ПРОДУКТИ:
20 гр ленено семе
60 гр вода
****************
240 гр бяло брашно
45 гр пълнозърнесто брашно
15 гр ръжено брашно
30 гр активен квас
180 гр вода
6 гр сол
Накисваме лененото семе във водата и оставаме за около час.Смесваме всички съставки,включително лененото семе заедно с водата в която сме го накиснали.Замесваме гладко,еднородно тесто.Покриваме го отгоре с кърпа или с найлонова шапка за баня и оставаме за 9-11 часа на стайна температура +23-24 градуса.Може да се замеси късно вечерта и на сутринта да продължим.За това време тестото трябва да се увеличи приблизително 2,5пъти.Оформяме на топка,като може да намокрим ръцете си с вода тъй като е лепкаво тестото.Оставаме 30 мин на плота да си почине и правим финалното оформяне.Наръсваме малко брашно на плота и върху тестото и оформяме хляба в желаната от нас форма.Прехвърляме в панерче или купа застлани с кърпа и посипани с оризово или друго безглутеново брашно.Покриваме отгоре и оставаме отново да втаса за около 2,5-3 часа на стайна температура около 24 градуса.Когато е готово слагаме парче хартия за печене върху панерчето и внимателно обръщаме хляба.Ако искаме може да направим няколко разреза отгоре с бръснарско ножче или остър нож.През това време загряваме фурната на 250 градуса.Предварително сме сложили в нея йенска тенжера с капака да се загреят и те.Вадим внимателно капака,прехвърляме хляба в него заедно с хартията и слагаме във фурната.Захлюпваме със самата тенджера.Печем така около 15-20мин,след което вадим горната част,остава хляба на самия капак.Намаляме фурната на 210 градуса и печем още около 15 мин.Горещия хляб вадим на решетка и оставаме така докато изстине напълно.
Процедурата е дълга откъм време,но не е толкова трудоемко.Заслужава си чакането обаче,получава се много вкусно и здравословно хлебче.
***За това как да си направите квас в домашни условия има доста информация в нета.
Страничката ми във Facebook :Кулинарно хоби
Коментари
Публикуване на коментар