ПРОДУКТИ:
за хляб 360 гр
200 гр.брашно 12% протеини
135 гр.вода
50 гр.квас
4 гр.сол
1/3 ч.л.мед
около 20 гр ленено семе
черен сусам
Смесваме брашното,водата,меда и кваса.Замесваме и оставаме 1 час да почине (автолиза).През това време накисваме лененото семе във вода.Оставаме 1 час и прецеждаме водата.Добавяме солта и месим около 10 мин.Оставяме 30 мин.да си почине.Правим ламиниране - отваряме тестото на правоъгълник и разпръскваме лененото семе и малко черен сусам.Сгъваме на плик и месим малко на ръка да се разпръснат семената в тестото.Покриваме отгоре и оставаме на стайна температура да увеличи обема си около 50-70%,като в началото правим 2 разтегления на тестото през 45 минути.Следва оформяне на хляба,след което слагаме в панерче с кърпа и наръсено с безглутеново брашно.На този етап или оставяме на стайна температура да втаса или оставаме 1 час на стайна след което прибираме в хладилника на 5-6 градуса за 12-14 часа за бавно втасване.
Обръщаме хляба върху хартия за печене,след което го слагаме в капака на йенска тенджера и покриваме със самата тенджера.Печем в началото на предварително загрята фурна на 250 градуса за 15 мин. след което откриваме и печем на 200-210 градуса още около 20 минути.
Моята кулинарна страничка във Facebook Кулинарно хоби
Коментари
Публикуване на коментар