КАРАМЕЛИЗИРАНИ ПУКАНКИ В МИКРОВЪЛНОВАТА



Сигурно и на вас ви се случва като си гледате телевизия да ви се похапва нещо сладичко,да чоплите семки или да хрупкате ядки или пуканки.....Така е и с мен.Тази вечер ми се приядоха пуканки и тъй като нямах от готовите пакетчета,които се продват за микровълнова фурна,реших да си направя сама.Предпочетах обаче да са сладки и затова ги направих карамелизирани.     
Ето как стават бързо и лесно:
НУЖНИ СА:
5с.л.царевица за пуканки
5с.л.вода
щипка сол

ЗА КАРАМЕЛА:
1/2ч.ч.захар
20гр.краве масло

Слагаме царевицата,водата и солата в купа (най-добре ако е йенска),подходяща за микровълнова.Покриваме отгоре със стреч,правим 2-3 дупки с ножа и слагаме в микровълновата фурна.

Включваме на най-голямата мощност.След като се загрее купата,царевицата започва да пука.Щом видим,че започва да пука по-рядко,изключваме и вадим купата,като внимаваме да не се изгорим.

Отстраняваме внимателно стреча.


Следва да направим карамела.
В тиган слагаме захарта да се карамелизира.Бъркаме непрекъснато за да не загори.Щом получи хубав меден цвят прибавяме маслото и сваляме от котлона.Слагаме по малко от пуканките в карамела и разбъркваме хубаво.Готовите пуканки вадим върху хартия за печене или домакинско фолио.Докато са топли внимателно ги разделяме,тъй като се слепват.
Стават много хубави с маслено-карамелен вкус.





Коментари