ПРОДУКТИ:
за около 45 сармички
лозови листи
2 ч.ч.ориз
1 връка зелен лук
1 - 1и1/2 каф.ч.от големите зехтин
сок от 1-2 лимона
1лъжичка захар
сол на вкус
ч.пипер
магданоз,копър,джоджен
6ч.ч.топла вода
1 кубче knor
Първо попарваме листите в подсолена вода (ако са пресни).
В малко повече от половината олио запържваме ситно нарязания лук.Прибавяме ориза,солта,половината от лим.сок,захарта,магданоза,копъра и джоджена.Разбъркваме хубаво и сваляме от огъня.
Вземаме един лозов лист,слагаме една ч.лъжичка от сместа и завиваме стегната сармичка.Аз използвам специалния уред за сармички,който много ме улеснява при навиването.
На дъното на тенджера слагаме няколко листа и отгоре подреждаме плътно навитите сармички.Отгоре поливаме с останалото олио,добавяме останалия лим.сок и кубчето knor.Покриваме сармичките с една чиния и заливаме с топлата вода.
Варим около час на слаб огън,като отвреме навреме проверяваме да не останат без вода.Водата,която дабавяме винаги трябва да е топла.
Готовите сърмички оставяме да изстинат и сервираме.Може да ги съпроводим с кисело мляко или салата дзатдзики.
Коментари
Публикуване на коментар