ТОСТЕРЕН ХЛЯБ С КВАС


 





ПРОДУКТИ:

1. За активиране на кваса:

10 гр.квас

50 гр.бращно

50 гр.вода


2. Каша тангжонг:

150 гр.прясно мляко

38 гр.пълнозърнесто брашно


3. За замесване на тестото:

185 гр.бяло брашно(11% протеини)

80 гр.пълнозърнесто брашно

32 гр.олио

18 гр.мед

176 гр.вода

9 гр.сол

106 гр.квас


Ориентировъчен график:

1 ден:

вечерта - освежаване на кваса


2 ден:

9.00ч.-  сваряване на кашата тангжонг

10.00ч. - замесване на тестото и начало на насипна ферментация

13.45ч - предварително оформяне на плота

14.00 - финално оформяне

14.30 - втасване на стайна

16.30 - печене


1. Вечерта смесваме кваса с водата и брашното и оставяме цяла нощ да се активира.

2. На сутринта смесваме брашното и водата за кашата и слагаме на слаб огън.Бъркаме непрекъснато да се сгъсти леко.Не бива да става много твърда,защото трудно ще я смесим после с останалото тесто.Завиваме кашата със стреч и оставаме настрана да изстине.


3. Замесване на тестото:
Разтваряме меда и кваса във водата.Добавяме изстудената каша и по малко от брашното и замесваме тесто.За по-лесно може да се ползва планетарен миксер.Накрая прибавяме солта и малко по малко олиото.Месим около 10 минути да се сплотят всички съставки.





4. Насипна ферментация:

Прехвърляме тестото в купа намазана леко с олио(най-добре стъклена за да следим ферментацията).Покриваме отгоре и оставаме на стайна температура 23-24 градуса.Насипната ферментация би трябвало да продължи около 3 и 1/2 - 4 часа.През първите 1,5часа правим 3 разтягания и прегъвания през интервал от 30 минути.

5. Предварително оформяне:

Изсипваме внимателно тестото върху напръскан леко с вода плот и оформяме груба топка.Покриваме и оставяме да си почине за 30 минути.

6. Оформяне:

Набрашняваме плота и отваряме тестото на правоъгълник.Прегъваме дясната страна до средата на тестото,след това лявата страна,нещо като плик.След това навиваме на руло като започваме от тясната страна.Дължината на рулото трябва да отговаря долу-горе на дължината на формата.

Застиламе формата с хартия за печене и прехвърляме тестото.Покриваме отгоре.

7. Втасване на стайна температура около23-24 градуса.На мен ми отне около 3 и 1/2 часа.

Ако искаме да печем на другия ден прибираме тестото в хладилника за дълга нощна ферментация.В този случай не чакаме тестото на стайна да втасва.

Загряваме фурната на 210 градуса,напръскваме хляба с вода с пулверизатора.На дъното слагаме купичка или тава с гореща вода.Слагаме хляба и печем 15 минути.След това намаляме фурната на 200 градуса,вадим съда с вода и печем още 25 минути.

За по-хрупкава коричка може да извадим хляба от формата 10-15 минути преди изтичане на времето и да доопечем направо върху скарата на фурната.

Готовия хляб вадим върху скара и оставаме да изстине напълно.





 






Източник:Darinka Tsintsarska




Коментари