Питката е по рецепта на Ваня Джорджевич
ПРОДУКТИ:
175 мл.прясно мляко
25 гр.прясна мая или 1 пак.суха
2 ч.л.захар
70 гр.кисело мляко
1 яйце
100 мл.олио
1/2 пак.бакпулвер
1 ч.л.сол
около 500-550 гр.брашно
1 яйце за намазване отгоре
Ако ползваме прясна мая се слага първо в топлото прясно мляко със захарта и 1 с.л. от брашното и се оставя да се задейства.Ако е суха се слага направо в брашното.
В пресятото брашно се слагат последователно всички продукти и замесваме тесто.Оставяме да втаса.
Готовото тесто разделяме на топчета като:
6 топчета са по 80 грама и
7 топчета са по 63 грама
Шесте топчета по 80 грама и едно от 63 грама се разточват като на снимката по-долу.
Останалите топчета остават така,като ги оформяме на хубави кръгли топки.
Редим в тавичка с диаметър 26-28 см. застлана с хартия за печене.Начина на подреждане е показан на снимката.Намазваме с разбитото яйце и оставаме да втаса.
Печем на 180 градуса.
Коментари
Публикуване на коментар