ЛАГАНА
Лагана е традиционна гръцка питка,която се прави на постни заговезни.По принцип в магазините за хляб се продава само на този ден,но това не означава,че не може да се направи в домашни условия по всяко време на годината.На външен вид прилича малко на френския хляб фугас,тъй като се оформя на тънка питка.


ПРОДУКТИ:

2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.(без два пръста) вода
1 ч.л.захар
1 равна ч.л.сол
1 пакетче суха мая
3 с.л.зехтин

Маята се разтваря в малко вода,захарта и 1 с.л.брашно.Оставяме за десетина минути да се задейства.Слагаме брашното в съд и правим кладенче.В него изсипваме маята и олиото,а в единия край на брашното слагаме солта.Замесваме тесто.Покриваме с кърпа и оставаме на топло да втаса.Разбираме,че тестото е втасало,щом като натиснем с пръст остане дупка.Ако се върне отново в изходно положение означава,че му трябва още време за втасване. На снимката си личи как съм го пробвала аз.


В плитката тава на фурната застиламе хартия за печене и слагаме тестото като го раздърпваме с ръце да стане тънко около половин пръст.Оставаме отново да втаса.

С пръст правим леки вдлъбнатини върху втасалата питка.Отгоре леко намокряме с вода с помоща на четка и ръсим със сусам.Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 минути.Коментари