото останало сирене.Завършваме с четвъртия лист и с помоша на вилица оформяме краищата. Нарязваме баницата на парчета както е показано на снимката.

Печем в умерена фурна докато се зачерви хубаво.Аз пека на 180-190 градуса на вентилатор около 40-45 минути,но това е индивидуално за всяка фурна.


Коментари