БОБ ЯХНИЯ



ПРОДУКТИ:
за 4 порции

250гр.сух боб
1 глава лук
1 морков
1 пиперка
1 домат
1 каф.чашка олио
клонче целина
магданоз
скилидка чесън
сол на вкус

Накисваме боба от вечерта във вода.На следващия ден изхвърляме водата и слагаме боба в тенджера с нова вода.Слагаме на котлона да заври и след десетина минути изхвърляме водата,прецеждаме боба и заливаме с чиста вода.Добавяме олиото,моркова и ситно нарязания лук.Оставяме ястието да ври и ако е нужно добавяме топла водичка.Щом видим,че започне да омеква прибавяме домата,минат през блендера или нарязан на ситно,пиперката,нарязана на ивички и целината.Овкусяваме със солта и оставяме още малко да ври.
Готовия боб можем да залеем със запръжка от червен пипер.За случая слагаме на котлона в тиган малко олио.Щом загрее добавяме 1 ч.л.червен пипер.Бъркаме енергично да не загори и заливаме ястието.
** Ако боба е по-редичък и искаме да го посгъстим в запръжката може да добавим 1 ч.л.брашно.След като изсипем в тенджерата варим още 5 минутки.
** Ако не сме сложили боба от вечерта във вода, след като заври първия път сваляме тенджерата от котлона и оставяме така около 30 минути да набъбне,след което прецеждаме и заливаме отново с вода. 


Можем да придружим боба с наденичка.


Коментари