ТУРСКИ ГЕВРЕЦИ






ПРОДУКТИ:

11 гр.суха мая (3 ч.л.)
220 мл.+30 мл.(2 с.л.) вода
100 мл.прясно мляко
30 мл.зехтин (2 с.л.)
1 голямо яйце
30 гр.захар (2 с.л.)
1 ч.л.сол
650 гр.брашно

За отгоре:
сусам
захарен сироп (100мл.вода + 2с.л.захар)

Слагаме в купата на миксера топлата водичка и млякото.Изсипваме сухата мая,олиото,захарта и леко разбитото яйце.Отгоре слагаме брашното и солта и замесваме с бъркалките за тестоМесим на бавна скорост около 7 минути.Ако месим на ръка ще ни отнеме около 10 минути.При нужда може да се добави още малко брашно,но винаги го добавяме по малко за да не получим сухо и твърдо тесто.Тестото трябва да стане меко,еластично и да не лепне по ръцете.

Слагаме готовото тесто в намазана с олио купа,покриваме с кърпа и оставаме на топло да втаса.През това време правим захарния сироп в едно джезве и го оставаме да изстине.
След като мине необходимото време изваждаме тестото от купата и го разделяме на 10 топки.При мен бсяка една беше около 115 грама.
Вземаме една топка и върху съвсем леко набрашнения плот с ръце оформяме фитил с дължина около 70 см.

Прегъваме фитила на две и усукваме двата края.


Хващаме двата края на фитила и затваряме кръгче,като се опитваме да ги слепим (намокряме леко с вода едното крайче).
В по-дълбока чиния изсипваме сладкия сироп,а в друга - сусама.
Топим гевреците първо в сиропа,а след това в сусама.

Нареждаме готовите гевреци в намазана с олио тава на разстояние едно от друго.
Аз ги пеках на два пъти по 5.

Слагаме във фурната и включваме на 200 градуса.Печем около 20-25 минути.Вадим готовите гевреци върху скара да поизстинат леко.
** Гевреците не втасват втори път.



















Κουλουρια

11γρ.ξερη μαγια
220μλ. + 30μλ.νερο
100μλ.γαλα
30μλ.ηλιελαιο
1 αυγο
30γρ.ζαχαρη
1κ.του τσαγιου αλατι
650γρ.αλευρι ο.χ.

.............

σουσαμι
σιροπι - 100μλ.νερο + 2κ.σ.ζαχαρη

Πρωτο κανουμε το σιροπι και το αφηνουμε να κρυωσει.Ζυμωνουμε καλα ολα τα υλικα.Σκεπαζουμε με μεμβρανη και αφηνουμε να φουσκωσει.Χωριζουμε την ζυμη σε 10 μερη.Παιρνουμε ενα κομματι και πλαθουμε ενα κορδονι γυρω στα 70 εκ.Ενωνουμε της δυο ακρες του κορδονιου και στριβουμε δημιουργωντας πλεξουδα οπος στης φωτογραφιες.Στην συνεχεια σχηματιζουμε ενα κουλουρι,ενωνοντας της ακρες.Το βουταμε πρωτα στο σιροπι και μετα στο σουσαμι.Τα ψηνουμε στους 200 βαυμος περιπου 20 με 25 λεπτα.




Коментари