ДОМАШНА САЗДЪРМА


 


За домашната саздърма може да се използва месо по избор,важно е да се вари с кокали и стави,които са източник на желатин.Най-подходящи са джоланите или телешките ребра.Може да се направи и смесено.Аз съм ползвала 1 кг свинско месо от плешка и 5-6 кокала. 

Месото  се нарязва на малки късчета колкото половин кубче локум.Слагаме месото и кокалите в тенджера под налягане,добавяме 3-4 дафинови листа,няколко зърна бахар,зърна черен пипер,2-3 скилидки чесън и 1/2ч.л.сол(ако има нужда от още сол добавяме след сваряването).Варим 1 час с малко водичка (от 1/2 до 1 л)за да може да се желира.След това вадим месото и го прехвърляме в голям тиган с част от соса.Готвим го още около десетина минутки.

Сваляме месото от огъня,отделяме даф.листа, добавяме още сол ако е необходимо и ръсим с малко черен пипер.Режем пластмасова бутилка и пълним месото плътно като добавяме по малко от соса да се уплътни.






Оставяме да изстине,покриваме със стреч и слагаме в хладилника да се стегне за една нощ.На другия ден изрязваме бутилката и вадим саздърмата.










Коментари