ПРОДУКТИ:
350-400 гр.боб
1 голяма глава лук
1 морков
1 зелена пиперка
2 печени червени пиперки
скилидка чесън
1 кубче knor
1-2 домата
1 ч.л.брашно
1/2 ч.л.червен пипер
1 ч.л.горчица
сол,захар,джоджен
щипка къри
щипка сминдух (меродия)
черен пипер,чубрица
Бобът се накисва във вода от вечерта.На другия ден изплакваме и слагаме в тенджера на котлона.Щом заври прецеждаме и слагаме чиста вода.Това повтаряме 2-3 пъти.След това сваряваме боба с 1 ч.л.захар и 1 ч.л.горчица,може да се добави и 1 с.л.ракия за по-бързо сваряване.Аз варя боба в тенджера под налягане след което го прехвърлям в обикновена тенджера.След като e почти готов добавяме кубчето knor,щипка къри и малко сминдух,половин глава лук,чесънчето,зелената пиперка,доматите и морковчето нарязани на ситно.Добавяме сол на вкус и варим още малко до омекване на зарзавата.
Приготвяме запръжката,в която е тайната на този вкусен северняшки боб.В тиган слагаме предвиденото за боба олио(преди това не слагам олио при варенето).Запържваме другата половина от лука и нарязаните на ситно печени чушки.Добавяме червения пипер и брашното и разбъркваме.След това заливаме с малко чорбичка от боба и изсипваме всичко в тенджерата.Добавяме черния пипер,чубрицата,пресния джоджен и магданоз и варим още 4-5 минути.😄
Боба е по рецепта на Иван Лечев.
Коментари
Публикуване на коментар