МЕДЕНКИ С МАРМАЛАД И ГЛАЗУРА


 

ПРОДУКТИ:

(чаша с вместимост 200 мл.)

2 яйца

1 ч.ч.захар

1 ч.ч.олио

5 с.л.мед

1 равна ч.л.хл.сода загасена в малко оцет

1 ч.л.канела

около 600 гр.брашно

мармалад за слепване на сладките


глазура:

100 гр.шоколад

100 гр.течна сметана

15 гр.мед


Разбиваме яйцата със захарта.Прибавяме олиото и меда като бъркаме с миксера да се разтвори меда.Следват канелата и угасената в малко оцет сода(може да се угаси и в чаена лъжичка кисело мляко).Започваме да добавяме по малко от брашното.Замесваме меко и леко лепнещо тесто.Оставаме 15мин.да си почине.Вземаме част от тестото и разточваме лист с дебелина 0,5мм.С формички или чаша изрязваме меденките и ги подреждаме в тава застлана с хартия за печене.

Печем в загрята на 180 градуса фурна от 5 до 10 мин.според фурната.Меденките трябва леко да променят цвета си,не бива да се пекат много.Щом изстинат ги слепваме по две с мармалад.

Затопляме течната сметана,без да завира.Прибаваме я към начупения шоколад,добавяме и меда и разбъркваме.Топваме меденките от едната страна само и нареждаме върху решетка да се стегне шоколада.



По желание може да се украсят отгоре с бял шоколад.









Коментари