ДОМАШНИ ТОЧЕНИ КОРИ
Искам да ви споделя един много лесен начин за разточване на листи за баница.С две разточвания се получават 32 листа.За първи път точа листи,но съм очарована от резултата.
ПРОДУКТИ:

2 яйца
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч.пр.мляко
3 с.л. кис.мляко
1 ч.л.сол
1 с.л.бакпулвер
брашно около 4 и 1/2 - 5 ч.ч.
царевично нишесте за разточване на листите
150 гр.краве масло за намазване на листите

*** чашата,с която мерих е с вместимост 180 мл.
*** От тази доза излизат 32 листа


От изброените продукти замесваме тесто и оставаме за 10-15 минути да си почине.
Късаме от тестото и оформяме топчета - 32 на брой.

Всяко топче разточваме с точилката на лист с големина на чинийка от чаена чаша.Готовите малки листи наслагваме едно върху друго на две купчинки или трябва да се получат две купчинки по 16 листа.Между всеки лист задължително ръсим с много нишесте.Това се прави за да не залепват листите при разточване.

След като свършат всички топки вземаме едната купчинка с 16 листа,слагаме я върху наръсения с много нишесте плот и както са така заедно разточваме с точилката лист с големина малко по-голям от тавичката,в която ще печем.Така с едно разточване излизат 16 много тънички листа.Намазваме тавичката с олио или масло.Внимателно разлепваме първия лист.

Нареждаме в тавичката.Ръсим с малко от разтопеното масло.Така правим и с останалите листи.Помежду може да сложим натрошено сирене или по средата на баницата някаква любима плънка.

Моята баница е с масло и сирене.
На следващата снимка се вижда колко тънки стават листите.Готовата баница нарязваме на парчета,заливаме с останалото масло и слагаме в  предварително загрята фурна.Аз пекох на 185 градуса около 45 минути.

Коментари