ПРОДУКТИ:
1. За активиране на кваса:
10 гр.квас
50 гр.бращно
50 гр.вода
2. Каша тангжонг:
150 гр.прясно мляко
38 гр.пълнозърнесто брашно
3. За замесване на тестото:
185 гр.бяло брашно(11% протеини)
80 гр.пълнозърнесто брашно
32 гр.олио
18 гр.мед
176 гр.вода
9 гр.сол
106 гр.квас
Ориентировъчен график:
1 ден:
вечерта - освежаване на кваса
2 ден:
9.00ч.- сваряване на кашата тангжонг
10.00ч. - замесване на тестото и начало на насипна ферментация
13.45ч - предварително оформяне на плота
14.00 - финално оформяне
14.30 - втасване на стайна
16.30 - печене
1. Вечерта смесваме кваса с водата и брашното и оставяме цяла нощ да се активира.
2. На сутринта смесваме брашното и водата за кашата и слагаме на слаб огън.Бъркаме непрекъснато да се сгъсти леко.Не бива да става много твърда,защото трудно ще я смесим после с останалото тесто.Завиваме кашата със стреч и оставаме настрана да изстине.
3. Замесване на тестото:
4. Насипна ферментация:
Прехвърляме тестото в купа намазана леко с олио(най-добре стъклена за да следим ферментацията).Покриваме отгоре и оставаме на стайна температура 23-24 градуса.Насипната ферментация би трябвало да продължи около 3 и 1/2 - 4 часа.През първите 1,5часа правим 3 разтягания и прегъвания през интервал от 30 минути.
5. Предварително оформяне:
Изсипваме внимателно тестото върху напръскан леко с вода плот и оформяме груба топка.Покриваме и оставяме да си почине за 30 минути.
6. Оформяне:
Набрашняваме плота и отваряме тестото на правоъгълник.Прегъваме дясната страна до средата на тестото,след това лявата страна,нещо като плик.След това навиваме на руло като започваме от тясната страна.Дължината на рулото трябва да отговаря долу-горе на дължината на формата.
Застиламе формата с хартия за печене и прехвърляме тестото.Покриваме отгоре.
7. Втасване на стайна температура около23-24 градуса.На мен ми отне около 3 и 1/2 часа.
Ако искаме да печем на другия ден прибираме тестото в хладилника за дълга нощна ферментация.В този случай не чакаме тестото на стайна да втасва.
Загряваме фурната на 210 градуса,напръскваме хляба с вода с пулверизатора.На дъното слагаме купичка или тава с гореща вода.Слагаме хляба и печем 15 минути.След това намаляме фурната на 200 градуса,вадим съда с вода и печем още 25 минути.
За по-хрупкава коричка може да извадим хляба от формата 10-15 минути преди изтичане на времето и да доопечем направо върху скарата на фурната.
Готовия хляб вадим върху скара и оставаме да изстине напълно.
Източник:Darinka Tsintsarska
Коментари
Публикуване на коментар