ПИТКА С КАШКАВАЛ,ТВЪРДО СИРЕНЕ И ЧЕРВЕН ПИПЕР


Рецептата за тестото е от памук погача.
Виж тук


ПРОДУКТИ:

240 мл.топло мляко
240 мл.топла вода
240 мл.олио
5 с.л.захар
1 с.л.сол
7 гр.суха мая или 20 гр.прясна
840 гр.брашно

ДОПЪЛНИТЕЛНО:
125 гр.краве масло
100 гр.настъргано твърдо сирене (кефалотири)
100 гр.настърган кашкавал (ползвах "гуда")
1 ч.л.червен пипер

Разтваряме маята в топлата водичка заедно с 1 с.л.от захарта и 2 с.л.брашно.Оставяме за 15 минути да се задейства.
В съд слагаме половината от брашното,в единия край слагаме солта.В средата правим кладенче и изсипваме шупналата мая,захарта,млякото и олиото.Започваме да месим като добавяме по малко от брашното,докато се получи меко и еластично тесто.
В купичка смесваме кашкавала,сиренето и червения пипер.В отделен съд слагаме размекнатото,почти разтопено масло.
Вземаме тестото на плота без да втасва и с ръце го оформяме на руло.Режем парчета с дебелина около 1,5см.Всяко парче топваме първо в маслото и след това в сирената.


Намазваме с масло или олио форма за кекс и започваме да редим парчетата тесто,като ги застъпваме малко.


Оставяме на топло да втаса.Ако е останало от маслото може да го разпределим отгоре.


Втасалата питка печем на 180-185 градуса около 40-45 минути.
Става голяма вкусотия.


*** От тази доза тесто използвах 2/3.Останалото сложих в найлонов плик в хладилника и утре ще видим какво ще спретна от него.




Коментари