РОШКОВЦИ






Невероятни сладки.Рецептата е на Елза Стоянова.Хиляди благодарности Елза!!! Направих ги и свършиха за нула време.Освен че са вкусни са и много лесни за изпълнение.


ПРОДУКТИ:

200 гр.мас или масло
350 гр.брашно
150 гр.захар
1 яйце
2 жълтъка
2 ванилии
кора от лимон или портокал
щипка сол

Отделно:
150 гр.смлени орехи
2 белтъка

Разбиваме разтопената мас (масло) със захарта.Добавяме яйцето,жълтъците,ванилията,солта,настърганата лимонова (портокалова) кора и брашното.Замесваме меко тесто и го слагаме в хладилника да престои един час.
От тестото оформяме топчета колкото орех,топваме всяко топче първо в неразбитите белтъци,а след това в орехите.
Нареждаме сладките в тавичка застлана с хартия.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.


След като изстинат сладките ги слепваме две по две с нутела или мармамалад.Моите са направени с нутела. 









Μπισκοτακια με νουτελα και καρυδια

200γρ.βουτυρο(θερμοκρασια δωματιου)
350γρ.αλευρι
150γρ.ζαχαρη
1 αυγο
2 κροκαδια
ξυσμα λεμονιου (πορτοκαλιου)
2 βαλιλιες

******
2 ασπραδια
150γρ.καρυδια(περασμενα στο μπλεντερ)
νουτελα

Χτυπαμε το βουτυρο με την ζαχαρη.Προσθετουμε το αυγο,τα κροκαδια,το αλατι,το ξυσμα,της βανιλιες και το αλευρι.Κανουμε μια μαλακη ζυμη και την βαζουμε στο ψυγειο για μια ωρα.
Μετα απο μια ωρα βγαζουμε την ζυμη,κανουμε μπαλακια οσο ενα καρυδι.Σε ενα μπολ βαζουμε τα ασπραδια χωρις να τα χτυπαμε.Σε ενα αλλο μπολ βαζουμε τα καρυδια.Βουταμε τα μπισκοτακια προτο στα ασπραδια και μετα στο μπολ με τα καρυδια.
Τα τοποθετουμε στη λαδοκολα και ψηνουμε στους 180 βαθμους για 20 λεπτα περιπου.Οταν κρυωσουν απλωνουμε λιγη νουτελα σε ενα μπισκοτακι και το σκεπαζουμε με ενα αλλο.


Коментари