ТУРСКА БАКЛАВА С БАДЕМИ И ОРЕХИ







ПРОДУКТИ:

1 пакет тънки листи за баклава 450 или 500гр.
250 гр.качествено краве масло

за плънката:

150 гр.бадеми
100 гр.орехи
*Може само бадеми 250гр.или само орехи 250гр.По-вкусно става със смес от бадеми и орехи.
100 гр.галета
2 с.л.захар

за сиропа:

600 гр.захар
350 гр.вода
1/4 ч.л.лимонтозу или сока от 1/2 лимон

Първата ни работа е да обелим бадемите.За да стане лесно и бързо слагаме в малка тенджерка вода на котлона да заври.Слагаме в нея бадемите и оставаме да поврат 2-3 минути.Прецеждаме от водата и обелваме.Оставаме настрана да изсъхнат хубаво или ги сушим на слаба фурна(не ги печем),след което ги слагаме в блендера заедно с орехите и двете лъжици захар и ги смиламе.За плънката в малка купичка смесваме галетата със смлените ядки.
Отделно в малък съд слагаме маслото на котлона да се сгорещи добре,но в никакъв случай да не завира.Ако не е качествено маслото на повърхността се отделя хубавото масло,а под него водичка.В такъв случай използваме само жълтата част,а водата я изхвърляме.
Намазваме тавичка с диаметър 30-32см. с масло.Слагаме един лист и с четка,без да я опираме върху листа,напръскваме малко от маслото.*Не мажете листа с масло,а леко напръскайте*Продължаваме така докато наслагаме половината листи,като на всеки лист напръскваме по малко от маслото.Остатъка от листите,които излизат от тавата изрязваме с ножица и ги наслагваме между другите листи в тавата.
При мен бяха 14 листа.Аз сложих 8 листа и след това плънката.
Разпределяме всичката суха плънка равномерно.

Продължаваме с останалите листи по същия начин,като след всеки лист напръскваме по малко масло.Режем баклавата на парчета,загряваме отново маслото и поливаме отгоре.



Баклавата оставяме за около 15 минути да поеме хубаво всичкото масло.
Печем (по-точно сушим)на слаба фурна.Така тя ще се изпече в дълбочина и ще остане хрупкава.Аз пека на 160 градуса на вентилатор за 1 час и 30 минути.
Пет минутки преди да извадим баклавата от фурната правим сиропа.Слагаме захарта,водата и лимонтузото или лим.сок на котлона.От момента на завиране засичаме 4 минути.*Разбъркваме само в началото преди да е заврял сиропа.По този начин няма  да се захароса*
Горещата баклава заливаме с горещия сироп и не я покриваме с нищо.Това е също важно условие за да остане баклавата хрупкава и през следващите дни.







Да ви е сладко!!!!!!!!!!
Посетете и страничката ми във facebook Кулинарно хоби


Μπακλαβα με αμυγδαλα και καρυδια

Υλικα

1 πακετο φυλλα κρουστας για μπακλαβα
250 γρ.καλο βουτυρο

για την γεμιση

150 γρ.αμυγδαλα ωμα και ξεφλουγισμενα
100 γρ.καρυδια
100 γρ.φρυγανια
2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη

για το σιροπι

600 γρ.ζαχαρη
350 γρ.νερο
1/4 κουταλακι του γλυκου ξινο η χυμος απο 1/2 λεμονι


Βαζουμε στο μπλεντερ τα υλικα για την γεμιση (αμυγδαλα,καρυδια,φρυγανια και ζαχαρη)και τα χτυπαμε.
Λιωνουμε το βουτυρο και αλειφουμε ενα ταψι (30-32εκατ.)
Παιρνουμε ενα φυλλο,το στρωνουμε στο ταψι και το ραντιζουμε με βουτυρο χωρις να ακουμπαμε το πινελο στο φυλλο.Ετσι συνεχιζουμε μεχρι να κανουμε τα μισα φυλλα.Ριχνουμε την γεμιση και την στρωνουμε ομοιομορφα.Απο πανω στρωνουμε τα υπολοιπα φυλλα ραντισμενα με το βουτυρο.
Στο τελος κοβουμε με ενα κοφτερο μαχαιρι σε κομματια,ζεσταινουμε ξανα το βουτυρο και περιχυνουμε τον μπακλαβα μας.Αφοινουμε 15 λεπτα να απορροφησει καλα το βουτυρο.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 160 βαθμους στον αερα για 1 ωρα και 30 λεπτα να ροδισει καλα μεχρι μεσα.
Πεντε λεπτα πριν βγει ο μπακλαβας απο τον φουρνο κανουμε το σιροπι (το βραζουμε 4 λεπτα και δεν ανακατευουμε).
Βγαζουμε το ταψι απο τον φουρνο και οπος ειναι καυτο το σιροπιαζουμε με το καυτο σιροπι.
*Δεν το σκεπαζουμε για να παραμεινει τραγανο.




Коментари