ВАСИЛОПИТА







"Василопита"е гръцки традиционен сладкиш,който се прави в навечерието на Нова година и се разрязва и раздава с настъпването на Новата година.Има два вида василопитес - единият вид е с мая и ароматни подправки като козунак,а другият вид е като ароматен кекс с орехи и стафиди.В тестото се поставя и монета за късмет,която се нарича флури.
Моята пита е от втория вид - ароматен кекс.
Рецептата е на известната гръцка кулинарка Аргиро Барбаригу и е много сполучлива.


ПРОДУКТИ:

5 яйца (отделно белтъци от жълтъци)
400 гр,захар
щипка сол
250 гр,масло
1 ч.л.канела
1/2 ч.л. карамфил на прах
2 ванилии
настъргана кора от 1 портокал
120 мл.сок от портокали
1/2 ч.л.хл.сода
120 мл.прясно мляко
200 гр.орехи
500 гр.брашно
80 мл.коняк
3 ч.л.бакпулвер
пудра захар за поръсване

Бием маслото със захарта докато побелее.Отделяме белтъците от жълтъците.Към маслото прибавяме един по един жълтъците и продължаваме да бием с миксера.Отделно разбиваме на не много гъст сняг белтъците с щипката сол.В съд смесваме брашното с бакпулвера,канелата и карамфила.Содата загасяме в портокаловия сок.
Към маслената смес на смени започваме да прибавяме на смени по малко от брашното,портокаловия сок и прясното мляко.Добавяме настърганата портокалова кора,коняка,нарязаните на едричко орехи и ванилиите.След като се смесят добре  всички продукти спираме миксера.
Прибавяме разбитите белтъци и размесваме с шпатула.
Застиламе с хартия за печене тавичка с d - 30 (32)см и изсипваме в нея сместа.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50-60 минути в зависимост от фурната.
След като изстине ръсим обилно с пудра захар.



H σηνταγη στα ελληνικα εδω




Весела Нова година!!!

Коментари